Skogens skafferi: plocka riskor och salta in

29 september, 2019
Skäggriska

Jag är långt ifrån någon svampexpert och går på några säkra kort som så säkert många andra gör. Några favoriter som kanske har olika ändamål, vissa för konservering och andra till svampmackan. Jag plockar gärna olika sorters riskor som är populärt både i Finland och öststatsländerna, goda nyttiga matsvampar. Riskor passar bra och är guda gott i vegetarisk skagenröra eller i makirullar (sushi).

Jag brukar särskilja riskorna från annan svamp. Hatten på Skäggriskorna är rosafärgad, har ett speciellt mönster med svaga ringar och med skäggig hattkant. Den blöder en vit, skarp mjölksaft vid brytning till skillnad mot Blodriska och Tallblodsriska som har orange vätska. 

Rensa svampen

När du kommer hem rensar du svampen. Du kan låta den vara i stora bitar eller skära den i mindre bitar som jag har gjort. Jag skär den i mindre bitar för då tar den mindre plats när jag ska salta den. Det går att klämma ihop den lättare i kärlet.  Efter att du har rensat svampen förväller du den i lättsaltat vatten ca 10 minuter. Koka den inte för kraftigt utan låt den koka lite lugnt för annars kan du koka sönder den. Efteråt häller du av vattnet och spolar kallt för att kyla ner svampen.

Varva grovt salt och svamp

Sedan tar du ett kärl, rent kärl, jag använder gärna glasburkar för då ser jag resultatet lättare. Jag använder ungefär 2 dl grovt salt till 1 liter svamp. Börja med ett lager salt i botten och sedan varvar du svamp och salt. Kläm försiktigt ur svampen så att den inte är så blöt.

Lägg på något som håller ner svampen, en tyngd av något slag och tillslut den väl. Det kommer bildas en lag efter några dagar som svampen ska ligga under. Förvara svalt. Svampen som är välsaltad håller över ett år i förvaring.

När du ska använda svampen behöver du vattna ur svampen i kallt vatten över natten eller typ 8 h.

Lycka till! /Johnna a.k.a Bondjäntan

 

 

Månadens tomatvän: Lisa Lemke
Ljuvlig grön ärtsoppa