Månadens tomatvänner: Joppe och Jocke, Trädgårdsbreven på Instagram

28 februari, 2021
Jocke och Joppe i paradiset

Nu ska ni få träffa Joppe och Jocke med @tradgardsbreven, en brevväxling på Instagram. Knoppar och kroppar under regnbågen i Östergötland. Två härliga medmänniskor som delar med sig av sina odlingshistorier genom brevväxling. Mycket skatt och glädje får man uppleva om man följer dem samt en heldel naket!

Jo men visst serru, det både dansas naket och poseras utan kläder med de vackraste motiven och nu med tomater. De odlar i varsin trädgård och nu får ni träffa dem som Bondjäntans tomatvänner! Ja ni förstår, jag är lite kär i Joppe och Jocke, jag menar, bara se den vackra bilden! 

Jocke och Joppe ska berätta om sina tomatodlingar!

Vad är det bästa med att odla tomater?

Joppe: Att det finns så många olika sorter! Att en tomat inte bara är en tomat, utan kan passa till att torka, till en tomatsås, att äta direkt osv. Det utbudet finns inte tillgängligt om en inte odlar själv. 

Jocke: Växtkraften! Trots att Joppe har lärt mig att det finns bättre sätt att odla (jag vet att jag borde tjuva ordentligt) kan jag inte låta bli att få en djungel! Dagen jag faller till föga och rensar i den gröna härvan lägger jag mig i sympati på lit de parade med de gröna bladen. Dom vill verkligen leva och påminner så starkt om vad livet handlar om!

Har ni några favoritsorter gällande tomater som du skulle rekommendera? 

Joppe: Byter favoritsorter från år till år. Återupptäckte Green Zebra som en nygammal favorit i år, pga så snygg och god. Meiwei brukar jag oftast odla för den är så otroligt pålitlig och dessutom god. Annars är jag väldigt svag för bifftomater. Såklart Brandy wine och black krim. Förra året upptäckte jag Fred Limbaugh och Hillbilly potato leaf, två nya favoriter. Älskar att odla tomater som känns som en hel måltid.

Jocke: Förra året hade jag en hel mängd fantastiska sorter. Mitt första hela år med växthus. Tyvärr rörde jag ihop etiketterna så vad de hette blev alltmer otydligt under säsongen. Men har jag koll på – Black Cherry! Den var generös, söt och väldigt snygg med sitt dovt rödsvarta skal. En annan väldigt god sort fångade jag på bild innan jag åt upp dom, röd med gul topp. De ligger på mitt bröst på en av bilderna. Hjälp mig gärna sortbestämma.

 

Hur odlar ni tomater? Berätta!

Jocke: Dom höga bor i växthuset. Där har dom fötterna i djupa bänkar som jag snickrat. Utomhus har jag låga plantor i krukor längs en varm fasad. Dom har automatisk bevattning, annars skulle det aldrig gå. Jag har lätt för att glömma vattningen när solen bjuder mig att istället själv hoppa i plurret.

Joppe:  Odlar i växthus och ibland även på friland. Dock gillar fåglarna tomater lika mycket som jag, så jag funderar på att ta in alla tomater i växthuset till 2021. 

Har ni något odlingsknep som ni vill dela med er av?

Joppe: inga specialknep direkt. Täckodlar med gott resultat, använder vallört-och nässelvatten till tomaterna. Glöm inte bort att maximera ytan under tomaterna! Jag skördade otroliga mängder basilika förra året. 

Jocke: Där Joppe odlade en massa basilika förra året lät jag tagetes sprida ut sig. Det blev väldigt vackert. Jag vill också påminna om odlingsnjutet som hela plantan ger. Tomatfrukterna är förstås jättehärliga, men att gnida handen längs de håriga stammarna och känna doften som som stannar kvar, att förlora sig i de kraftfulla bladens olikheter mellan sorterna är också en njutning. 

Hur tänker ni runt odling av hybrider och ickehybrider, alltså F1:or, vanliga tomater och kulturarvsorter?

Joppe: Odlar i princip bara ickehybrider eftersom jag vill kunna ta mina egna fröer, tycker det är viktigt att bevarandet av sorter ska kunna ligga i odlarnas händer. Utan frön ingen mat.

Hur njuter ni av den perfekta tomaten?

Joppe: Tillsammans! En stor skiva tomat på varsitt nybakad bröd till frukost är svårslaget. Jag äter den med min fru på trappan till huset eller ihop med Jocke som tar cykeln hit.

Jocke: Å vad jag längtar till den frukosten! Och till när solen litet senare på dagen värmt upp frukterna så de är alldeles varma i handen. Att besöka Joppes växthus då är att kliva in i paradiset. Tomaterna blir bibliska äpplen som vart och ett är värd livets ändlighet. 

Har ni något bra förvaringstips av tomater?

Joppe: Kokar mycket tomatsås och fryser in, eller lägger hela direkt i frysen. Gör även en supergod mjölksyrad tomatsalsa på gröna tomater med chili, vitlök och korianderfrön. 

Jocke: Mina sambos är väldigt bra på att koka tomatsås av det som jag odlar. Vi har ännu flera laddningar kvar i frysen. Sommar på burk, att ta fram när vi som mest behöver den. Oumbärligt när januarikylan biter i.

Ny säsong på gång!

Vad fick er att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater?

Joppe och Jocke: Vårt odlande och instakonto @tradgardsbreven handlar om precis det! Vänskapen som växer tillsammans med trädgården. För två år sedan skickade vi vårt första trädgårdsbrev. Då var det bara vi två, nu är vi snart tre tusen. Tomatvännerna här hos Bondjäntan är på samma sätt ett fantastiskt forum för att möta och få höra många personers tankar kring ett ämne/grönsak. Vi må befinna oss i våra respektive trädgårdar med kroppen, men vi är samtidigt i gemenskap med varann. Leve tomatvännerna! 

Stort tack för att ni ville vara med som Bondjäntans tomatvänner.  Hoppas ni får en fin tomatsommar i år!

//Johnna aka Bondjäntan

Ps. Hoppas vi kan ses när pandemin är över! ds.

 

Namn: Joppe Svensson

Bor och odlar: I Nartorp utanför Söderköping, Östergötland.

Arbetar med: Trädgårdsmästare och Systemförvaltare

Intressant att veta:  Kommer att under sommaren 2021 bedriva en snittblomsodling på Loddby gård utanför Söderköping. Förhoppningsvis med både självplock, blomsterprenumerationer och försäljning direkt till butik. 

 

Namn: Joakim Rindå

Bor och odlar: I samma bygd som Joppe, några kilometer längre söderut.

Arbetar med: Verksamhetsutvecklare på Riksteatern och teaterregissör. 

Intressant att veta: Har tillsammans med sin kille just satt målet att besöka alla Sveriges naturreservat. Då packas matsäcken med godsaker från trädgården och vandringskängorna åker på. Kan följas på @5000naturreservat.

Följ @tradgardsbreven på Instagram!

Riskminimering vid tomatsådd - smart strategi!
Året runt i Glädjehuset - mitt kretsloppshus!