Utflyktsmål: Tjolöholms slott

12 februari, 2022

Workshop på Tjolöholmsslott

Under tre dagar i januari med ett riktigt engelskt blötväder var jag på en workshop i ”Fotografi och sociala medier för blomsterodlare”

Bland det roligaste jag har gjort på länge men också bland det svåraste. Det var så fina omgivningar, trädgård och inredning som allt har en särskild stil och det fanns så mycket att se att jag vill åka tillbaka vad det lider. Det var också otroligt berikande och samtidigt utmanande då jag klev utanför min comfortzone, vilket också var meningen, men då blir det lite mer att lära sig också om sig själv. Ja ja nog om det, nu ska jag visa er detta vackra ställe!

Allmogebyn

Först fick vi nycklar och vi delade 2 på varje stuga i Allmogebyn. Jag och min stugkompis Hanna fick en stuga som var i nyproduktion men utifrån gammal modell. Här i stugbyn bodde de som arbetade på ägorna förr i tiden. Idag är Allmogebyn och slottets grindstuga ett kulturhistoriskt upplevelsehotell med möjlighet att bo på godset. 

Så många fina detaljer både inomhus och utomhus.

Som en drottning sov jag i sängkammare som är inredd i sekelskiftesstil och består av en säng med himmelssäng och kakelugn. 

Slottet

På slottet hade vi både frukost, lunch och middag samt den teoretiska delen i kursen. Slottet och ägorna är nordens främsta Arts and Crafts-anläggning och det är otroligt vacker miljö att vistas i. Det påkostade slottet byggdes av den svensk-brittiska Blanche Dickson som var en pionjär vad gäller inredning och nutida bekvämligheter. 

Vackraste ”matrummet” att äta gott i, vilka matupplevelser vi fick vara med om. Det var inte någon småpotatis inte, härliga middagar med extra allt! Så många samtal jag har fått vara med om i denna matsal som skapar minnen för livet.

Åh maten, wow! Smaksensationerna! Fick äta och dricka som riktiga kungligheter…

Vi fick också en rundvaring i slottet och fick liten guidad tur med otroliga berättelser.

”Slottets planlösning är sinnrik och komplicerad, strikt indelad i olika sfärer: herrskap, gäster, barn och tjänare hade sina egna avdelningar. Både exteriör och interiör präglas av en hantverksmässigt hög kvalitet med många, ofta oväntade, detaljer.”  Slottets historia

Slottsträdgården

Även här var det mycket vackert trots att det var vinter och ruskigt väder. Vyn är något alldeles extra!

Trädgårdarna är också präglade av Arts and Crafts-ideal och nyligen har magasinet Vagabond korat Tjolöholms trädgård som en av 8 vacraste grädgårdar i världen där Sissinghurst i England och Monets trädgård i Frankrike var med.

Man kunde riktigt känna konstnärsandan som fanns i alla detaljer.

Det är svårt att hitta ord för denna upplevelse som varade i 3 intensiva dagar. Jag har sovit och ätit som en drottning av rang och känner att det gav det där lilla extra på min resa.

Utöver det har min resa utmanat mig, stimulerat mig och fyllt på med massor av kärlek och energi. Vilka människor jag har träffat, så trevliga och generösa, så skickliga och kompetenta, helt underbart! Tror nog att det byggdes vänner för livet! 

 

Tomater 2022 - bifftomater
WORKSHOP MED SLOW FLOWERS PÅ TJOLÖHOLM