Månadens tomatvän: Jasmine Waara
Det är dags att träffa April månads tomatvän och det är trädgårdsmästaren Jasmine Waara som också går under namnet Trädgårdstrollet. Hon imponerar med sina sortlistor på växter och grönsaker, det är mycket grävande där vill jag lova. Det krävs både intresse och uthållighet för att skapa sortlistor av den kalibern. Dem hittar ni på hennes blogg och länk längst ner i texten. Nu kör vi lite tomatnörderi och säger Välkommen Jasmine till månadens tomatvän!
Vad är det bästa med att odla tomater?
Smaken, näringen och livskvalitén. Känslan att tassa runt barfota i tysta trädgården riktigt tidigt på morgonen med gödselkannan i ena handen och en godistomat i den andra är svårslagen…
Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?
Oj, efter alla sortguider jag skrivit så skulle jag kunna rekommendera hur många som helst! Olika tomatsorter passar till olika saker, så jag har många favoriter… Brandywine Black är en toppengod biffsort, Vesuvio Giallo är en ovanligt bra vintertomat eftersom den är lika god färsk som lagrad, Candy Sweet Icicle är en galet god godistomat eftersom den har en fin balans mellan sötma och syra.
Lilla dvärgbusktomaten Prolyco Busk innehåller höga halter av translykopen (men Jochalos är godare), sötsyrliga Tangella är en toppenbra tetra cis-lykopensort som både är produktiv, resistent mot elände och god att äta både färsk och i matlagning.
Mitt hjärta klappar lite extra för dvärgbusksorter och tetra cis-lykopentomater. Det är jättebra att medvetenheten om ekologiskt och närodlat/härodlat blivit så allmän, men det räcker inte. Näringstätheten i grönsakerna hoppas jag blir nästa snackis.
Hur odlar du tomater?
Jag odlar tomater i flera olika lägen här hemma: högväxande, värmekrävande primadonnor i svarta höga krukor i lyxläget vid ladugårdsväggen. Framför dem i låga krukor samsas dvärgbusktomaterna snällt med chili och aubergine. Gärna några goda snyggingar på verandan, och resten i pallkragsodlingen. Eftersom vi odlar i zon 4 utan växthus så försöker jag anpassa sortvalen efter de olika platsernas förutsättningar. Nere i pallkragsodlingen blåser det mer, så då blir det mest tåliga, tidiga busksorter där. Ofta med ryskt, tjeckiskt, eller kanadensiskt ursprung.
Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?
Eftersom jag odlar för smakens skull så snålar jag inte med kalium, bäst resultat blir det om näringsförhållandet av kväve, fosfor och kalium är 11:5:18. Vallörtsvatten är bra, det innehåller mycket kalium och det kan du lätt göra själv helt gratis. Och vattna så sparsamt som det bara går inför skörd, annars blir smaken utspädd.
Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?
Mångfald före enfald, jag odlar dem i undantagsfall. Det finns kortsiktiga fördelar med F1hybrider, men nackdelarna är fler… Och fröodling är ju så himla roligt, det vill jag inte vara utan. Problemet med F1 hybrider är inte att de finns, utan att de mer och mer ersätter kulturarvssorterna, som då försvinner. Hela vår genetiska bas utarmas och vi hamnar i beroendeställning till fröfirmorna. Försök tex hitta en Pak Choi som inte är F1 hybrid numera, det är inte så lätt.
Utan föreningar och organisationer som Sesam, Tomatklubben och Afrikagrupperna så skulle vi vara riktigt illa ute. Jag drar alltid en lång tung suck när jag läser om hur folk rekommenderar sortnamn utan att ens berätta att det är en F1hybrid, jag tycker att det är trist och tanklöst. Hobbyodlare behöver inte törstiga F1hybrider, särskilt inte de som drömmer om att bli självförsörjande.
Hur njuter du av den perfekta tomaten?
Det är liksom nåt svulstigt sensuellt med tomatplantor som jag tycker är svårt att förklara, så jag njuter både av odlingen och ätandet… Men säsongens första mogna tomat är alltid den godaste. Den äter jag långsamt i smyg, hukandes bakom plantan så att jag får mumsa ifred.
Har du något bra förvaringstips av tomater?
Frysen är toppen, då kan jag plocka fram och koka sås allteftersom det behövs under höst och vinter. Jag försöker applicera samma grundläggande tänk på tomatodlingen som man brukar göra med äppelodling med tidiga sorter, senare sorter, och vintersorter. Dvärgbusksorterna är verkligen smidiga, de förlänger tomatsäsongen både vår och höst. Jag lyfter in dem före frost och odlar vidare i köket som krukväxter, trevligt sällskap till morgonkaffet. På så vis har vi färska tomater nästan året runt och behöver inte lägga så mycket tid på förädling och förvaring.
Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?
Så smickrande att bli tillfrågad! Älskar konceptet med tomatvänner eftersom det lyfter den mångfald av kunskap som finns, och att det går att odla tomater på så många olika kreativa sätt. 😊
Tack snälla Jasmine för att du ville vara med och berika tomatvärlden med dina funderingar runt tomatodling och intressant läsning. Må din tomatsommar bli den bästa!
Namn: Jasmine Waara/ Trädgårdstrollet
Bor och odlar: Zon 4 i Tierps kommun
Arbetar med: Trädgårdsmästare
Intressant att veta: Skriver och driver Trädgårdstrollets Trädgårdsblogg som är fullmatad både med fakta och fina bilder.
Jasmine är sortnörd som gillar sortguider, brinner för budgetodling och beskärning. Pluggar pomologi, hoppas kunna släppa examensarbetet om lepagehäck som en bok.
0 kommentarer