Bondjäntepraktikan v 5-6

13 februari, 2022

Kära läsare…

Denna vecka är ju en annorlunda vecka på alla sätt och vis. Jag har varit iväg på en kurs eller så heter det workshop och det mesta av tiden efter kursen har handlat om just det som hände på kursen. ”Fotografi och sociala medier för blomsterodlare” var en mycket spännande kurs och det finns möjligheter att gå den i höst om man vill.  

Här har jag skrivit om den om du inte ännu har läst om den:

Workshop med slowflowers

Utflyktsmål: Tjolöholms slott

Sådder

Mina sådder av rotselleri har jag misslyckats med. Näe själva sådden gick bra men de har torkat ut medan jag var borta på kursen och de gick inte att rädda. Så kommande vecka ska jag faktiskt så nya och hoppas på att de tar sig snabbt. Jag kommer nog få pyssla om dem som bäbisar så att de inte stannar i växten på något sätt eftersom de ska sås tidigt på året för att hinna med att utvecklas. Tror nog att det kan gå även om vi är i mitten av februari.

Jag kommer också så fler paprikor eftersom förra sådden var lite klen och många gamla frön som inte grodde. Det blir physalis för sådd och sedan ska jag ge mig ut på vintersådder utomhus och jag lovar att berätta mer om detta. Det viktiga är att vintersådderna inte gror för tidigt och sedan fryser vilket är ganska troligt om man sår för tidigt och det är växlande väderlek som det är hemma hos mig. Helst ska det ju var under nollan tills det är dags att gro så att de inte förfryser. Just saying.

Fönstertomaterna

Jag har hunnit med att skola om mina fönstertomater till egna små krukor. Jag brukar ju tjata om att inte så tomater för tidigt och det gör jag faktiskt nu med. Med undantag för fönstertomater som är till för att stå i fönstret och tidigarelägga skörd är det bra att vänta med tomatsådd!

Alltså, vänta med tomatsådden några veckor till, tänk 8 veckor innan utplantering… typ… Det vill säga ha inte så bråttom, du hinner! Det är ingen som blir lycklig av långa gängliga plantor som blir svåra att ta hand om, näe många blir både ledsna och frustrerade, plantorna går av och blir helt oregerliga.  Hold your horses!

Tomatlistor

Nu blir det mycket tomatprat, och ja det kommer det blir säkert bli ända fram till januari, hahhaha.

Jag hade inte tänkt att skriva tomatlistor i år men det kommer frågor om dem så jag gör ett försök. Först ut blir bifftomaterna för jag tänker att jag sorterar årets tomatodling utifrån sorterna. Ibland skriver jag listor efter färg, ibland efter sorter. Jag börjar med bifftomaterna och sedan tror jag nog att det blir körsbärstomaterna. Eller kanske pastatomaterna… vi får se.

Tomater 2022 – bifftomater

Sprida Bondjäntepraktikan

Jag funderar en heldel om hur jag kan sprida Bondjäntepraktikan. Innan jag började att skriva den var det ganska många som hörde av sig och bad mig börja skriva någon form av dagbok offentligt för att se vad jag gör och när jag gör. Det har varit en återkommande frågeställning genom åren och nu skriver jag den. Jag har förstått att den är välkommen för några som gillar det jag skriver men det är också så att jag skulle ändå vilja nå ut till fler. Frågan är hur?

Det tar oftast lite tid att fundera ut hur och vad som ska skrivas, skriva en sån här text, lägga upp bilder och skruva till den så att den blir bra. Nu vet jag inte om det är något som saknas eller om jag blir för långrandig så att man inte orkar läsa. Men jag hoppas att det är läsvärt och behöver lite hjälp med att sprida den. Kanske en ny ”giveaway” med tomatfrön? Ge gärna förslag.

Ja det var nog alles denna vecka och jag önskar er en fin vecka med många härliga drömmar!

Tack för att du läser, du får gärna ge feedback och berätta vad du gillar att läsa om! 

Johnna aka Bondjäntan

******************************************************************************************************************************

Ni hittar mig på sociala medier:

Facebook

Instagram

 

******************************************************************************************************************************

Dags att så tomater?
Tomater 2022 - bifftomater