Månadens tomatvän: Farbror Grön

1 oktober, 2018

Månadens tomatvän är Johannes Wätterbäck som går under namnet Farbror Grön. Han är en passionerad odlare som vågar pröva på annorlunda lösningar och saker som kanske inte är odlade ofta på våra breddgrader. Det är himla roligt att kunna kalla honom för min tomatvän!

Vad är det bästa med att odla tomater?
För mig har tomaten blivit själva sinnebilden för odlandet. En grön och väldoftande planta med oftast röda välsmakande frukter. Den har följt med mig ända sedan första odlingåret (1992) jag började odla och jag har odlat den under varje resterande år sedan dess. Jag har en förkärlek för grönsaker som portionerar ut maten i lagom stora förpackningar och under en längre tid som tomaten gör. Under ca 4 månader ger en planta frukter hos oss och odlar vi dessutom de lagringsdugliga piennolotomaterna kan vi också njuta av dem under ytterligare ett par månader från fat och tallrikar inomhus. Det är främst för den goda smakens skull jag odlar tomater och för dess breda användningsområde i köket. De fungerar ju lika bra råa som tillagade. Ett liv utan tomater skulle kännas märkligt tomt och vår matlagning skulle sakna något väsentligt.

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

När jag tänker kring olika sorter delar jag in dem i olika grupper: goda att ätas färska, goda att göra tomatsås på, bra sorter till växthus, passande sorter till takterrassen och lämpliga sorter till fönsterodling. Genom åren har jag fått solklara favoriter. För inomhusodling i vårt österfönster passar Tiny tim, Totem och Tiny tiger allra bäst. De är sk dvärgbusktomater som utomhus oftast inte blir högre än ca 40 cm. Inomhus blir de däremot, utan växtbelysning , ca 130 cm höga. Perfekta för ett vanligt standardfönster. Av dessa ger Tiny Tiger störst tomater medan Totem och Tiny tiger ger de godaste. Dessa små cocktailtomater är perfekta som vårprimörer i våra pastasallader eller på barnens frukostsmörgåsar.

Personligen gillar jag allra mest röda tomater som är fasta och hårda och som har tjockt fruktkött samt ett skal som klarar lite stötar och åverkan. Där hamnar sorterna Rio Grande, Roma, Kennets piennolo och Principe borghese. Dessa tomater är perfekta i en tomat- och löksallad då de inte bara blir till en sladdrig sås när man skär dem utan håller konsistensen även under flera timmar i en vinägrett. Oftast är dessa sorter ganska milda och inte så syrliga vilket innebär att de passar väldigt bra för våra barn som kan tycka att en del tomater är för starka i sin smak och nästan ger blåsor på tungan. På grund av dess fasthet är de också lätta att skära i och vattnar sig inte när de hamnar i skivor på en ostsmörgås med lite hemtrampat örtsalt ovanpå.

Till sås tycker jag att Brandywine och costeluto genovese passar alldeles förträffligt men i sanningens namn, jag kokar tomatsås på alla sorter. Närmast nämnda tomater är väldigt blöta och tunnskaliga med ett ganska sladdrigt fruktkött. De passar inte att lagra särskilt länge så därför hamnar de på en plåt innan de imploderar och drar till sig traktens bananflugor. Såsen på dessa delikatesstomater blir underbar!

Takodling mitt inne i centrala Västerås

Hur odlar du tomater?

Vi odlar tomater på flera olika sätt och på flera olika platser. Till tomater använder vi planteringsjord på säck och vi odlar i olika slags krukor eller behållare. Vi gödslar tomatplanteringsjorden med pelleterat grönsaksgödsel samt pelleterat hönsgödsel vid planteringstillfället och tillsätter även lite Algomin eller stenmjöl. Inomhus odlar vi dvärgbusktomater och utomhus oftast höga busktomater men ibland även växthustomater. Varje år testar vi några nya sorter.

Inomhus med minst 6 h full sol: I våra österfönster odlar vi dvärgbusktomater i 4 – 10 literskrukor med planteringsjord. Vi brukar övervintra sticklingar som planteras och klipps ned någon gång i februari-mars. Dessa växter sedan upp med fler toppar och blir härligt buskiga i våra fönster. Någon gång i juni börjar de ge upp. Innan dess har vi rotat sticklingar till nya plantor som får ta över fönsterbrädan. Efter ungefär två månader tar vi nya sticklingar som får bli årets sista fönstertomater.

Utomhus: Ibland odlar vi tomater i växthus men oftast låter vi bli då de blir så höga och gängliga i denna miljö. Vårt favoritställe att odla tomater är på takterrassen mitt inne i centrala Västerås och där odlar vi dem (förutom någon gång ibland i växthuset) i huvudsak på tre sätt. I krukor, eartboxar (60 liters odlingslådor med vattenmagasin) och i 400 liters pallkragar.

