Äppelcidervinäger

7 oktober, 2018

Sedan flera år tillbaka brukar jag göra min egen äppelcidervinäger efter ett recept som heter Apple Scrap Vinegar. Det är ett recept att använda när du tar hand om skruttar och skal vid till exempel äppelmoskokning eller när du gör äppelringar. Det vill säga, du tar hand om det som man annars kanske kastar eller komposterar. Zero Waste!

I bland gör jag precis så, tar ”skräpet” och gör äppelcidervinäger eller så använder jag samma tillvägagångssätt men använder mig av hela äpplen i klyftor. Som i år när det har varit ett riktigt äppelår har jag gjort det senare och gett skrutten till hönsen. En lyx och härligt att skämma bort hönsen lite då och då.

Du gör äppelcider i två moment kan en säga:

Årets enorma skörd gav möjligheter att göra både äppelcidervinäger och must!

Moment 1

Skölj äpplena och ta bort skadade delar eller fula äpplen. Klyfta äpplena eller ta ”skräpet” och fyll en burk. Koka upp sockerlag, 1 dl socker till 1 liter vatten. Du kan också använda honung om du önskar. Häll på avsvalnad sockerlag så att det täcker äpplena. Det kan vara bra att ha någon tyngd att hålla ner äpplena, till exempel en mindre glasburk.

 

Låt stå i minst två veckor. Jag har stängt burkar utan gummiring, det vill säga det kommer in syre i burken. Du kan också ha ett tygstycke över för att förhindra småflugor i burkarna.

 

Sila av äpplena.

Moment 2

När det har gått cirka 2 veckor är det dags för nästa steg. Sila av äpplena, du kan pressa lite med en trägaffel för att få så mycket vätska som möjligt.

 

Nu ska den stå i två månader i rumstemperatur.

Häll tillbaka vätskan i burken som nu ska stå i cirka 2 månader. Om du vill kan du hälla i en liten skvätt ofiltrerad äppelcidervinäger som sätter igång processen snabbt. En annan variant är att lägga i en vinägermamma. Det går också låta den stå som den är och låta tiden ha sin gång.

 

2 olika varianter av äppelcidervinäger.

Jag har valt att göra två olika, den vänstra med ofiltrerad äppelcidervinäger och den högra med vinägermamma. Nu ska jag låta burkarna stå i köket på köksbänken och låta tiden ha sin gång. Jag är otroligt nyfiken på vilken som blir den godaste eller om det blir någon skillnad.

Om två månader har jag förhoppningsvis god äppelcidervinäger att använda bland annat i mina salladsdressingar.

På återseende!

//Johnna a.k.a Bondjäntan

Gröna tomater
Månadens tomatvän: Farbror Grön