Så rödbetor i omgångar

25 maj, 2019
Kategori:

betor

Olika betor

Det finns några grönsaker och rotfrukter som jag anser att en aldrig kan få för mycket av och betor tillhör dem. Oftast pratar vi om rödbetor men det finns ju flera härliga betor; gulbetor, vitbetor och så den vackra polkabetan. Betor är supernyttiga, goda, lätta att odla och hållbara – vad kan man önska mer?

Betorna kan du använda till så mycket mer än bara inläggningar. Faktum är att jag har väldigt få inlagda rödbetor i mitt skafferi… jag tycker liksom att det finns så mycket mer vad gäller betor och smaksensationer. Jo, jag mjölksyrar ju förstås men det är ju något helt annat än inlagda rödbetor.

När barnen var små och vi bodde radhus hade vi också tillgång till en kolonilott. En sommar bodde vi mer eller mindre på lotten och odlade dag som natt. Det blev många rödbetor, kanske av misstag eftersom jag var lite av nybörjare på odling gällande mat för dagen. I allafall så fick vi i några veckor galet mycket rödbetor och jag fick tänka till vad som skulle tillagas. Då gjorde vi en kalops på rödbetor som serverades som vanlig kalops med potatis och inlagd gurka. Himmel och pannkaka vad god den var…. Ett ljuvligt rödbetsminne!

Så i omgångar

Jag sår oftast i omgångar för att förlänga säsongen och få så lång skördeperiod som möjligt. Om du vill ha mycket betor för till exempel inläggningar så är det bra och så ett gäng som blir skördeklara ungefär samtidigt så att du kan lägga in dem i ett nafs. Men jag som kanske vill ha betorna till vardagsmaten, blir lyckligare av att ha betor tillhands längre och behöver kanske inte flera kilo i veckan passar det att så ofta och mindre.

betor-fro

Jag sår betor i såbrätten, ett frö i ett hål är lämpligt. Varje frö innehåller flera frön så det blir flera plantor i varje plugg och därför är jag ganska noga med att det bara blir ett frö i varje. Har jag varmbänk odlar jag betor tidigt på våren i den och sedan fortsätter lång in på hösten med att så betor.

Vi odlar betorna i upphöjda bäddar och därmed kan jag odla ganska tätt. Jag har odlingslådor i köksträdgården som är proppade med näringsrik jord och i dem trivs betorna bra. Jag täckodlar också vilket medför att odlingarna inte torkar ut så snabbt, det är minimalt med ogräs samt att täckodlingen tillför nytt organiskt material till jorden. En annan fördel är att jorden värms upp i odlingslådorna något tidigare än i marken och medför tidigare odlingsmöjlighet.

Eftersom betan är lite känslig för temperaturskillnader och torka är det med fördel att täckodla runt betorna. Täckningen medför både skydd för temperaturskillnader och vattenavdunstning. Finaste betor får du enligt min erfarenhet om betorna får växa snabbt och något skyddat.

Jag förodlar betor nästan alltid i pluggbrätten för att få plantor att sätta ut där jag vill ha dem, det är mycket praktiskt. Jag förlänger säsongen genom att så dem i odlingstunnel och sedan sätta ut dem när jorden reder sig utomhus. Sedan fortsätter jag så betor ungefär varannan till tredje vecka för att ha tillång till fina betor länge länge. Om du tillämpar täckodling kan du också odla senare på säsongen eftersom täcket skyddar jorden.

Odla mer betor!

Löktrav - gott ogräs
Plantera hallon!