Plantera hallon!

18 maj, 2019

Olika sorter

Jag älskar hallon! Det är ju så roligt att det finns variation, alltifrån vildhallon till trädgårdshallon och hösthallon, små som stora, olika färger och olika smaker. Jag håller på att bygga upp en bärträdgård som hallonen är en stor del av. Jag har vanliga trädgårdshallon eller sommarhallon som de också kallas och några hösthallon och nu tänkte jag utöka lite.

Mina vanliga trädgårdshallon kommer jag flytta på till baksidan av huset, de ska få husera tillsammans med äppelträd och svarta vinbär. Och angränsa till hönsen så att de också får godis. Ja inte inne hos hönsen för då blir det ju inga hallon kvar till mig men på utsidan av inhägnaden tänkte jag plantera dem. På så sätt får de hallonen som ramlar ner och jag kan plocka mina hallon som jag vill ha.

Min bärträdgård

I år kommer jag köpa några fler hallonsorter och då främst hösthallon. Jag tänkte mig massor av hösthallon av olika sorter för att förlänga säsongen. Kan vara så att jag tror just att hösthallon är min grej liksom. De ska få en plats nära odlingstunneln i köksträdgården så att de blir ompysslade.

Du kan lätt ta hallonsticklingar om du snabbt vill utöka hallonbestånden.

Föröka hallon

Hallon är ju en sån där växt som förökar sig även om man inte vill att den ska föröka sig. Den skjuter ut rotskott lite varstans från huvudplantan och därav ska man vara nogrann med val växtplats. Det betyder å andra sidan att man kan ju gräva upp rotskotten och plantera dem där man önskar, utöka sina hallonbestånd eller kanske ge bort till bättre behövande. Du kan föröka hallon med en rotbit som du planterar eller så kan du faktiskt också ta sticklingar av hallon.

Jag har tagit sticklingar av gula hallon som jag har som jag inte är så säker på vad de heter. Men de är nog de godaste hallonen jag har ätit. Tyvärr dog flera av plantorna förra året i torkan och jag ser inte någon livskraft i dem. Jag har tagit lite toppsticklingar av de få plantor som har överlevt för att skapa nya.

Plantera hallon

Hallon gillar en välgödslad och ogräsfri plats, gärna något lägre ph-värde i jorden om möjligt. Jag tänkte att jag skulle gräva bort grässvålen på en avgränsad plats, tillsätta bokashikompost och biokol tillsammans med myllan från Glädjehuset som är kutterspån och hönsgödsel. Jag tror också att jag mylla ner lite lövkompost som skapar bra mylla jorden. Att skapa goda förutsättningar för att hallonen ska trivas känns bra och jag hoppas att det ska ge stora fina hallon.

Skapa lövmull på olika sätt

Det är viktigt att vattna vid planteringen och det är viktigt att jorden är någorlunda lucker så att hallonen inte ruttnar. Det är en balans eftersom att hallonen behöver ordentligt med vatten vid planteringen men rötterna önskar en lucker och näringsrik jord. Att hitta alternativ till torv rekommenderas för att skapa en lucker jord, det kan vara kompost, kutterspån, biokol, lövmull eller annat växtmaterial som bygger struktur i jorden.

 

Så nu ska jag ut och gräva och bereda plats till hallonen! /Johnna a.k.a Bondjäntan

Så rödbetor i omgångar
Bygga upp jorden för bra skördar