San Marzano 2

9 december, 2017
 
San Marzano är en Italiensk plommontomat främst för matlagning. Om en ska göra en tomatsås till en pasta eller till pizzan är denna tomat nummer 1 och i Italien är den självklar som ”såstomat” och för inläggningar.
San Marzano kan du odla både på skyddat läge på friland och i växthus. Om du inte har ett växthus kan denna tomat odlas till exempel nära husväggen i ett soligt hörn eller i en skyddad odlingsbädd. Tomatplantan är högväxande, kan utan problem bli 1,5-2 meter så den behöver ett bra stöd då den producerar många tomatklasar. San Marzano är också en ganska frisk tomat, det vill säga hög sjukdomsresistens. Det är bra tycker jag som odlar många sorter och vill få in så lite sjukdomar som möjligt som sprider sig.
Själva tomaten är en så kallad plommontomat och kanske är den lite större än andra plommontomater. Mina tomater ligger runt 100 gram och har mycket fruktkött som är fast. De har lite olika form men avlånga och något bukliga skulle jag väl säga, endel liknar dem vid flaskor.
Även om den främst används som mattomat så måste jag nog påstå att den fungerar också som en ”vanlig” tomat även om den inte är så vattnig. En mogen San Marzano som är solvarm och nyplockad har mycket tomatsmak som exploderar i munnen när man tar en tugga!
Ska en odla en plommontomat för matlagning så är San Marzano ett självklart val!
* * *
Tomatsås
En otroligt god tomatsås behöver inte vara svår att laga. Här är ett recept på en enkel men gudomlig tomatsås för 4 personer.
500 gram San Marzano tomater
en liten gul lök eller en halv stor
1-2 msk olivolja
1 tsk salt
1,5 tsk socker eller honung
Eventuellt oregano eller basilika som smaksättare, du bestämmer – du är kocken i ditt kök!
Hacka och fräs löken på medellåg värme så att den håller sig gyllenegul och simmig. Under tiden hackar du tomaterna och lägger allt i kastrullen när löken har mjuknat. Låt alltihopa småputtra i 25-30 minuter, du kan späda den blivande såsen med lite vatten eller grönsaksbuljong om den är för tjock. Om du vill ha en helt slät sås mixar du den när den är klar.
Smaklig spis!
Black Sweet Cherry
Jord inne på diskbänken!