Månadens tomatvän: Niklas Hjelm

2 juni, 2019
Niklas Hjelm

Nu ska ni få träffa Niklas Hjelm som är månadens tomatvän! Han är författare och fotograf och utbildar sig till trädgårdsingenjör på SLU. Han brinner för matproduktion, natur och en livsstil som inte innebär att vi förbrukar mer än vad konsumerar. Han har nyligen kommit ut med unika boken Hydroponisk odling – köksträdgård utan jord! 

Och visst, här nosar vi lite på ämnet tillsammans med tomaterna!

Vad är det bästa med att odla tomater?

Det är en så tacksam frukt som går att använda till så mycket och som dessutom kommer i så många varianter. Jag har inte träffat många människor som inte tycker om tomater.

Har du några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera? 

Jag har prövat en hel del sorter genom åren, men kan inte påstå att jag har fastnat för en speciell sort. Jag tycker om att hela testa nya. Det tenderar dock att bli mindre tomater eftersom mina soltimmar har varit lite begränsade. Just nu odlar jag en del ”Artisan blush tiger”, vacker och smakrik. Det blir ofta en kombination av busk- och klättrande.

Tomatdjungel

Hur odlar du tomater? 

Jag odlar både ute i större självbevattnande krukor utomhus mot en solig södervägg och på min inglasade balkong. Inomhus har jag dem i pimpsten där de får cirkulerande näringslösning (hydroponiskt), ute sitter de i planteringsjord.

Hur tänker du runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Jag försöker värna om kulturarvet, men har inget emot hybrider om det är en smakrik högavkastande sort. Genom föreningen Hemmaodlat, som jag är ordförande för fick jag alldeles nyss tag i en tomatsort som en bosnisk kvinnas familj odlat i 100 år. Det ska bli väldigt spännande och se hur den smakar.

Hydroponisk odling – Rain Gutter Grow System

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Jag tycker om RGGS – Rain Gutter Grow System, som jag skriver om i min bok om hydroponisk odling. Det är ett smart sätt att lösa bevattningen. Perfekt om man har en balkong, växthus eller uteplats och vill kunna åka iväg ett par veckor.

Har du något bra förvaringstips av tomater?

Jag önskar att jag hade platsen att odla så mycket tomater att jag hade lyxproblemet att behöva ta hand om överskott. Under sommaren går de åt snabbt och sen får jag snällt vänta.

Tomater på gång

Hur njuter du av den perfekta tomaten?

Beror på tomaten. Om de inte är så söta så tillagar jag dem gärna med någon god pastarätt. Annars äter jag dem gärna som de är.

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater? 

Hoppas kunna visa att man kan odla tomater precis överallt! 

 

Stort tack Niklas för att du ville vara med och inspirera! Jag är ju så klart nyfiken på att lära mig mer om RGGS som är helt nytt för mig, vi får se vart det leder. 

Må du få ett fint tomatår! //Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Kort och gott om Niklas:

Namn: Niklas Hjelm

Bor och odlar: Lomma – Hemma

Arbetar med: Läser på SLU till Trädgårdsingenjör – Driver föreningen Hemmaodlat och nya bolaget Alnarp Foodtech. Här hittar du till Hemmaodlats hemsida som är absolut en sida att besöka, mycket matnyttigt går att finna där! 

Intressant att veta: Niklas har precis skrivit en bok ”Hydroponisk odling – Köksträdgård utan jord”. En guide hur du kan komma igång och odla året om – många trevliga tomattips!

Bokashivatten - så bra!
Löktrav - gott ogräs