Att sätta igång en vildjäst eller två!

29 mars, 2020

Klimatsmart mat – Vildjäst

Vildjäst eller fruktjäst som du också kan säga görs på torkade frukter och bär, till exempel russin, fikon, aprikoser och katrinplommon. Färskt rivet äpple fungerar också.

Inspirerad av många runt mig sätter jag också igång vildjäst på enklaste möjliga sätt. Det är lika bra att ”preppa” sig och träna om det skulle bli absolut nödvändigt ont.

Jag ska göra två varianter, en med torkad frukt och en med rivet äpple. Som vanligt är jag nyfiken på skillnaden, om det finns någon och vad som fungerar bäst för mig. Kollar igenom skafferiet och hittar lite russin och plommon.

Jag läser på i mina böcker och googlar. Det ena säger si och det andra säger så. Tillslut bestämmer jag mig och så gör jag så här, enklaste möjliga.

Du behöver:

• 1oo g russin/plommon eller 1 äpple
• 3 msk honung
• 3 dl vatten

Vildjästen ska jäsa på en hyfsat varm plats. Kanske över kylen eller liknande där det blir varmt. Jag plockar nog fram en värmematta som jag har till frösådder och ställer burkarna på den.

Burken ska skakas varje dag, eller det räcker med att röra om. Låt locket stå på glänt eller på men inte påskruvat.
Jag kommer skriva ett inlägg om hur jag sedan bakar med vildjästen och om det var någon skillnad. MEN det dröjer för vildjästen tar nästan en vecka att få fram. Så till nästa helg blir det bakning.

Vildjästen är hålbar och ska kunna stå i kylen upp till två månader när den väl är färdig. Avsilad i burk med lock.

Att tänka på:

En annan sak som kan vara bra att tänka på att renlighet är viktigt. Rengör burken ordentligt, jag brukar koka up vatten i vattenkokaren och häll i burken och låta stå en stund eller sterilisera i ugn om det är många burkar.

 

Månadens tomatvän: Jasmine Waara
Kimchi på blomkålsblast