Månadens tomatvän: Anna Billing
Nu ska ni få träffa en ny tomatvän från Skåne som gillar mat i olika former! Så pass mycket att hon har skrivit en bok om Skånsk mat; Min skånska kokbok! Uppenbarligen gillar hon också tomater och vem gör inte det? Här kommer Anna Billing som Månadens tomatvän!
Vad är det bästa med att odla tomater?
Det är en sann lyx att plocka tomater till middagen och plantorna luktar så gott när man rör dem.
Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?
Jag tycker att det är spännande och roligt att odla sorter som inte ofta finns i handeln. Indigo Rose, Piennolo, den strimmiga Tigrella eller små vinbärstomater. Cuore di bue, oxhjärta, har jag också provat, men tycker nog det är enklast med sorter som ger många småtomater. De flesta köper jag från planta via Åbergs Trädgård i Ystad eller får av vänner som dragit upp plantor från frö.
Hur odlar du tomater?
Väldigt enkelt. Vi har inget växthus, utan odlar tomaterna i hinkar med perforerad botten i uterummet. Brukar bli en fyra-fem olika sorter per år, fler har vi inte plats till där. I vår ska jag premiärodla på friland, är det tänkt.
Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?
Inte direkt. Vattnar helst med regnvatten från tunnan och gödslar med Biobact. Då vi håller höns har vi förstås hönsgödsel, men undviker gärna den i uterummet eftersom vi gärna sitter där om kvällarna.
Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?
Eftersom jag köper mina få plantor har jag inte personligen något klart ställningstagande för just tomater. Däremot blir plantskolans val viktiga för mig. Åbergs odlar i egen ekojord och använder inte bekämpningsmedel. Det räcker för mig. Dessutom tycker jag det är roligt att prova nya sorter, som i år: den gula, päronformade coctailtomaten Yellow Submarine.
Men generellt är jag starkt kritisk till EUs frödirektiv och tycker att det är viktigt med frö-popuper och andra initiativ som kan se till att kulturarvssorter bevaras.
Hur njuter du av den perfekta tomaten?
Vi äter dem färska eller i sallader.
Har du något bra förvaringstips av tomater?
Vi bedriver ju en tämligen anspråkslös tomatodling, så det blir inga tomater kvar att förvara. Fast vintersorter som håller länge är spännande: hängde upp dem i snöre och de höll sig otroligt fint!
Extra fråga till dig, godaste tomatrecept?
Oj: det finns så många bra! Det viktigaste är att inte krydda bort smaken hos de nyskördade. En tomatpaj är aldrig fel, till exempel med gruyère och fransk dragon. Omogna, gröna tomater steker jag gärna och gör en po’boy sandwich. I min senaste kokbok ingår ett recept på skånsk gazpacho, där kallpressad rapsolja och libbsticka ger tomaterna en skjuts. Till den köper jag in lokalproducerade tomater, helst från Vikentomater eller Österlentomater.
Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?
He, jag tvekade först på om jag kvalade in, min tomatodling är ju inte speciellt omfattande. Men jag tycker att det är ett bra initiativ, och viktigt att vi pratar om sortrikedom så att fler vågar odla hemma. Ibland blir det över förväntan, ibland går det sämre. Det roligaste är att lära nytt.
Tack snälla Anna för att du ville vara med och sprida lite skånsk tomatglädje! //Johnna aka Bondjäntan
Namn: Anna Billing
Bor och odlar: Lund
Arbetar med: Matskribent/kokboksförfattare
Intressant att veta:
Aktuell med nya kokboken ”Min skånska kokbok” I den lagar Anna skånsk mat från igår, idag (och kanske i morgon). Recept flyttar på sig, och Skåne har alltid varit öppet för nyheter. ”Med hjälp av årstidernas skiftande utbud av skånska råvaror, gamla och nya kunskaper om tillagning och inspiration från grannländernas kök, fogar hon samman en brokig väv av den skånska maten.”
Du kan också höra Anna berätta i Podcasten Gastroradio.se (som du hittar där poddar finns) om hur hon fascineras av skånsk matkultur och hur hon tänker runt sin egen matlagning. Alltid lika spännande att lyssna på personen bakom all text!
0 kommentarer