Bondjäntepraktikan v 10

13 mars, 2022

Kära läsare…

Just nu har det varit sportlovsveckor i Sverige och solen skiner hemma hos mig. Det betyder att jag har varit inne i odlingstunneln nästan all min lediga tid och denna helg har jag kommit långt med städning och iordningställandet. Och så har jag börjat så tomater!

Det är himla trevligt i odlingstunneln när solen gassar på. På delar av tomten har jag fortfarande snö och is kvar även om det är varmt och skönt i tunneln. Tror nog att det är 23-25 grader varmt i tunneln när det är som varmast.

Här står jag och sår tomater och lyssnar på en ny ljudbok. Fick tips om en bok, Familjen Morelli och hittade den som ljudbok. Det fungerar bra med ljudböcker eller till och med bättre med ljudböcker när man står i tunneln en heldag med händerna i jorden.

Familjen Morelli är lättläst eller lättlyssnad och passar verkligen till tomatsådder. Boken är full med matporr från Italien och tomater och det får en att längta till tomatsäsongen. Mat och dryck när den berättas som bäst i en vanlig roman.

Tomater

Den här helgen tänker jag mycket på tomater och många tomater blir sådda. Körsbärstomater är lite av en godistomat, lätt att stoppa i munnen utan omsvep och ofta med mycket smak och hög sötma. Körsbärstomater är små och kallas även för cocktailtomater eller cherry utifrån att de har samma storlek som ett körsbär.

Förutom att det är riktigt trevlig salladstomat gillar jag den även som ugnsrostad med vitlök och rosmarin som en sidorätt eller som en huvudrätt till spagettin. Det vill säga, en mycket användbar tomat.

Lista på årets körsbärstomater

Lista på årets bifftomater

Fler listor kommer komma så fort jag hinner sammanställa dem. Just nu är sådderna viktigare och att jag hinner tvätta mellan varven. Behöver ju göra annat än drömma om tomater. Eller så är det faktiskt det jag gör större delen av min vakna tid. Jag har nämligen ett projekt på gång som är lite hemligt och jag längtar till jag kan berätta mer. Men till dess, så sår jag tomater och drömmer!

Brätten och sålåda

Förra året snickrade jag ihop en modell större sålåda som jag blandar min jord i. Jag är så himla förtjust i den, den står på pallbockar och har en perfekt arbetshöjd. Den sväljer massor med jord och skapar en lättarbetad plats till allt från att fylla såbrätten till att skola om växter. Jag får med lätthet plats med stora såbrätten som jag fyller med jord i ett svep utan problem.

Just nu sår jag många tomater i brätten med ett frö i varje cell. Det brukar gå riktigt bra och jag behöver inte skola om dem så många gånger. Man kan ju så tomater i nästan vad som och oftast klarar tomaterna det riktigt bra.

Dags att så tomater?

  • sådd vid 22-25°C, i såjord och/eller i planteringsjord
  • extra ljus dagtid, 12-14 h, annars senare sådd
  • temperatursänkning till ca 18° C när tomatplantorna är uppe, beroende på ljuset
  • vattna med jämna mellanrum
  • plantera om när hjärtblad + några blad har bildats

Jag kommer även kallså tomater vilket fungerar riktigt bra! Nu när elpriserna är svåra att hantera är det utmärkt med kallsådder och eftersom tomater klarar det så tänker jag att hälften av mina sådder blir nog kalla. Kallsådda tomater försenar skörden några veckor så det blir varmsådd på bifftomaterna och de som har längre utvecklings tid än andra.

 

Apropå kallsådd

Nu börjar kallsådda sommarblommor vakna till liv och det börjar gro i mina odlingslådor. Kallsådd av sommarblommor

Jag har många sålådor med sommarblommor och det ska blomma i köksträdgården i år. Det kommer bli fint!

 

Vi ses snart igen och må så gott så länge!

På återseende! /Johnna aka Bondjäntan

*****************************************************************************

Ni hittar mig på sociala medier:

Kolla in min facebooksida där jag skriver om om köksträdgården, hur jag odlar i odlingstunnel året runt och vårt kretsloppshus Glädjehuset med höns och tomater. Apropå tomater så kan du följa min passion om tomater och vilka sorter som odlas. 

Facebook Bondjäntan

Även på instagram lägger jag ut både bilder och förklaringar på vad jag gör. Från att haft fokus på odling och grönsaker är jag inne i ny epok och vill få in blomster både i köksträdgården och i den övriga trädgården. Jag vill gärna fortsätta att odla året runt men också få till medelhavsväxter i köksträdgården och en mångfald i bärodlingen

Instagram Bondjäntan

Tomater 2022 - vintertomater
Tomater 2022 - körsbärstomater