Löktrav – gott ogräs

26 maj, 2019

Det finns några sorters ogräs som jag inte vill vara utan i min köksträdgård. Ja, jo jag räknar faktiskt in dem i köksträdgården för de är en bra råvara som vi borde skörda mer av. Och förresten gillar jag egentligen inte ordet ogräs för att det syftar inte till något positivt utan snarare något negativt.

Löktrav är ett gott ”ogräs” som en verkligen borde ta vara på. Den är vanligt förekommande och många rensar bort den från sina trädgårdar då en inte önskar ogräs. Helt förståeligt om den landar på fel plats och om den inte passar in rabatten. Kanske finns det plats för den någon annanstans i trädgården?

Den blommar med vita små blommor och den fröar av sig lätt och brer ut sig. För mig något positivt och jag tycker att det inte än så länge är svårt att rensa bort den om det behövs. Den fungerar ju även bra som täckmaterial om en nu inte skulle vilja äta den. 

Jag är så lycklig – jag har äntligen fått in den i min trädgård! För två år sedan hittade jag första plantan och har låtit den fröa av sig och nu finns det gott om löktrav hemma hos mig! En riktig vårprimör skulle en kunna hävda. 

Löktraven är användbar med sin milda smak av vitlök och lite senap, jag har för mig att den faktiskt heter Garlic Musterd på engelska. Används bäst som färsk och gärna med olja. Den passar bra i sallader, dressing, pesto och andra gröna såser, i omelett, wraps och tortilla. Eller varför inte till ett kryddsmör?!

Här har du två recept på hur jag gärna använder löktrav:

Quesadillas med löktrav och gräslök

Löktravspesto

Mer löktrav till folket! // Johnna a.k.a Bondjäntan

Månadens tomatvän: Niklas Hjelm
Så rödbetor i omgångar