WORKSHOP MED SLOW FLOWERS PÅ TJOLÖHOLM

10 februari, 2022

”Fotografi och sociala medier för blomsterodlare” del 1

Jag har ju nämnt att jag skulle på äventyr och jag måste säga, ja men visst har jag varit på ett storslaget äventyr! Jag har varit på en workshop med kurs i fotografering och sociala medier för blomsterodlare. Som en katt bland hermelinerna har jag sugit åt mig allt, allt som jag någonsin tror jag skulle kunna ha nytta av. För jag är ju varken fotograf eller blomsterodlare till profession men det fanns massor av matnyttigt även för mig. Och jag kan också avslöja att jag faktiskt fick många nya idéer under tiden jag var där. Kanske att jag skulle bli blomsterbonde?!

På Tjolöholms slott hade vi vår teori och här åt vi även frukost och middag. Ett helt otroligt ställe som jag tänker att det blir ett helt eget inlägg om. Jag har fotat massor, både inne och ute och det var en sån vacker miljö som var fint för själen.

Jag har fått lära mig så mycket intressant om sociala medier, grundläggande fotokunskaper för att lyckas med bilder på sociala medier, innehållsproduktion och sociala medier. hur man bygger upp sitt varumärke samt Slow Flowers floristik och månadsflor. Ja och så mycket mer därtill!

Hanna Wendelbo och Emily Bratt

Kurs- och workshopsarrangörer

Det var med både nyfikenhet och glädje som jag packade för att åka på min workshop men även en hel del pirr. Det är Hanna Wendelbo och Emily Bratt som anordnar och håller i själva kursen som är som ett tjusigare internat på Tjolöholms slott utanför Göteborg.

Jag har tagit så många fotografier och tränat på närvaro i bilden. Och kolla in matchningen av vantar, nagellack och julrosen tillsammans med ljuset!

Hanna är formgivare inom mönsterdesign och har precis skrivit bok om att odla blommor som just heter Odla blommor – Annueller från frö till bukett.  I Odla blommor har hon samlat sin kunskap och sina favoritblommor, och tipsar om de allra finaste kombinationerna. Jag har faktiskt förbokat den och bara väntar på få hem den nu! 

Och vet ni, Hanna ritar inte bara mönster till de vackraste tapeterna och odlar de tjusigaste blommorna?! Näe hon odlar även tomater(!) och då förstår ni att hon hamnar högt på min favolista. Till min lycka har hon också varit Bondjäntans tomatvän i januari 2020 som ni kan läsa här:

Bondjäntans tomatvän

Emily Bratt med En annan slags trädgård har jag haft lite kontakt med då vi samtalat om alltifrån höns till hur trendkänsliga vi är inom trädgård. Kul och inspirerande kvinna med mycket kunskap. Och som vill, att man (jag) ska även kunna latinska namnen på saker och ting och sluta säga ”en vit blomma”! Hahaha jag ska bättra mig.

Vi tränade på birdsview och få till snygga fotograferingar med material som låg oss nära.

Emily har arbetat i 18 år i det gröna som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner och är ett stort namn i Slow flower rörelsen som vill skapa en mer hållbar och medveten blomsterrörelse. Även Emily har precis släppt en bok som jag redan har hemma och som jag måste säga är helt underbar! En annan slags trädgård – månadsflor, slow flowers och skönheten i varje årstid handlar om om maffiga snittblomsodlingar, om perenntårtor och den vilda floran, om kultiverat växtmaterial till hejdundrande buketter och arrangemang som omfamnar varje säsong, året runt! 

Emily har också varit med hos mig som Blomstervän, en variant på tomatvän men med blomster! Hon var med i februari 2020 och det kan du läsa om här:

Bondjäntans blomstervän

Många olika utvecklingsmöjligheter

Helt otroligt spännande att kunna få hjälp att utvecklas inom flera olika områden beronde på var man befinner sig. Att få känna att man inte behöver kunna allt på en gång utan att få inblick hur man kan göra och sedan träna, lägga upp en plan med vad man vill utvecklas i, vad man vill med sina sociala konton, vad är syftet och hur vill man använda dem? Vad är intressant och vem är läsaren?

Hur man kan ”sälja” sin produkt och hur kan man skapa magi? Ja frågorna var många när jag kom och jag kanske skulle säga att jag har ännu fler frågor efter kursen men det är helt andra frågeställningar. Nu handlar det mer om hur jag tar nästa steg, hur jag kan jobba med det jag har lärt mig och när jag ska göra det.

Kanske ingen på kursen skulle tro att jag sa att det var väldigt utvecklande för mig. Jag var ganska ovan i denna situation bland florister, trädgårdsmästare och andra proffs men alla var så himla vänliga och nyfikna på mig och det jag kan. Jag skulle göra om det alla dagar i veckan och jag hoppas kanske att vi skulle kunna göra en återsamling om ett tag och se vart alla vägar bär efter kursen.

Så himla glad över allt jag fick lära mig och alla nya vänner jag fick! /Johnna aka Bondjäntan

Om ni vill läsa mer om det hela så har Hanna skrivit om det här:

WORKSHOP PÅ TJOLÖHOLM MED SLOW FLOWERS

Utflyktsmål: Tjolöholms slott
Mina odlingshyllor - med ljusarmaturer