Ny tomatsäsong i Glädjehuset

9 juni, 2019
Ny odlingssäsong i Glädjehuset, vårat kretsloppshus med höns och tomater. Hönsen har flyttat ut och tomatsäsongen är på gång.

Samma procedur

Lite lustigt, för exakt ett år sedan så flyttade tomaterna in i Glädjehuset och jag skulle kunna skriva samma lika som jag gjorde då. Det är ju inga större förändringar i hur det går till när jag planterar tomater i Glädjehuset utan det är i princip att gräva bäddar, plantera och vattna.

Tomter flyttar in i Glädjehuset 2018

Hönsen flyttade ut för fyra veckor sedan och efter det har vi grejat lite med den stora varmkomposten som det faktiskt blir under vintern. Här är det kutterspån, hönsens kiss och bajs som bildar en varmkompost när man vänder den om och om igen. Efter hönsen flyttade ut, vände och vattnade vi bädden varje dag i en vecka och ”brände av” komposten. Det blev varmt, supervarmt så klart, processen är häftig att följa!

Nytt för i år, odlingsbädden vattnades med effektiva organismer

Fermentera odlingsbädden

En nyhet för i år att jag faktiskt har vattnat med effektiva organismer för att ladda odlingsbädden med mikrober som gör gott. Jag har gjort ett försök till att fermentera bädden efter att den hade brunnit, först vattna med EM och sedan täckte jag den med en pressening som fick ligga i 3 veckor.

De tillsatta mikroorganisemerna i fermenteringen stöttar mykorrhiza, samspelet mellan växter och jordsvampar att växa bättre och ge växterna ökad motståndskraft. Man skulle kunna säga att det ger en ”sjukdomsbekämpade” jord, kort och gott en jord med positiva bakterier och mikroorganismer som kan mota bort skadliga svampar och sjukdomar. 

Idéen fick jag från mannen som vann ETCs tomattävlingen förra året,  Lars Erik Lennartson på Mölnebo odlingar som odlar tomater och fermenterar sin odlingsbädd. Här nedan kan du läsa mer om honom. 

Mikroorganismer i odling och på golfbanan

Vi får se hur det landar här hemma. Jag gör ju inga vetenskapliga jämförelser utan endast hur jag har odlat tidigare och vilket resultat mot kommande resultat. En sak som är intressant är att en av de mikroberna i EM, rhodoseudonoma palustris, är bra på att bryta ner ligninen i ved, det som gör sågspånn trög att kompostera. Kanske blir det ännu bättre mylla att odla i?! Spännande är det oavsett!

Upphöjda bäddar att odla i skapar möjlighet att odla tätt.

Nu är bäddarna i ordninggjorda, ett ordentligt styrkepass må jag lova. Maken skyfflade ut ungefär en femtedel av spånet som ska få bli jordförbättring till lunden, dahliorna och andra odlingar. Gångarna gjordes ordning och odlingsbäddarna är ca 50 cm höga – nästa steg är plantering.

Tomatplantor

Jag har tre olika stadier av tomatplantor, tidigsådda, mellansådda och sensådda. Låter kanske konstigt men så är det faktiskt. I januari sådde jag några testtomater för att se vilka som blommade snabbast av dem. Sedan sådde jag en omgång av ordinarie-sådd, det vill säga de som jag skulle ha till Glädjehuset. Senare, i april sådden jag ytterligare en omgång eftersom hälften av ”mittenomgången” dog.

Förutom att det inte var planerat med tre olika sådder så funderar jag nu på om det inte är riktigt smart till och med? Att förlägga skörden olika tider på året för att slippa den där galenpanneveckorna med enorma skördar av tomater? Ja vi får se vad det landar i… ?

Plantera, binda upp och vattna

Jag planterar tomaterna direkt ner i myllan, ganska djupt om det är möjligt. Är de långa så gräver jag djupt och är de små plantor så inte lika djupt. Tomater skapar nya rötter längs med stammen om man gräver ner den vilket är mycket praktiskt. Det blir liksom winwin. Rangliga tomater blir stadigare och tomaterna får fler rötter att suga upp både näring och vatten med.

Nästa steg blir uppbindning och sedan även täckodling som jag så klart kommer berätta mer om vad det lider. Och så har jag faktiskt investerat i ett bevattningssytem för att minska vattenåtgången. Jag lovar att berätta mer om hur jag tänker om det också!

Om du är nyfiken på just Glädjehuset som ett kretsloppshus så kan du med fördel läsa alla gamla inlägg på bloggen om både höns och tomatodling: Bondjäntans glädjehus  

Där hittar du både frågor och svar, odlingstips, om hönsen, om tomaterna, olika säsonger, vad som händer och mycket mycket mer.

Vi ses snart igen! //Johnna a.k.a Bondjäntan

Hur jag binder upp tomaterna på enkelt sätt
Näringsrikt gödselvatten på brännässlor!