Säsong för sticklingar?

15 september, 2018
3 olika sorters sticklingar tagna 15 september 2018

Om du googlar eller läser i trädgårdsböcker om att ta sticklingar på buskar så rekommenderas sommar eller vinter. Men om man inte hann med i somras eller inte vill vänta till vinter, då undrar jag, vad som händer om jag vill ta sticklingar nu på hösten?

Jag har tre växter som jag vill föröka och tänker att jag ska göra ett experiment med dem. Jag älskar experiment och särskilt experiment som går emot de traditionella anvisningarna om hur saker och ting ska göras. Så, det kommer bli sticklings-experiment med två olika varianter, sticklingar tagna på hösten och sticklingar tagna på vintern. Om båda lyckas kommer jag vara den rikaste människan på sticklingar av just dessa tre växter. Då får jag lyxiga problem…

Jordblandning till krukor som jag blandar själv

Jag kommer att använda mig av sandblandad jord med perlit till sticklingarna. Perlit är de där vita ”kulorna” som en hittar i till exempel i såjord och är vulkaniskt material. De hjälper jorden att bli lucker och luftig och det i sin tur förbättrar syreupptagningen för känsliga rötter.

Förutom att jag kommer ta sticklingar nu på hösten kommer jag också att förbereda inför vinters sticklingsexperiment. Eller egentligen handlar det om att ha krukor och jord redo på vårvintern när sticklingarnas som tagits under vintern ska planteras. Så när jag nu blandar jorden till sticklingarna blandar jag till så att det räcker till en omgång till. Det är inte så dumt att ha ett kit redo med färdigblandad jord och krukor när det väl är dags.

Krukor med sticklingsjord förberedda för sticklingar.

Att använda sig av lite djupare krukor är en fördel, gärna minst 10 cm om det är möjligt. Jag sticker ner 2/3 delar av sticklingen under jord för att få så mycket jordkontakt som möjligt. Dessutom brukar jag sticka ner de runt kanterna på krukan då det sägs att sticklingarna rotar sig bättre då.

Aroniakvistar på väg att bli sticklingar.

Aronia

Jag har några aroniabuskar som har varit riktigt fina och står som vindskydd mot lunden. I år har de inte fått så mycket vatten under denna torra och varma sommar och de ser ganska klena ut och levererar inga bär tyvärr. Men jag är ändå glad för det visar sig ju att Aronia är en mycket tålig buske i utsatt läge då den har överlevt både torka och vind. I och med att jag tänker beskära buskarna så att det blir lite busigare kommer jag också att ta sticklingar!

Fläderkvistar som bladas av och blir sticklingar.

Fläder

Vi har haft 4 stora maffiga fläderbuskar med höjden 2,5-3 meter som vi har tagit bort till förmån att göra om i trädgården. Dock har jag en buske kvar på ett annat ställe som jag kan ta sticklingar ifrån. Tänker att jag planterar en ny ”häck” av fläder som ska hjälpa till att vara vindskydd så småningom.

Korallkornellkvistar

Korallkornell

Dessa är nya för mig och eftersom jag tänker att jag ska beskära dem så att det kommer nya fina röda skott på buskarna så kommer jag passa på att ta sticklingar av dem. En buske har jag redan beskurit som var lite ojämn i växten så det blev även sommarsticklingar.

 

Jag inser att det blir en utmaning att ta sticklingar nu och få dem att rota sig och inte förfrysa. Jag återkommer runt hur det ska gå till men jag tror att odlingstunneln kan hjälpa mig med det. Olidligt spännande enligt mig!

Vi hörs snart igen! /Johnna a.k.a. Bondjäntan

Makeover i trädgården - upplevelseträdgård
Månadens tomatvän: Eva Robild