Månadens tomatvän: Monica Eisenman

2 februari, 2019
Monica Eisenman, Foto: Helen Pe

Nu ska ni få träffa Monica Eisenman som är en av två, i Systrarna Eisenman duon som är ett par matentusiaster. Hon har genuin passion för att äta mat, laga mat, prata mat och bjuda på mat, ja ni förstår, här är mat en stor del av livet. Monica har tillsammans med sin syster skrivit hela 8 böcker hittills och jag har faktist två av dem. Det är en stor glädje att presentera Monica som en ny Tomatvän! 

 

Vad är det bästa med att odla tomater? 

Tillfredsställelsen att äta en tomat – som man har själv odlat från ett pyttelitet frö till en fullmogen saftig tomat är oslagbar! Sen är det fantastisk vackert med alla plantorna – framförallt när tomaterna mognar och får sina vackra färger.

Både en fördel- och en nackdel hos mig är att barnen älskar tomater så de kan gå och plocka och äta som godis! Ett tag försvann alla min omogna körsbärstomater från plantorna – och jag var övertygad om att det var mina hönor som hade pickat i sig dem. Men sen så hittade jag dem gömda på lite diverse ställen i min 3 årings rum…

Har du några favoritersorter gällande tomater som du skulle rekommendera?

Jag äter ofta med ögat – så jag gillar att odla tomater i olika färg och form. T ex körsbärstomat ’Artisan Golden Bumble Bee’ är en gul tomat med vackra röd/oranga strimmor, plommontomaten ’Artisan Pink tiger” har både vacker färg och spännande avlång form samt ’Indigo Rose’ som är världens mörkaste tomat.

Hur odlar du tomater?

Har en hel övervåning som är tom (tanken är att barnen ska flytta upp dit när de blivit lite större) men just nu får mina ”bebisar-plantor” växa där uppe. Så där förodlar jag alla mina småplantor på våren. Sen när det blir tillräcklig varmt planterar jag ut plantorna i krukor som jag ställer mot husväggen på altanen.  Där står de i full solljus och skyddad från vinden.

Men det är klart att jag drömmer om ett växthus.  Jag är också väldigt förtjust i samodling – och eftersom jag har mina tomatplantor på altanen så tänkte jag i år prova att plantera lite blommor, t ex krasse, ringblommor eller tagetes i samma kruka – förutsatt att det är en rymlig kruka. Plantorna mår bra utav varandra och det blir också vackert!

Har du/ni något odlingsknep som du vill dela med dig? 

Jag är bara en glad amatör – så jag har dessvärre inte några direkta odlingstips. Något jag däremot tycker är väldigt roligt är att byta tomatplantor med vänner och bekanta. Jag vill inte veta vilken sorts tomat jag har fått – utan det får bli en överraskning när de börjar mogna och få sin färg på sensommaren.  Så det kan jag tipsa om! Sen kan jag även tipsa om att sitta och plocka bort sidoskott är den bästa terapin om man behöver varva ner och få lite lugn och ro.

Hur njuter du/ni av den perfekta tomaten?  

Jag äter nästan ALLTID mina hemodlade tomater med mozzarella, basilika och en god olivolja ringlad över. Ibland vispar jag ihop mozzarellan med lite grädde till en kräm, ringlar över lite olivolja och strör över lite nymalen svartpeppar och en nypa chiliflakes. Serverar sedan detta med mina tomater samt lite rostad baguette. Ljuvligt! Det är även gott att blanda tomaterna med fetaost som en enkel sallad. Ett annat tips är ”pan con tomat” –  riv tomaten på ett rivjärn och bred på en skiva rostad baguette. Strö över lite flingsalt.

Har du något bra förvaringstips av tomater?  

Om jag mot förmodan får kvar några tomater – vi äter rätt mycket och dessutom har jag ju en liten tomattjuv – så kokar jag ihop tomaterna till en sås och sen fryser in. Under vintern kan man sedan ta fram såsen och använda till pasta, pizza eller någon annan tomatbaserad rätt.

Vad fick dig att vara med som Tomatvän för Bondjäntans tomater? 

Jag är ju verkligen en amatör jämfört med alla dessa kunniga Tomatvännner – så jag är väldigt ödmjukt tacksam att jag får vara med i sådant fint och inspirerande sällskap! Hoppas jag kan iallafall bidra med lite goda recept! Blir väldig sugen att i år ta min modesta tomatodling till en ny nivå!

Tack snälla Monica för att du ville vara med som min tomatvän! Jag ser fram emot vår odlarvänskap och önskar dig ett härligt odlarår med många goda tomatrecept framöver! 

//Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Namn: Monica Eisenman

Bor och odlar: På Gudö där jag bland annat desperat försöker odla kronärtskockor – men misslyckas varje gång…

Arbetar som: Kokboksförfattare, matstylist och matbloggare

Intressant att veta: Monica skriver en blogg tillsammans med hennes syster Lisa där du hittar de godaste recepten på kakor men även nyttigheter som fräscha sallder, allt mellan himmel och jord: Systrarna Eisenman

Hon har även skrivit 8 kokböcker tillsammans med systern varav två har vunnit ”Årets bästa kokbok” –  Systrarna Eisenmans mingelmat och Från Grunden med systrarna EisenmanAlltifrån marmelad och ketchup till kimchi och mozzarella.

På instagram: Systrarna Eisenman

 

Några spännande recept att prova:

Tomatsallad

Tomatsoppa med chili och aprikoser

Grundrecept på tomatsås 

God och snabb tomatsoppa
Odlingskalender 2019: Februari