Månadens tomatvän: Anette Rosvall

1 augusti, 2019

Nu ska ni få träffa Anette Rosvall som månadens tomatvän. Hon är kokbokskreatör, sommelier, skribent och stilist med fokus på dessert, mat & vin. Anettes passion är att få till det där lilla extra, att maten är god och vacker, att inspirera oss att välja med omsorg, hitta den rätta drycken just för den måltiden. Kanske har du stött på henne i en tidning eller har någon av hennes kokböcker?! 

Häng med vetja på Anettes tomatfunderingar!

Vad är det bästa med att odla tomater?

Att jag alltid har färska, söta, närodlade tomater till min frukostmacka!

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Förra året fick jag plantor av en annan toamtvän Rebecca som har odlingen i fingrarna. Fyra olika varianter, en var en variant av bifftomat, lite mörk fläckig med mycket kött. En annan var en liten knoppig röd variant på körsbärstomat, otroligt söt o god som jag åt som godis. Vet inte vad den hette men enligt min kompis var det kultursorter från både Ryssland o Ukraina. 

Hur odlar du tomater?

Jag har en liten altan med sol hela dagen, där står de varmt och gott. Där står mina tomater i vackra krukor längst en solig vägg.  

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Prata lite med dem varje dag, samtidigt som du vattnar, ta bort de extra skotten som tar energi, borsta bort löss eller annat. Jag använder bara vatten och eventuellt lite gödning men aldrig något annat. 

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Ja, jösses, jag är absolut inte tillräckligt insatt för att ha någon åsikt om det. Men jag önskar att flera kulturarvssorter skulle kunna få plats på marknaden.  

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Har alltid tunna skivor på min morgonsmörgås, med olja, vinäger, nyriven svartpeppar och flingsalt. Det är lyx för mig. När hösten kommer så är gröna stekta tomater jättegott, jag serverar dem med en senapssås som är ljuvlig. Annars brukar jag bara äta dem rakt av… 

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Låt dem hänga så länge som möjligt på kvisten, annars ligga framme, rumstemperade är godast. När du har för många, så dela dem på hälften och baka dem långsamt i ugnen 100 grader i några timmar. Då får du torkade lite seg, söta godsaker som håller länge, lägg dem i olivolja, med några krossade vitlöksklyftor, en rosmarinkvist och ät till vinterns middagar.   

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater? 

Jag fick frågan, jag gillar tomater… inte svårare än så!

Tack snälla Anette för dina tankar om tomater. Jag önskar dig ett finfint tomatår och stor skördelycka! /Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Kort och gott om Anette:

Namn: Anette Rosvall  

Bor och odlar: Rotebro och odlar tomater och kryddor på min altan 

Arbetar med: Skriver och pratar om mat- och vin i en massa olika forum. Radio, tidningar, kokböcker m.m. .

Intressant att veta: Följ mig gärna på Instagram Anette Rosvall och kika på min sida Anette Rosvall för mer goda, smakfulla och läckra godsaker. Här delar jag med mig recept som kittlar smaklökarna.

Här hittar du också recept på Rosa Gazpacho som är gjord på melon och tomater! Eller Anettes bästa tomatsås.

Dags att samla tomatfrön
Utflyktsmål: Katrinelunds trädgård