Månadens tomatvän: Maggan Ek och Peter Bengtsson
Nu ska ni få vara med om två tomatvänner på en och samma gång! Första gången på tre år av alla tomatvänner och sist ut för i år så är det ett par som tomatvänner, kulturprofilerna Maggan Ek och Peter Bengtsson. Till min stora glädje får vi se hur fint de har i sin trädgård och hur de resonerar runt tomatodlingar! Hjärtligt välkommen på en tomatresa med Maggan och Peter!
Vad är det bästa med att odla tomater?
Att kunna äta växthusvarma tomater, både små rackare när man går förbi och möjligheten att ta in stora mängder med supernyskördat till käket. Det är det lyxigaste man kan tänka sig.
Har ni några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera?
Vi älskar en blandad skörd, alltså stora och små samt allsköns färger och former. Så vårt ”knep” är stor artrikedom. Typ såhär – små: Black cherry, Gardeners delight, Ildi, och Tigerella stora: Brandywine, Black Krim och Mr Stripey.
Hur odlar ni tomater?
Vi har 3 växthus som vi kör i och ofta blir det tomater i alla tre men i lite olika sättning.
I ryska växthuset odlar vi i upphöjda bäddar som är täckta med mypex och sand. Bäddarna är egentligen till för att ställa krukor på likt stora bord, men de är fyllda med jord så vi planterar tomater ner genom ”bordsskivan”. Mycket bra metod men lite lurigt att gödsla pga. platsbrist, vi ämnar arbeta mer med flytande gödsel
Ryska växthuset är gjort av kanalplast och där finns en fontän så det blir superfuktigt, tomaterna får ibland rötter på stammarna. Många har varnat för att detta skall leda till tidigare bladmögel men det har vi ännu inte märkt. Det går superbra där (men ibland hinner vi inte med tjuvandet då grönmassan växer mycket ymnigt).
Lilla växthuset är ett glasväxthus i full sol. Där kör vi i bäddar i marken och det rullar på fint. Det är lite lågt och ofta trycker vi nog in lite för många plantor så det kan bli lite ”bladigt”.
Träväxthuset är fantastiskt och snyggt men här har en och annan vinranka tagit stora delar av taket så det råder nog alltid lite ljusbrist. Här växter tomaterna i 10 liters terrakottakrukor och de blir lite rangliga men mycket vackra, som klätterväxter med bonusen att man får lite härlig skörd nu och då.
Vår styrka och vårt problem är att i och med att vi gillar en blandad skörd sår vi tomater baserade på små mellan och biff (utan sortnamn) och sen blir det lite slumpartat vilken som hamnar var. Detta tenderar att ge viss oordning, men bli väldigt snyggt. Det är en fantastisk metod om man vill skörda till middagen (det finns lite olika ställen att hitta olika skörd) men de riktigt stora slutskördarna så man kan stå och koka gigantiska pastasås-kok aldrig riktigt blir av hemma hos oss.
Har ni något odlingsknep som ni vill dela med dig?
Vårt enda och bästa knep är nog kogödsel, det tycker vi funkar toppen. Peter läste någonstans att kogödsel är bra på att motverka lite utmattningssjukdomar hos tomat så vi har varit lite dåliga på att byta jord i våra hus, det är nog dags i lilla växthuset (men vi har nog kört 10 år med bara tillägg av kogödsel och inget bortforslande så att säga). Frågan är om detta är en knep eller slöhet men det betyder kanske att man inte behöver vara superrädd i alla fall.
Vi har planer på en utomhus tomatodling i den gamla hönsvoljären i söderläge, där tänker vi oss att det kommer bli bra drag i grejerna.
Och vi är mycket noga med att odla potatis långt bort från våra tomater pga. potatisbladmögel.
Hur tänker ni runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?
Vi är mycket glada i kultursorter såklart och tycker det är mycket sympatiskt när man kan fröså nya generationer. Vi befinner oss i ett intressant läge där många års fröshoppande gjort att vi nog har 70 sorters tomater i vår egen fröbank och de tar lixsom aldrig slut då vi bara använder några av varje sort per år så i och med det är det inte så viktigt för oss personligen att tomaterna är sortäkta och att man kan ta frö från avkomman. Vi har helt enkelt ett frööverskott.
I övrigt är vi nog för lite pålästa i frågan.
Hur njuter ni av den perfekta tomaten?
Ahh, det är nog en växthusvarm Caprese med nyskördad Basilika, blandade tomater och härlig mozarella. Peter åt en gång en varm Caprese i skålar av parmaskinka, rysligt gott.
Har ni något bra förvaringstips av tomater?
Tomatomhändertagning är inte vår bästa gren, här finns stor utvecklingspotential och vi rekommenderar alla andra tomatvänner för bättre råd och tips.
Vi går och sneglar på vintertomater men vårt kaosartade planterande gör att vi har svårt att fatta vilka det är när hösten kommer. Vi skall testa igen i år för det verkar ju så rysligt härligt att kunna förvara dem hängande i köket. Det längtar vi efter.
Vad fick er att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?
Älskar tomater och att få vara Tomatvän känns som en stor ära. HURRA!!!
Största tacket och hurrarop, för att ni ville vara med som Bondjäntanstomatvänner! Hoppas våra vägar korsas snart igen!
//Johnna aka Bondjäntan
Namn: Maggan Ek och Peter Bengtsson
Bor och odlar: Ysby utanför Laholm i en stor gammal Lanthandel och har en äventyrlig konstnärsträdgård, men vi närmar oss köksträdgården med stormsteg.
Arbetar med: Vi driver Dramalogen ett öppet kulturnätverk skapat för att lokala eller inflyttade kulturskapare skall ha en plattform och språngbräda att verka från i Halmstad. På Dramalogen använder vi kultur som redskap för att lösa problem, ökad förståelse i samhället och stärka demokratin.
Vi frilansar också som kulturproducenter, konstnärer och trädgårdspersonligheter.
Intressant att veta:
11kaffe – Vi gör en livesändning på Facebook varje dag sedan Coronan slog till som ett led i vårt kulturarbete. 1 timme där vi gör något härligt i vårt hem eller i omgivningen om smittläget tillåter. Det har blivit en mycket intressant förmiddagsrutin för många, kom och häng med på #11kaffe på Facebook. Hittas i FB-gruppen Dramalogens Aula eller på Peters sida.
Fredagsprat – Om fredagarna gör vi Fredagsprat, en livesändning/podd där vi lagar mat och talar om lämpligt ämne. Sänds live på Facebook och återfinns på youtube och i poddspelare – sök Fredagsprat. www.fredagsprat.se
Radiokakan – Vi gör ett lokalt radioprogram i promenadtakt för äldre för att mota ensamhet i coronatid (finns även som podd i din poddspelare) www.radiokakan.se
Blommar det? – Peter och Tony Johansson gör Sveriges mesta blom-podd som heter Blommar det? där vi veckovis snackar om stort och smått i trädgården på alla upptänkliga sätt Ibland med fantastiska gäster, ofta själva. Sök Blommar det? i lämplig poddspelare www.blommardet.nu
Man kan naturligtvis gärna följa oss på instagram Allkonstverket, Stilla dagar och Blommar det heter vi där.
3 kommentarer