Trattkantarellpaj med Italienska smaker

18 oktober, 2020

Trattkantareller sjunger bra ihop med soltorkade tomater och mozzarella i en härlig matig höstig matpaj. Ibland blir det så där bra första gången som du gör det, allt faller på plats, smakerna gifter sig och måltiden är himmelsk. Så är det med den här pajen. Norden flörtar med Italien. Det är kärlek på gång!

Pajdeg:

3,5 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 ägg 
75 gram smör

Fyllning: 

1 liter trattkantareller, gott att blanda med gula om du har
1 liten gul lök 
1 dl soltorkade tomater
1 bit mozzarella för pizza, 1 cm tjocka bitar/skivor som du lägger ovanpå kantarellerna.
1 knippe salvia 

Äggstanning:

3ägg 
2 dl creme fraiche
salt och peppar

Att göra:

  1. Blanda allt, gärna med mixer eller foodprocessor.
  2. Ställ i kyl minst 30 minuter.
  3. Tryck ut i form.
  4. Sätt ugnen på 200°C.
  5. Fräs kantareller och hackad gul lök på medelhög värme i några minuter.
  6. Hacka soltorkade tomater till små bitar och blanda med den frästa röran med kantareller och lök.
  7. Lägg röran i pajskalet. Vispa ihop ägg och creme fraiche, smaksätt med salt och peppar och häll smeten över röran.
  8. Ställ formen i ugnen 30-40 minuter, tills den är gyllenbrun.
  9. Fräs salvia i smör och ringla över pajen när den är klar. Har du kantareller över fräser du dem också…
Servera gärna en god fräsch sallad till, här serverades den med en fänkålssallad med olivolja och citron. Vill du göra den lite mer köttig så passar torkad skinka väldigt bra till, en riktigt bra prosciutto eller seranoskinka så har du en lite lyxigare måltid. Denna paj är glutenfri. Du kan självklart göra pajdegen med vanligt vetemjöl om du önskar men prova gärna receptet som det är. Supergott!

Smaklig spis! 

Månadens tomatvän: Ann-Helen Meyer von Bremen
Vegetarisk Yakiniku på Stolt fjällskivling och kantareller