Tomater 2022 – bifftomater

12 februari, 2022

Planering

Nu planerar jag tomatodlingarna för fullt och det är ju så himla roligt!

Varje år tänker jag att jag ska odla färre tomater än förra året och varje år så misslyckas jag i mina ansträngningar med att skala ner. I år, ja men jag har redan gett upp och förlikar mig med att mycket vill ha mer! Jag kommer odla tomater i alla vrån och se upp gott folk, jag kommer skriva om tomater så fort jag får tid över.

I år kommer det bli en blandning av sorter, bifftomater, ”normala tomater”, körsbärstomter, massor av pastatomater och ja men så klart vintertomater! Jag gillar vackra tomater och har en förkärlek till bifftomater. De flesta bifftomater kommer jag odla i Glädjehuset som är ett kretsloppshus. Under vintern har hönsen växthuset som sitt hönshus och under sommaren odlar vi framförallt tomater i Glädjehuset. Jag kan odla väldigt tätt eftersom det är en näringsrik mylla i upphöjda bäddar jag odlar i så jag får plats med många tomatplantor. Det är också väldigt roligt att kunna odla många tomater som kanske utmanar i känslighet, storlek eller ovanlighet. 

Bifftomater

Det finns verkligen en bifftomat för alla tomatsjälar i världen. Jag har många favoriter och bifftomaterna är återkommande i mina odlingar och jag måste erkänna att de är faktiskt de svåraste att sålla bland. Jag skulle nog kunna odla utan tvekan 50-60 sorter bifftomater om jag hade plats. Jag har faktiskt odlat väldigt många olika sorter genom åren och några favoriter återkommer varje år. I år får många av favoriterna pausa (tror jag) så får jag längta lite. Kanske. Vi får se…

Bifftomat är som namnet antyder stora tomater, alltifrån 200 gram till 5-600 gram stora. Bifftomaten är en köttig tomat, fruktköttet är fast och oftast med många små kamrar. Den passar att användas på många olika sätt, alltifrån ugnsbakad till sallader. Den är toppen som fylld och jag gillar att lägga den på grillen. Fyllda bifftomater med champinjoner, vitlök och chili är supergott med en smakrik ost till. Dessutom är är den god med lite salt och peppar på knäckemackan! 

Det är så himla roligt med olika former och färger som tomater kan ha, färger och storlekar. Och var och en har sin lilla tjusning. När jag planerar vilka tomater jag ska ha så tänker jag först ut vad jag vill göra med mina tomater. Vill jag ha dem till färskkonsumtion så väljer jag kanske en sorts eller några sorters tomater. Vill jag ha göra konserver, krossade tomater och pastasås så väljer jag en annan sorts tomat. Vill jag ha många ”godistomater,” små söta att plocka direkt in munnen, ja då väljer jag ju körsbärstomater.

Om jag åker utomlands så vill jag alltid spana in grönsaksmarknader och grönsaksstånden och självklart letar jag fram bifftomaterna och köper en och annan för att äta. Bifftomater kommer nog alltid komma på första plats och nuförtiden tätt inpå på andra plats kommer pastatomaterna.

Bifftomater 2022:

 1. Amana Orange
 2. Black Krim
 3. Delicious
 4. Rosa från Kreta
 5. Stor salladstomat från Mallorca
 6. Soldaki
 7. Striped German
 8. Buffalosun F1
 9. RAF Bifftomat
 10. Tschernij Prinz
 11. Brutus
 12. Canestrino di Lucca
 13. Anans Noire
 14. Ananas

Tror att jag har plockat ut de bifftomater som jag ska odla i år. En stenhård uttagning för dessa skönheter och himla svårt att inte plocka fler till listan.

Medan du väntar på fler tomatlistor kan du läsa tidigare listor, tomatvänner och tomattips.

Tomatlistor

Bondjäntans tomatvänner

Odla tomater

 

Allt gott!

Johnna aka Bondjäntan

Bondjäntepraktikan v 5-6
Utflyktsmål: Tjolöholms slott