I krukor: Vid krukodling har vi en förkärlek att odla enskilda plantor i 20 liters krukor med dräneringshål i botten, men ibland odlar vi även i större behållare. Förutom planteringsjord tillsätter vi per 10 liter planteringsjord ca 80 g gödsel samt ca 30 – 50 g stenmjöl eller Algomin. Vi klipper gärna av plantan ovanför andra eller tredje bladparet så att varje planta kan bilda 2 – 3 parallella toppar = 1 – 2 gånger så stor skörd. Vi stödjer plantorna under växtsäsongen med 3-5 bambupinnar.

I earthboxar: Earthbox är en odlingsbehållare på hjul som rymmer 60 liter planteringsjord, som täckodlas med ett plastöverdrag, har ett vattenmagasin på 10 liter samt gödslas med 500-600 g pelleterat ekologisk grönsaksgödsel i en koncentrerad sträng i mitten av behållaren. I jorden tillsätter vi också ca 100 – 200 g Algomin eller stenmjöl. I Earthboxarna odlar vi enligt rekommendation från tillverkaren 2 tomatplantor i varje 60 liters låda men kapar även dessa plantor så att varje planta tillåts att bilda 2- 4 parallella toppar = 2 -3 gånger så stor skörd. Till Earthboxarna har vi ett stödsystem som gör att vi kan binda upp plantorna mot detta.

I pallkragar på 400 liter på pall: I en dubbel pallkrage gödslar vi med ca 500 g pelleterat grönsaksgödsel och 500g pelleterat hönsgödsel samt 200 – 300 g Algomin, stenmöl eller kalk. Vi planterar 5 kapade plantor i vardera pallkrage där varje planta får bilda 2 – 4 parallella toppar = 10 – 20 toppar = 1-3 gånger så stor skörd. I pallkragarna stödjer vi varje planta med ca 3- 5 långa
bambupinnar.

Skötsel: På samtliga ställen vi odlar tjuvar vi minimalt från plantorna om de inte blir så buskiga att vi har svårt att gå emellan dem, sköta dem eller att ekipagen välter omkull. Ibland bildas flera parallella toppar och det kan vara ganska olika beroende på vilka sorter vi odlar. Ofta låter vi dessa toppar vara. Genom att behålla de flesta tjuva utvecklas många tomater, men tiden för skörd senareläggs också. För oss vill vi hellre ha många tomater än att få skörd tidigt.

Vår stora skördeperiod av utomhustomater infaller mellan augusti-november och det peakar som mest i september-oktober. Vi plockar nästan alla tomater som gröna eller när de börjar slå om till sin mognadsfärg. Mognar gör de inomhus på tallrikar och fat. Det är en myt att det är frukterna som behöver solens strålar Det är växten som behöver solstrålarna och det är oftast bladet närmast ovanför en klase som arbetar som mest med att förse respektive klase med energi.
När odlingssäsongen är över hamnar antingen jorden i komposten eller som toppdressing i våra rabatter.

Pollinering: Vi pollinerar alltid våra inomhustomater dagligen och gör det i mån av tid även uppe på takterrassen. Då duttar vi med en tops, pensel eller fingret mellan blommorna på plantorna.

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Kallsådd av tomater: Under senare år när jag experimenterat med olika slags kallsådder (vinter- och vårsådder) har även tomaterna fått utstå kalla experiment. Det har fallit väldigt väl ut när det gäller de tomater vi ska odla utomhus under året. Jag ställer helt enkelt ut byttor med planteringsjord och tomatfrön i vårt kallväxthus under april och oftast gror alla frön och blir till väldigt vackra plantor. När plantorna startar sitt liv utomhus slipper man långa gängliga plantor. Utomhusljuset och temperaturen gör så att plantorna växer långsamt. Jag odlar mestadels i odlingszon 2. Om man odlar i en högre odlingszon kan man behöva sätta in en kupévärmare under nätterna så att inte temperaturskillnaden blir för stor mellan dag och natt.

Halshuggning: Vi tycker att plantor som planteras på sin finala odlingsplats ska vara låga som möjligt så att den första klasen kommer relativt långt ner på plantan. Dessutom gillar vi stora skördar och låter därmed varje planta bilda parallella toppar. Vi tycker också om att föröka tomater genom sticklingar och vid halshuggning av tomater får man minst en ny topp som man kan rota och få att bilda en ny planta på ca 10 dagar.

Att jag började klippa / hugga i tomatplantor berodde på att jag hade alldeles för gängliga plantor och alldeles för tidigt under säsongen. Genom att klippa av en planta, slänga den och börja om med en ny topp/stickling fick jag ner längden på de plantor jag skulle plantera utomhus och i växthus.
Det dröjde inte lång tid förrän jag förstod att jag hade flera gåvor framför mig när jag klippte i mina tomatplantor. En ny topp som skulle bli en ny planta och en kruka med en planta med avklippt topp.  En planta kan ge två plantor, så smidigt! Då behöver man ju inte så så många frön tänkte jag. Nu för tiden har krukan med avklippt topp blivit min favorit och den planta jag eftertraktar allra mest. Jag till och med slänger toppar nu för tiden när jag har för många. Fördelen med plantan som blir kvar är att den redan har ett utvecklat rotsystem, den kommer skjuta tjuvskott som bildar flera toppar och flera toppar från samma grundstam ger större skörd.

