Chilisådder 2020

18 januari, 2020

Varje år är det lika stort bekymmer att försöka begränsa sig och välja ut vilka chili jag ska odla i år. Jag vill ju ha så många sorter och handen på hjärtat så odlar jag mycket mer chili än jag egentligen har behov av. Så i år har jag funderat riktigt ordentligt och försökt utskilja vad jag vill ha min chili till, vilka användningsområden ska jag använda min chili till. Jag har också bestämt mig för ett experiment för det tycker jag är roligt, att se hur saker och ting utvecklar sig.

Så jag har valt ut chili som jag ska odla på olika sätt för att se hur de utvecklar sig utifrån förutsättningarna de får – ett experiment. Jag valt ut chili som ska bli höga, typ som buskar och träd i sitt ursprungsland. Undrar så om de blir det även hos oss? På tre olika ställen,  jag ska odla dem i kruka och då ska jag prova dem på altanen, i köksträdgården och i odlingstunneln.

En annan kategori var att jag tänkte till vad jag vill ha dem till. Jag ska ha dem som matchili, salladschili, torka chili, mjölksyra chili och pickla och fylla. I den här kategorin blev det faktiskt många som jag redan odlar, favoriter så att säga. Och flertalet nya. Jag gillar chili för man kan verkligen variera sig i matlagningen med just chili. Både smaker och användningsområden har stor variation.

Så i år har jag bestämt att odla följande chili:

 1. Monkeyface
 2. Salladschili röd
 3. Espelette
 4. Fresno Red
 5. Hot Lemon
 6. Jamaican Bell
 7. Purple UFO (Ny)
 8. Malawi Peppadew (Ny)
 9. Aji Melocton (Ny)
 10. Aji Guyana (Ny)
 11. Taeyang Gochu (het) (Ny)
 12. Taeyang Gochu (mild) (Ny)
 13. Brazilian Red Olive (Ny)
 14. Beni Highlands (Ny)
 15. Aciburun (Ny)

Här kan du läsa mer om chilioodling som jag skrev om i januari 2019:

Odla chili: det är dags nu

I helgen sätter jag igång! Äntligen, som jag har längtat.

//Johnna a.k.a Bondjäntan

Varför odla kulturarvsorter och ekofrön?
Månadens blomstervän: Anna Hallberg