Makeover i trädgården – upplevelseträdgård

16 september, 2018
Gammal ritning över trädgårdsförändringen.

”Så här var ursprungliga planen uppritad och kanske har den ändrats något även om huvuddragen är kvar. Hade tänkt olika buskar klippta som klot mellan blivande gräsmattan och växthuset som vi nu har döpt till Oasen. Kanske blir det klot eller så blir det inte. Vi får se när gräsmattan är på plats och plattor framför Oasen är lagda. Efter denna ritning har jag ju planer med mina nya dahlior i mörkaste rött i tre stora krukor som ska stå framför Oasen…”

Den 18 juni skrev jag detta och då hade vi precis påbörjat vår makeover. Det var ett hemskt arbete och grundjobbet var tungt. Maken fick många träningspass med grävning för att vi skulle kunna landa i något som över huvudtaget kallades trädgård.

En förebild från tidigare i somras innan vi påbörjade utgrävningen av all växtlighet.

”Om man står på grusgången och tittar mot Oasen  ser det ut så här just nu och urgrävning är påbörjad. Framför Oasen har jag tänkt att vi ska likadana plattor som vi har inne växthuset, det blev lite plattor över från golvläggningen som vi kan använda. Det är både snyggt och lätt att hålla rent från ogräs.” (18 juni)

 

Efterbild: Oasen med stora dahliakrukor framför.

Resultatet blev jag otroligt nöjd med! Vi hade betongplattor kvar men var tvungna att komplettera med några för att få till det med fyra rader framför Oasen. Kanske hade jag önskat en rad till om jag ska ha så stora krukor stående där men det är en petitess.

Efterbild med plattor och grus som markbeläggning framför Oasen.

Oasen kom fram på ett mycket tydligare och finare sätt när den fick en fin inramning med betongplattor och grus. Det gör ganska mycket att det inte ser ”stökigt” ut. Det blev ett lugn för ögat.

Förebild: Påbörjad utgrävning för att kunna anlägga rabatt, gräsmatta och grusgångar.

”Mellan fjärilsrabatten (grusgången) och Oasen (växthuset) så är det kaos efter gamla köksträdgården. Maken har börjat gräva ur för hand (!) hela området samt ta bort några stora fläderbuskar som har varit insyns och vindskydd. Området är inte jättestort men tillräckligt för att det ska vara mödosamt att gräva ur då det är tung lerjord och nässlor, kvickrot och skräppa som dominerar vad gäller växtlighet.” (18 juni)

Förebild: området för gräsmatta urgrävet.

Till slut kom även de vuxna barnen och hjälpte till att gräva. Många skottkärror senare kunde vi börja ana hur trädgården skulle komma se ut.

Efterbild: Upplevelseträdgården börjar ta form.

Maken och sonen anlade gräsmattan under en regnig dag. Grusningen har skett pö om pö för att orka grusa hela området. Det är otroligt skönt att gå på gruset, det knastrat så härligt. Och jag som har varit gräsmattemotståndare ser verkligen fram emot nästa sommar med yoga på denna plätt.

Efterbild: rabatten har jag döpt till kornellrabatten.

Rabatten är 9 m lång och cirka 1.20 m bred. Först tänkte jag ha plastkanter men sedan bestämde jag att ta begagnat plank som kanter, det passar bättre med resten av trädgården. Det ska bli roligt att följa denna rabatt och se när den växer till sig.

Det känns riktigt bra att vi har fått till förändringen denna sommar eftersom det har varit ganska varmt att jobba. Supernöjd och nu kan jag börja ”smycka” trädgården med smådetaljer när grunden är lagd.

Vi ses snart igen! /Johnna a.k.a Bondjäntan

Samla tomatfrön
Säsong för sticklingar?