Genetiskt lika!: Att klippa av en topp eller ett sidoskott från en tomatplanta är även ett smart sätt om man vill ha en exakt likadan planta från en annan planta och det gäller även F1 hybrider.

Övervintring:
Under september klipper vi av topparna från de tomater uppe på takfarmen som ser finast och friskast ut. Väl hemma hamnar de i djupa vattenglas där de efter ca 10 dagar utvecklar rötter. När rötterna tittar fram planterar vi de enskilda skotten i krukor med planteringsjord och ställer ner dem i odlingskällaren under belysning. Där får de stå till i april under 12-14 timmars ljus från kallvita lysrör. Ibland ränner de iväg under vintern och då friserar vi plantorna och gör nya sticklingar. Då och då gödselvattnar vi med en svag lösning så att plantorna inte ska lida av näringsbrist.

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Vi odlar alla sorter men har väl egentligen en förkärlek för sortäkta plantor rent generellt, då man kan ta egna frön från dem. Men eftersom jag i mångt och mycket även sticklingsförökar tomatplantorna spelar det ingen roll om det är en F1 hybrid eller sortäkta planta. Genom att övervintra dem slipper jag så F1 hybriderna igen. Det finns ingen yttre gräns för hur många år du kan hålla dina tomatplantor vid liv när du stickligsförökar och övervintrar dem.

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Allra helst på en god smörgås tillsammans med ett egenodlat salladsblad, lite nyklippt dill och några klickar majonnäs.

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Tomater trivs bäst att lagras inomhus i rumstemperatur. Man behöver inspektera tomaterna var och varannan dag då vissa imploderar, ruttnar och möglar. Det vi allra helst gör med våra tomater, förutom att njuta av dem färska, är egna krossade tomater som blir till är basen till vår egna tomatsås.

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?
När vi började blogga var Bondjäntan en av de första bloggar vi upptäckte och
inspirerades av. När du frågade oss om vi ville synas hos dig var det bara ett
självklart ja.

 

Stort tack för all tomatinspiration! Det värmer gott att veta det är flera som sprider odlingsglädje och framförallt tomatglädje i vårt avlånga land! 

//Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Namn: Johannes Wätterbäck

Bor och odlar: Jag och min familj har två boenden. I centrala Västerås och i stugan vid skogsträdgården. Vi odlar för självhushåll i tre olika odlingar. Skogsträdgården som ligger vid vår stuga, tillsammansodlingen som ligger centralt belägen i Västerås och på takfarmen som ligger på ett tak mitt i centrala Västerås. I samtliga odlingar odlar vi både grönsaker, perenna växter och blommor.

Dessutom arbetar jag då och då i två andra stadsodlingar i Västerås. Stadsodlingen ”Prästgatan” och på ”Nordanbyängs trädgård” (en nyskapad stadsodling i ett nytt bostadsområde).

Odling 1:Vid stugan har jag odlat sedan 1992. Vi har ett växthus, en stensatt rabattdel och en större pallkragedel för grönsaksodling.

Odling 2: I tillsammansodlingen odlar vi tillsammans med våra grannar. Vi har ett växthus, friland, pallkragar och en odlingskällare. Här producerar vi mat mitt i staden ca 20 meter från vår ytterdörr. Vi startade den här odlingen 2012 samma år som Theres och jag började blogga på farbrorgron.se 

Odling 3: På Takfarmen i centrala Västerås odlar vi med Christopher på en takterass mitt i stan. Här producerar vi mest mat på minst yta. Tomatskördarna brukar kunna ligga på ca 300 kilo en ordinär sommar och vi skördar även mängder med aubergine, chili, sötpotatis, quinoa, majs, sockerrör mm. Takfarmen startades av Christopher och mig under våren 2013.

Arbetar med: Jag arbetar i huvudsak som odlingsinspiratör och föreläser runt om i norden om odling samt har olika slags gröna konsultuppdrag. Jag skriver trädgårdsböcker, fotograferar och driver sidan farbrorgron.se tillsammans med Theres Lundén. Ibland dyker några artiklar av mig upp i  trädgårdstidningar.

Intressant att veta: Boken ”Alla fingrar gröna” kom ut 2015 och uppföljaren ”Flera fingrar gröna” kommer ut i handeln under februari 2019.

Länk till att provläsa boken Alla fingrar gröna gratis: http://www.luxpublica.com/böckerna/alla-fingrar-gröna/

 

Äppelcidervinäger
Samla tomatfrön