Månadens tomatvän: Ann-Helen Meyer von Bremen

25 oktober, 2020
Ann-Helen Meyer von Bremen

Nu ska ni få träffa en journalist och månskensbonde som är både hungrig och arg vartannat. Kanske drar jag lite extra på smilbandet när jag skriver det här eftersom Hungry and Angry är Ann-Helen Von Bremens blogg som jag följer flitigt. Hon skriver nyanserat och uppriktigt, ifrågasätter normer och även klimatfrågor, mycket fokus på klimat, konsumtion och hållbarhet. Äntligen är hon med som Bondjäntans tomatvän!

Vad är det bästa med att odla tomater?

Att skörda sina egna tomater känns så lyxigt och det ÄR också en lyx. I dag är tomater vardagsmat som alltid finns i butikerna, men tomater är en lyxprodukt som kräver mycket näring och andra insatsmedel och ger lite kalorier tillbaka. Eftersom hållbarhet är en av tankarna med ”Bondjäntans tomatvänner” tycker jag att en viktig förändring mot en mer hållbar mattallrik, är att låta säsongen spela en större roll och att även reflektera lite över vad som är lyx och vad som är vardag på tallriken. Passa på att njuta av tomaterna under sommaren/hösten och se till att bevara dem så att de räcker under vintern. Odlar man dessutom tomater själv, så är det svårt att börja handla de ofta rätt smaklösa tomaterna som finns i butik under vintern. Det blir ett nerköp i smak.

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Sungold, den gula lilla cocktailtomaten är en favorit som har hängt med i alla år. Den är god, skoj med sin gula färg och tacksam att odla. Förra året odlade jag Stefan Sundströms egen cocktailtomat, Karin Sundström, uppkallad efter hans fru. Fantastiskt god! Men av årets fröer grodde ingenting. Jag får tjata mig till nya fröer av Stefan.

Stefan Sundtröm är också Månadens tomatvän!

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

När jag väljer sorter utgår jag framför allt från ekologiskt frö, god smak, vackert utseende (gärna olika färger) och tomater som inte verkar alltför känsliga för sjukdomar eller som spricker lätt. Jag vill också gärna ha lite olika typer av tomater som passar för olika saker. Jag testar ibland kulturarvssorter, men de får vara kvar, beror på vilka egenskaper de har.

Hur odlar du tomater?

Odlar 20-talet tomatplantor i växthus, en 200 kvadratmeter stor växttunnel där tomater är en av flera grönsaker. Vi har automatisk bevattning och ventilation. Växttunnel är inte uppvärmd, men under våren har vi känsliga växter som tomater och chili i ett litet miniväxthus med värme – en minitunnel med elslinga i golvet och bubbelplast/täckväv som täckning på nätterna. Odlar ekologiskt, dvs i jordbädd och utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel.

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Tomater är näringsslukare och det gäller att hela tiden försöka ligga lite före när det gäller tillförseln av näring. När bladen börjar bli lite bleka, så vet man att man är lite sent ute… Mitt tips är att tillsätta mindre mängder näring (gräsklipp, ogräsvatten, kogödsel osv) ofta, typ varannan vecka. Och så hålla koll på bladen. Bleka = näringsbrist. Krullar sig bladen = för mycket näring, då får man avvakta lite.

Åk inte på semester! Tomater behöver tjyvas och skötas om minst varannan dag, inte minst när det gäller beskärningen av bladen. Jag brukar se till att det finns ungefär en meter bladverk. Skär bort blad som är dåliga. Sex veckor innan du räknar med att det blir för kallt för tomaterna, toppa dem. Då tvingar du plantan att mogna fram frukterna. Har du småtomater som får väldigt många blommor på klasarna, toppa de yttersta blommorna, så att övriga tomater orkar mogna fram. Undvik att odla tomater i kruka, men om du gör det, se till att ha riktigt stora krukor och vattna minst en gång om dagen.

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Svårt att svara på. Olika tomater är perfekta till olika saker. Det är oerhört läckert att i all enkelhet skiva upp några olika sorters tomater och servera dem med kanske lite mozzarella, salt, peppar och olivolja. Men det jag använder allra mest, är den tomatsås som jag gör och sedan använder hela året. Den är så allround, i allt från att skapa lite fyllighet i en soppa/gryta till att spela första fiolen som tomatsås till pasta med bara lite riven parmesan över.

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Jag gör i princip tre saker med tomater:

  1. Tomatsås: Kokar tomater med socker och salt. Mixar efter ett tag och kokar bort en del av vätskan för att få mer koncentrerad smak men också bättre hållbarhet. Fyller varma såsen på glasburk och konserverar sedan (vattenbad 100 grader). Sedan kan man njuta av god tomatsås hela vintern och våren!
  2. Halvtorkade tomater: Utgår från småtomater (cocktail) gärna med god smak. Osmotisk torkning, lägg tomaterna i en sockerlag på 1 kg socker på en halv liter vatten under ett dygn. Torka i ugn eller i tork. Lägg i burk och fyll på olja eller frys in direkt. Osmotiska torkningen gör att tomaterna inte blir så hårda och att de smakar godare.
  3. Ketchup: Jodå, att göra egen ketchup är superenkelt och blir ändå betydligt godare. Det finns ett antal recept på detta.

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?

Tyckte upplägget verkade kul med olika odlare och deras tips.

 

Tack snälla Ann-Helen för din medverkan som Bondjäntans tomatvän, så grymt! Må dina tomatodlingar kantas av framgång kommande odlingsår! //Johnna aka Bondjäntan

 

Namn: Ann-Helen Meyer von Bremen

Bor och odlar: Sunnansjö gård, Järlåsa, Uppland

Arbetar med: Journalist, månskensbonde

Intressant att veta: Född i Tyskland, uppväxt på liten gård i Värmland, nästan 30 år i Stockholm och nu ”tillbaka till landet” igen. Skriver, föreläser och diskuterar om lantbruk och mat.

Just nu aktuell med boken ”Kornas planet” som jag skrivit tillsammans med Gunnar Rundgren. Boken handlar om kons viktiga roll, i ett hållbart jordbruk men även för hela vår kultur. Odlar grönsaker och sköter om några kor, allt i liten skala.

Ann-Helen har också en blogg där hon lyfter upp dagsaktuella samhällsfrågor som handlar om mat och konsumtion. Frågor som Hur står det till i matlandet Sverige? Vem har makten över din matkasse? Vem betalar för maten och vem tjänar på det? Och var finns den goda korven? är aktuella. Hennes blogg Hungry & Angry är väl värt att läsa!

Klimatsmart svamprisotto
Trattkantarellpaj med Italienska smaker