Prövar något nytt: jordkuber för sådder

28 januari, 2020
Soilblocker i olika storlekar för att få kuber i olika storlek.

Ett längre tag har jag sneglat på dessa makapärer och i sent i vintras slog jag till och köpte mig två stycken så kallade soilblockers två olika storlekar. Jag är nu i full fart med att träna på att göra kuber med mina nya kubmakare. Stora kuber får jag till lätt medan de små vill sig inte riktigt… ännu. Superroligt projekt med att dra upp små plantor med dessa kuber.

Tror dessa jordkuber skapar möjlighet till ett mer hållbart odlande med minskad plast i odlingen. För även om jag återanvänder mina krukor och pluggbrätten så tar de så småningom slut och visst vore det bra med ett alternativ. Eller för tillfället är det också spännande med ett komplement till det andra. 

När jag väl har fått till den rätta handlaget och det har blivit varmt kommer jag även pröva olika jordblandningar till kuberna. Det är viktigt att man har en jordblandning som gör att jorden håller ihop och då behövs antingen lite lera eller torv. Nu har jag valt att köpa några olika säckar med jord och prövar med och jag har lyckats bäst med Weibulls planteringsjord. Det finns säkert många olika varianter som fungerar men jag kör på denna de närmaste veckorna. Jo jag ska också prova med bokashijord när jordfabriken är klar.

En annan sak som jag har lärt mig medan jag har prövat mig fram är att det är viktigt att jorden är näst intill blöt när jag gör mina jordkuber. Jo på riktigt! Jag trodde det räckte med att jorden skulle vara fuktig men bäst resultat är när jorden är ordentligt genomblöt och du upplever geggamoja!  Nu ska ni få receptet på lyckade jordkuber!

Steg 1

Häll upp jorden i ett kärl som du kan blöta ner och smutsa ner. Jag har valt en planteringslåda eller kanske det heter bricka? Jag har sett på youtube att några använder endast en skiva av trä, typ plywood, jag gissar på att det kan man göra när man är varm i kläderna. Jag är glad att mitt tråg har kanter med tanke på att jag står vid köksbordet och geggar…

Steg 2.

Förbered med vatten i kanna att hälla på jorden eller kanske i. Tänk att du ska göra en pastadeg och du gör en grop i mjölet för att lägga i äggen, i ditt fall vatten för att sedan knåda ihop degen. Om jorden är mycket torr kan du låta jorden suga i sig vattnet innan du börjar knåda.

Steg 3.

Det går åt mer vatten än man tror, eller vad jag trodde i alla fall. Jag är lite förvånad men gissningsvis beror det lite på jordkvaliteten och hur torr jorden är, hur mycket vatten som behövs. Börja knåda ihop jorden och fyll på med mer vatten om det behövs.

Steg 4.

Arbeta ihop degen, jag menar jorden till en mjuk massa. Det kan vara lite svårt till en början till man vet hur mycket vatten som går åt men det är bara att prova sig fram. Tips från coachen: använda plasthandskar eller diskhandskar!

Första gången jag gjorde jordblandningen hade jag inget på händerna och mina torra händer och nagelband sög åt sig jorden. Det var faktiskt svårt att få dem rena efteråt eftersom jag säkert i 20-30 minuter hade kramat ihop jorden.

Steg 5.

Krama, knåda och kladda tills du får en lagom konsistens på jorden. Jag skulle säga om vi återgår till baktermer igen så får du till en härlig kladdkakesmet innan gräddning så är du på rätt väg. Men jag skulle avråda från avsmakning… 😝

Steg 6.

När du klämmer ihop jorden ska den bli ihop och kanske kan du pressa ut lite vatten? Vattnet är till för att göra jorden smidig och ihopsättningsbar, när det väl är kuber ska det inte vara lika mycket vatten kvar. Mer 0om det snart. Jorden som du har pressat ihop som test ska inte falla isär.

Steg 7.

När jorden är bra, kladdkakekrämig tar du och pressar jordkubsmakaren i jorden. Tryck den flera gånger ner i jorden så att jorden samlas i den och blir kompakt. Här får man ta i lite, 2 och 3 gånger så att man pressar på och packar jorden ordentligt. För att göra detta är det bra om underlaget är hyfsat plant och stabilt.

Steg 8.

När du pressar jorden så kommer det tillslut pressas fram vatten som inte behövs i kuberna. Om det blir lite vatten ”över” så har du bra konsistens och bra tryck i jordmakaren.

Steg 9

Tryck ut dina jordkuber där du önskar dem. Jag har tråg som passar perfekt med 4 i bredd och med lite utrymme i mellan får jag plats med 5 rader. I mina stora kuber passar det bra med större frön medans i de mindre små frön. Det finns också ett tillbehör som man lägger till så blir det små kubhål i dessa stora istället för små runda hål. I dessa kubhål passar den lilla kuben och kan användas för omskolning av småkuberna.

Steg 10

Du gör samma lika med de små kuberna, steg 1-9 är likadana för små som stora kuber. Jag fick dock träna lite mer på de små för att få till dem, de fastnade lätt i kubmakaren. Knixet var att trycka fram dem flera gånger och ta det lugnt så lossnade alla kuber och landade på rätt plats.

Övning ger färdighet

Efter lite övande så kan jag nog säga att jag har fått till det även med de små kuberna. Perfekt med små kuber av utrymmesskäl tänker jag. Lite mycket pill dock så får fundera på användningsområden. Nu har jag sått chili i de små men sen då? Kanske tomater… eller sommarblommor?

Det är himla roligt och jag tror att det här kan spara mycket plats hos mig. I de stora har har jag nu direktsått kronärtskocka och senare blir det nog både bönor och majs. Förutom direktsådd i dem så går det ju också använda dem som omskolningskuber för de mindre när de har grott och behöver omskolas. Mer om det sen, det får bli nästa recept.

Jag har plastlock ovan på trågen så att jorden inte torkar ut så snabbt och försämrar groningen. Här tittar en kronärtskocka upp och äntligen är vi igång!

Jag får flera frågor om inköpsställen. Det finns säkert flera, den som söker den finner men jag vet i allafall att företagen Velobloom och Lyckliga fåret har soilblockers/kubmakare. Detta är inte ett sponsrat inlägg utan ett inspirationsinlägg för en hållbar framtid! 

Nu ska jag experimentera lite mera och så hörs vi snart igen! //Johnna a.k.a Bondjäntan

Månadens tomatvän: Åke Truedsson
Varför odla kulturarvsorter och ekofrön?