Månadens tomatvän: Lisa Lemke

12 oktober, 2019

Äntligen ska ni få träffa Lisa Lemke som är månadens tomatvän! Hon har fullt upp skulle man kunna säga, högaktuell med tv-programmet Timjan, tupp och tårta på SVT. Ett program där de bjuder in gäster och inspirerar till att laga enklare och roligare matlagning. Dessutom skriver hon kokböcker och senast ut är Brödmat: från quesadilla till pizza och chimichanga som kommer ut i dagarna!

Är du nyfiken på programmet hittar du det här Timjan, tupp och tårta

Så nu kör vi i full fart, en månadens tomatvän med Lisa!

Vad är det bästa med att odla tomater?

Att man får en sådan mängd och inga köpta tomater i världen slår smaken av hemodlade!

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

 Oh, jag är en otroligt odisciplinerad odlare och tänker alltid att jag ska spara alla listor men glömmer alltid bort vad det är jag har odlat! Men det är lite spännande också för man får chans upptäcka mycket nytt.

Hur odlar du tomater? 

Jag har tidigare kört friland och krukor men numera har jag växthus och odlar dem där inne framför allt. 

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Jag har bokashi och brukar mellan varven vattna med bokashi-vätskan. Tomaterna ÄLSKAR den!

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Jag gillar kulturarvssorter men är heller inte så petig utan försöker snarare ha lite variation på de tomater jag odlar.

Favoritpizza med härlig tomatsås som Lisa älskar

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Jag försöker verkligen frossa i tomater när det är skördetid och vi äter väldigt mycket just då och äter aldrig tomater under vintern när det inte finns egna eller svenska tomater. Och vi frossar så mycket att det sällan finns några kvar att ta tillvara på. 

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Jag använder alltid gröna tomater till inläggningar!  Jag älskar att plocka fram en burk med inlagda gröna tomater och känna smaken av sommar! Smakkompisar som kanel, nejlikor och lök passar perfekt i inläggningen.

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater? 

Kul att lyfta uppmärksamheten kring egenodlade och svenskodlade tomater och lyfta det faktum att det är en säsongsråvara som bör ätas just under säsong och inte under vintern när smaklösa tomater flygs in.

Tack snälla Lisa för att du ville vara med som månadens tomatvän. Det är ju så roligt med tomater och odling, mer tomater åt folket!

//Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Namn: Lisa Lemke

Bor och odlar: Skrea backe utanför Falkenberg och odlar det mesta men har nu också blivit med växthus vilket vidgar vyerna och möjligheterna. 

Arbetar med: Mat i alla former. Skriver kokböcker, gör tv-program, skapar recept, föreläser och driver också de två krogarna Prostens Pizza och Skrea matbruk.

Intressant att veta: Kommer med ny kokbok i höst, Brödmat. Här handlar det om comfortfood för vardag och fest där brödet inte är ett tillbehör utan en del av middagen. Tortilla, liba, pita, pizza såklart, piroger, paj och mycket mer. Bröd man slår in mat med och inte minst allt det goda man gör med gammalt bröd. En fantastisk bok om du frågar mig! 

God och mättande tomatdryck
Skogens skafferi: plocka riskor och salta in