Planterar tulpaner och drömmer om sagolika blomster

15 november, 2020

Förra hösten planterade jag en massa tulpaner i en blivande rabatt och jag blev så himla nöjd med resultatet. Framförallt med dessa tvåfärgade tulpaner som både blommade länge och vackert! Nu har jag köpt mig fler lökar av denna tulpan men även några andra som också finns i rabatten.

Under sommaren har jag byggt upp båda rabatterna med massor av nya växter. De fick också kanter som ska rosta snyggt så det blir en spännande säsong nästa år med allt som är nyplanterat och nya kanter. Idag har jag har grävt upp dahliaknölarna som jag hade i rabatten som utfyllnad. De flesta dahliorna har bott i krukor men några fanns i de nya rabatterna också.

Efter att dahliaknölarna är uppplockade har jag fyllt på med bokashijord i hålen och där ska också tulpanerna planteras. I senaste laget kan en tycka men ibland hinns inte allt inte alltid med när man vill. Då får man vara snäll mot sig själv och ta en sak i taget.

I odlingstunneln har jag jordfabriker där jag blandar bokashikompost och gammal jord för att skapa ”ny” jord. Himla fiffigt att producera sin egen jord och få en massa mikroorganismer som gynnar tillväxten i rabatterna.

Innan jag gräver ner tulpanlökarna häller jag på lite benmjöl som jag myllar ner samtidigt som jag planterar lökarna. Benmjöl är rikt på kväve och fosfor, värdefullt som långtidsverkande gödningsmedel och ger förhoppningsvis fina blommor. 

Tulpanlökarna gräver jag ner och avståndet är mellan 10-12 cm och gärna ojämnt antal. Jag har nu planterat lökarna och känner mig supernöjd. Det blev Caviar istället för Queen of night som också är en mörkröd lilaaktig tulpan, den tvåfärgade tulpanen Slawa och Apricot Fox!

 

Förra årets tulpanplantering i den ofärdiga rabatten visade sig i maj ge den finaste tulpanblomningen! Jag var så himla nöjd både med placeringen av tulpanerna och färgvalet. Nu har jag ju planterat fler växter så det blir fint till våren. Det är ju blir nästan samma lika tulpaner i den andra rabatten och jag ser verkligen fram emot maj!

Tulpanen Slawa

Ljuvliga tulpaner och drömmar om sagolika blomster till våren!

Ett annat inlägg om hur jag har planterat tulpaner i kruka: Plantera tulpaner

Månadens tomatvän: Anna Billing
Klimatsmart svamprisotto