Månadens tomatvän: Hanna Wendelbo-Hansson

7 januari, 2020
Fotograf Jenny Brandt

Först ut som Bondjäntans tomatvän för 2020 är Hanna Wendelbo Hansson som är en riktigt blomsterfantast! Hon är formgivare och mönsterdesigner skapar de vackraste tapeten jag har skådat, fulla med olika sorters blomster. Dessutom har hon också nyligen skapat en egen klädkollektion och jag är faktiskt en lycklig ägare till en klänning! Det är superroligt att ha med Hanna som månadens tomatvän och här ska ni få höra hur hon odlar tomater!

Vad är det bästa med att odla tomater?

Att det är så otroligt enkelt att odla dem och att det blir så gott!

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Jag föredrar mindre tomater så som körsbärstomater och ampeltomater. Dels är de lättare att odla i och med att de inte behöver passas så
minutiöst med bevattning om man har planterat i god jord i en stor kruka och dels att alla gillar dessa söta goda tomater som finns i många olika härliga färger. Chocolate Cherry och Sungold är ett måste varje säsong, men vi är egentligen inte så petiga med sorter.

Hur odlar du tomater?

Sedan vi blev med växthus så odlar jag alla tomater där även om det många gånger är sorter som tål att odlas i kruka eller på friland. Vi är
riktiga latmaskodlare så att odla i god jord i stora krukor är ett måste. Ett annat plus är att välja sorter som inte behöver passas, tjuvas eller bindas upp för mycket.

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

I växthuset är vi väldigt förskonade från skadedjur, det har vi faktiskt aldrig råkat ut för. Men i och med att vi är slarviga med bevattningen,
vilket är viktigt när man odlar tomater så brukar vi kosta på riktigt bra jord och sedan täcka alla krukor med ett täcke av gräsklipp som hjälper till att hålla fukten kvar.

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Jag är tyvärr inte så insatt i den diskussionen. Jag är nog mycket av en passionsodlare, om än en lite slarvig sådan. Jag odlar så extremt mycket sommarblommor vilket gör att grönsakerna måste vara okomplicerade och sköta sig själva lite grann.

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Den perfekta tomaten är den första lilla tomaten som brukar kunna skördas runt midsommar. Att gå ut i växthuset och norpa den första tomaten, kanske inte helt mogen egentligen, men hur ska man kunna hålla sig? DEN är så ljuvlig och värd allt duttande med omskolningar och täckning med väv under frostnätter under våren.

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Just den typen tomater vi odlar håller väldigt länge, vi brukar äta upp årets sista tomater på Anna-dagen den 9 december. Då är det tomater som är plockade gröna i slutet på oktober och sedan legat inne och mognat i rumstemperatur. Vi brukar även torka en hel del tomater i ugnen med lite salt och färska kryddor som vid sedan lägger in i olja tillsammans med vitlök, det är mums och tar slut väldigt fort.

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?

Blev så smickrad över frågan att jag inte kunde säga nej… säger Hanna och ler. 

 

Stort tack Hanna för att du ville vara med och kasta lite blomsterfägring över våra tomatodlingar och jag önskar dig ett härligt nytt tomatår 2020! /Johnna a.k.a Bondjäntan

Namn: Hanna Wendelbo

Bor och odlar: Kungsbacka, odlar stora mängder sommarblommor men även en del ätbart så som tomater, chili, potatis, sallad m m

Arbetar med: Formgivare och mönsterdesigner med ett sort och passionerat intresse för blomster

Intressant att veta:  Jag har ett brinnande intresse för närodlade blomster i säsong och har tillsammans med trädgårdsmästarna Emily Bratt och Paulina Alesand startat Blomsteruppropet för att lyfta upp frågan på agendan. Med oss i detta har vi en helt ny rörelse av svenska blomsterbönder som driver småskalig ekologisk blomsterproduktion, i vårt nätverk har vi mer än 100 odlare spridda över halva Sverige. Jag är så nyfiken på hur årets säsong när det gäller blomster kommer utveckla sig och hoppas att fler människor hittar ut till alla de fantastiska blomsterfält som nu odlas upp till glädje för den biologiska mångfalden och skapar närodlad giftfri skönhet! 

Och Hannas egna klädkollektion hittar ni här: Hanna Wendelbo design

Dahliafunderingar 2020
Varför odla sina grönsaker?