Samla tomatfrön

28 september, 2018

Under hösten samlar jag tomatfrön från de tomater jag tyckte bäst om. Jag väljer ut de allra finaste exemplaren av tomaterna så klart. Dessutom brukar jag låta tomaten nästan bli övermogen innan jag tar den för fröinsamling.

Det finns flera olika sätt att samla tomatfrön. Ett sätt som jag brukar gärna om jag har tid är att jäsa tomatfröna. Jag samlar fröna i en glasburk med ljummet vatten och försöker få bort så mycket som möjligt av fruktköttet. En sort i varje burk. Dock är jag inte supernoga med fruktköttet då det lossnar av sig själv efter någon dag i burken. Jag skakar om burken ordentligt och ställer den varmt. Lättar lite på locket…

Och så sätter en jäsningsprocess igång. Efter några dagar, fram till en vecka kan de jäsa. Lite mögel skadar inte fröna. Jäsningsprocessen eliminerar svampinfektioner och andra sjukdomar. Frön som har ”simmat upp” kasseras för de har dålig kvalité och så samlar jag de frön som ligger på botten. Jag silar av jäsningsvattnet och sköljer tomtfröna. Fröna behåller groningsförmågan längre med denna process.

Jag torkar fröna på hushållspapper eller på en tidning, gärna utspridda och sedan förvarar jag dem i påsar. Och så odlar jag goooooda tomater!

Allt gott! //Johnna 

Månadens tomatvän: Farbror Grön
Makeover i trädgården - upplevelseträdgård