Riskminimering vid tomatsådd – smart strategi!

7 mars, 2021
Jag sår ofta i såbrätten då det sparar mycket plats och jag får rum med många tomater.

När?

Börja inte för tidigt för om det blir svårt att ge rätt förutsättningar för dina tomatplantor. En bra tid att så sina tomater är cirka 6 till 8 veckor innan utplantering av dina tomatplantor när frostrisken är minimal. Men kom ihåg, det sista genomsnittliga frost-datumet är bara just det, genomsnittligt. Våren och vädret kan vara galet nyckfullt så ingenting är säkert. Även om du räknar och sår i ”rätt tid” kan moder jord ha egna åsikter.

Min erfarenhet säger att alldeles för många sår sina tomater allt för tidigt och får rangliga och gängliga plantor. De behöver näring, lagom med värme och ljus för att bli stabila knubbiga plantor. Men du kan ju också så ”fönstertomater” som är små och klarar sig bättre utan att ränna iväg allt för mycket. 

Olika sätt

Det finns faktiskt olika sätt att så tomater. Du kan så dem inne, det vill säga förså tomaterna innan utplantering i lådor, brätten, kuber, krukor och mjölkkartonger. I år ska jag prova både jordkuber och pluggbrätte till tomaterna, det blir spännande att se om vilken variant som skapar stadigaste plantor. Jag sår normalt från mitten av mars till början av april och bor i zon 3 om jag försår inomhus.

Du kan också kallså tomater, det vill säga ställa dem ute så gror de när temperaturen i jorden och luften är lagom för tomaterna. Det senarelägger tomatskörden något men och andra sidan får du härdiga plantor som är anpassade för klimatet. Eftersom jag finner det lugnande, energigivande och ganska roligt är jag en sån som försår mina tomater och pysslar om dem i veckor. Jag vattnar och planterar om, snackar med dem och gullar. Jo, jag lovar.

Riskminimering

Att sprida ut din sådder kan också sprida ut en del av din risk, ditt arbete och din skörd. Det vill säga, man sår i omgångar för att minimera risken för förstörd sådd. Om man sår alla tomater på en och samma gång och den sådden blir förstörd har man inte tomatplantor kvar. Men har man delat upp dem så är det förhoppningsvis bara en del av tomatsådden förstörd.

Om du delar upp din sådd blir det också per automatik uppdelad period av omskolning om du har dem inomhus. Det vill säga de växer i olika omgångar och behöver därmed omskolas i etapper. Praktiskt och du minimerar risken att bli galen av alla omskolningar! 😉

Samma sak gäller vid skörd, om tomaterna mognar olika tid så hinns du med lättare att ta hand om din skörd. Du minimerar risken att inte hinna med eller orka med att ta hand om skörden.

 

Kanske intressant att läsa vidare?

Jag rekommenderar att du läser dessa länkar, lite av en komihåglista och första hjälpen på en och samma gång:

Att tänka på vid tomatsådd

Att bekämpa sorgmygg

Hur tänker jag runt jorden till tomaterna?

Jordkuber för sådder

Over and out för denna gång och nu ska jag börja planera på allvar årets tomater! /Johnna

 

På sociala medier så som Facebook och Instagram så skriver jag om hönsen och Glädjehuset, odling, bokashi, tomater och trädgård i allmänhet.
Bondjäntan på Facebook 
Bondjäntan på Instagram
Månadens tomatvän: Malin Sairio
Månadens tomatvänner: Joppe och Jocke, Trädgårdsbreven på Instagram