Tomater 2022 – körsbärstomater

13 mars, 2022

Körsbärstomater

Körsbärstomater är lite av en godistomat, lätt att stoppa i munnen utan omsvep och ofta med mycket smak och hög sötma. Körsbärstomater är små och kallas även för cocktailtomater eller cherry utifrån att de har samma storlek som ett körsbär. Förutom att det är riktigt trevlig salladstomat gillar jag den även som ugnsrostad med vitlök och rosmarin som en sidorätt eller som en huvudrätt till spagettin. Det vill säga, en mycket användbar tomat.

Jag älskar körsbärstomaternas olika variationer till form och utseende  men också för användningsområden som är mycket tillgängliga. Det behövs inte så mycket för att man ska bli nöjd med sina körsbärstomater.

Ugnsrostade körsbärstomater till spagettin – Spaghetti con Pomodorini al forno

Även om jag förespråka egenodlade tomater så kan man använda köpetomater till denna rätt. Den tråkigaste köpta intetsägande körsbärstomaten som är plockad innan den är mogen fungerar trots att den kanske inte har sötman och smakerna som man skulle önska.  Jag tycker ni ska pröva så får ni se!

Oregano, rosmarin eller salvia är gott till denna rätt och olika örter ger olika karaktär till maträtten, hacka ner smått i oljan. Välj gärna en fyllig olivolja med mild smak som passar till matlagning.

 1. Blanda olivolja, riven vitlök, honung, en nypa salt och örter. Vitlöken pressar du ner i oljan och du väljer själv om du vill ha mycket eller lite smak av vitlök. Örterna hackar du ner i oljan tillsammans med resten.
 2. Halvera körsbärstomaterna och blanda dem med den smaksatta olja, du kan med fördel blanda runt dem i en skål och låta dem stå en stund i oljan.
 3. Lägg tomaterna på en ugnsplåt och ugnsstek dem 125°C 1,5 h till 2h

Servera med en god spagetti, riven peccoroni, extra lyxigt blir det med lite pinjenötter som pricken över i:et.

2022 års sorter för odling

Ja men som vanligt blev det svårt att välja vilka som jag skulle så och det blev mer av, vilka ska jag välja bort och skala ner listan. Sist men inte minst är jag nu nere i 16 olika sorter och målet var 15 så nästan. Det är okej, man kan ju inte alltid lyckas att skala ner. Fönstertomaterna är inräknade så det blir ju fler på grund av dem, de ska ju inte vara i Glädjehuset utan just i köksfönstret.

Körsbärstomater (högväxande)

 1. Auraniacum
 2. Ciliegia
 3. Gardenberry
 4. Rosalita
 5. Yellow Delight
 6. Blue Gold Berries
 7. Mei Wei
 8. Melili Mulhai
 9. Yellow Submarine
 10. 100/1000

Fönstertomat (små busk)

 1. Veranda Red
 2. Venus
 3. Vilma

Multifloratomater

 1. Auntie Madge´s Plum
 2. Zluta Kytice
 3. Multiflora Stormin Norman

 Jag ska bara dela med mig av ett till recept som inte är mitt utan Camilla Plums. Perfekt om man har ett överflöd av körsbärstomater!

Recept på Camilla Plums tomatkonserver:

Henkogte tomater
2 kg tomater
1 msk grovt salt
1 dl olivolja
kryddor, färsk basilika, vitlök och röd chili
 
4 stora burkar:
Skär tomaterna i kvartsbitar om de är stora och pressa dem i burkarna. Srpid kryddor och olja i glasburken och stäng locket nästan helt. (Eftersom jag använder körsbärtomater till detta pickar jag endast de små tomaterna) Placera burkarna i ugnen i 110° till de är klara och tomaterna ser kokta ut. Ta ut dem ur ugnen och stäng brukarna helt. Stäng av ungen och ställ tillbaka burkarna och låt dem svalna i ugnen. 
 
Jag brukar ha en långpanna med vatten i botten som jag ställer burkarna på. Jag plockar ut hela plåten med burkarna när det bubblar friskt i burkarna = kokar. Jag brukar också få torka av burkarna när de har svalnat då de brukar vara ganska kladdiga av oljan. 

 

Bondjäntepraktikan v 10
Nytt tomatvirus ToBRFV oroar hobbyodlaren