Evighetstomaten Principe Borghese

3 mars, 2013
 
I år kommer jag satsa på lite fler plantor av Principe Borghese som är en kulturarvsort från Italien. Röda, plommonformade, små tomater som ofta används till soltorkning. De är också goda till inläggningar och pastasåser. De brukar kallas för evighetstomater eftersom de är mycket hållbara och kan hängas upp i klasar inomhus för att mogna under vintern. Utvecklingstiden är 70-75 dagar.
Eftersom jag vill bli så självförsörjande som det är möjligt på grönsaker så tänker jag att det vore roligt med egna ”färska” tomater under senhösten och tidig vinter. Att ha tomater hängande i köket i väntan på att de ska mogna eller att bevara dem länge… Jag blir lite nyfiken på hur länge de håller sig rumstemperatur kontra temperatur i matkällaren. Det blir nog till att testa dessa två varianter och då krävs det många tomater för att prova. Jag menar, jag vill ju äta dem också 😉 
Och så vill jag torka tomater… och göra inläggningar… och såser… ja men vad är väl en bal på slottet?! Nu har jag ju flera tomater på gång och inte bara Principe Borghese men tänk vad roligt med en matkällare full med toooomaaater?!
Jag ska faktiskt försöka odla denna tomat utomhus i skyddat läge! Jag har några som ska vara på friland och denna skönhet ska få tävla mot dem. Om det lyckas så blir det många Principe Borgese utomhus nästa år 🙂 men jag kan inte satsa allt på ett kort i år. 
Nä nu ska jag ut i det vackra vädret, det är solen som lockar även om det är kallt. Man vet ju inte när det snöar igen…
"Tomàquets de penjar" - hängtomater!
Så här ser det ut hemma hos mig - chickenutmaning!