Vinterså sommarblommor

26 februari, 2022

Principen för vintersådd eller kallsådd som det också kallas är egentligen ganska enkel. Så som naturen själv har bestämt, vilar fröna i den kalla jorden tills våren är antågande och solen börjar värma upp jorden. När det är rätt temperatur i jorden så gror fröet utan någon hjälp.

Jag har på senare år börjat med kallsådder mer och mer och det beror på att det är så enkelt. Dessutom så behöver man inte passa sådderna inomhus med ljus och temperatur, utomhus regleras det lite bättre och du får kraftiga plantor! Ytterligare en anledning är att det lätt blir plastbrist inomhus för att det finns grönsaker och blommor som behöver värmen och då får man plats med mer om man gör kallsådder på dem som går.

Det finns flera olika sätt att göra kallsådder på, i olika plastkärl, i pallkrage, på friland, i kallväxthus och jag kommer visa här lite om hur man kan använda sig av minimal plats och så massor av sommarblommor.

Jag brukar så i olika sorters lådor, allt i från vindruvsaskar till godislådor, smala lådor med lock till pepparkaksburkar. Ja det mesta är gångbart bara man ser till att de har dräneringshål. Det gör du lätt med en skruvdragare eller borr och om du vill undvika att plasten spricker kan du förtjepa där du vill ha hålen. Jag bryr mig inte så mycket om det blir en spricka eller två, så länge jorden hålls kvar i kärlet. Du kan också använda dig av såbrätten vilket jag gör ibland, men nu för tiden använder jag mest burkar och lådor av olika slag.

Förra året så köpte jag faktiskt lådorna som du ser på bilden för att skapa ännu mer utrymme. Att kunna stapla dem ovanpå varandra är himla bra precis som du kan göra med gamla godislådor som man kan återbruka om de har lock. Dock behöver man tänka på att man behöver ju också lite mer plats när blommorna väl har grott och du ska plocka bort locken, ja då behöver du plats att ställa dem.

Jorden

Jag använder inte alls såjord till detta utan jag väljer faktiskt planteringsjord av bättre kvalitet. Har jag möjlighet så bottnar varje sålåda med 2/3 delar bokashijord i för att det har bra med näring och effektiva micro organismer  som gynna rotbildning av små rötter. Självklart behöver jag sila bokashijorden först för att få jorden småkorning och få bort eventuella rester som inte har omvandlats till jord.

Att välja god kvalitet på jorden skapar mindre problem och lättare hantering av plantorna. Det betyder faktiskt att i bästa fall behövs det ingen omskolning av plantorna innan de ska ut på rätt plats. Jo jag brukar försöka minimera omskolningsituationer eftersom jag odlar ganska mycket och det tar sån otrolig tid att omskola alla plantor. Kan jag minska på antalet omplanteringar så hurra för det!

Om det är rikligt med näring i jorden som de unga plantorna kan nyttja behöver jag inte omplantera. Eller så behöver jag bara göra det endast en gång och det är också en vinst jämfört med flera omskolningar. Med bra planteringsjord och med bokashijord brukar jag lyckas bra med vintersådder och med minimal ansträngning.

Mer om bokashi

Snövattning

Jag har två olika sätt faktiskt. Ett av dem är att jag preppar mina burkar med bra jord och sedan sår mina frön i dem. Märker dem så klart aningen direkt på burken eller med etiketter. Men jag har lärt mig, märkning is da shit. Hur mycket jag än tror att jag ska komma ihåg vad jag har sått så är det helt omöjligt om jag sår fler olika sorter och i omgångar vilket jag gör. Så märk dina sådder.

Sedan skyfflar jag snö över sådderna om det finns. Att skyffla snö på sådderna är smart och sedan ställa dem någonstans lite undangömda och gärna i skugga. Det fiffiga med det är att skuggan skyddar sådderna från en vårsol som torkar ut och bränner. När det blir varmare och det töar så får du gratis vattning till en början och behöver inte ha koll på dina sådder på en gång. 

Vattna först

En annan strategi som jag också använder mig av är, att precis som ovan så preppar jag lådorna med bra jord. Sedan vattnar jag igenom lådorna med ljummet vatten och sår mina frön. Vattnar lite till och låter lådorna stå i rumstemperatur över natten innan jag ställer ut dem med lock på. Även då gärna något skuggigt eller så skyddar jag med något när vårsolen börjar värma.

Vilka sommarblommor?

Jag det finns nog många fler än jag listar men jag tänker de som jag vet i allafall. En bra ledtråd är att alla som frösår sig självt är ju sådana som mår bra av vintersådd.

  • Akleja
  • Atlasblomma
  • Blåklint
  • Bolltistel
  • Blomstermorot
  • Borstnejlika
  • Blodtopp
  • Fingerborgsblomma
  • Harört
  • Klätt
  • Lejongap
  • Malva
  • Pensé
  • Riddarsporre
  • Ringblomma
  • Rosenskära
  • Röllika
  • Sommarrudbeckia
  • Temynta
  • Praktvädd
  • Slöjsilja
  • Solhatt
  • Smörboll
  • Vallmo
  • Zinnia

Har du någon mer som du tycker borde finnas på listan så hojta till!

Ibland blir det lite ojämnt med sådderna och ibland blir det överfullt. Det beror lite på hur varsam man är med sina sådder och om man ”råkar” tappa hela fröpåsen i en låda. Oftast klarar de sig ganska bra oavsett, du ser ju det kan se ut här.

Det svåraste tycker jag är när de har blivit halvgamla, tonåringar som kräver tillsyn så att de inte ränner iväg hur som helst. Precis som i verkliga livet. Ibland behöver man gödselvattna när man ser att bladen börjar bli ljusare eller gula. Ibland behöver man ställa dem helt i skugga om det är stark sol och sen kan det ju faktiskt hända att man behöver skola om dem även om man har gjort allt för att slippa.

Idag har jag i allafall sått sommarrudbeckia Sahara, två sorters rosenskära; Rubinato och Xenia, två sorters Zinnia; Queen Red Lime och Queeny Lime Orange och sedan egna frön av Zinnia som jag är lite osäker på om de var mogna när jag skördade dem. Snart ska jag berätta hur jag sår mina luktärtor som också klarar kyla förvånansvärt bra har jag lärt mig. Jo varje år lär jag mig något nytt och det är så himla skoj!

På återseende! /Johnna aka Bondjäntan

*****************************************************************************

Ni hittar mig på sociala medier:

Kolla in min facebooksida där jag skriver om om köksträdgården, hur jag odlar i odlingstunnel året runt och vårt kretsloppshus Glädjehuset med höns och tomater. Apropå tomater så kan du följa min passion om tomater och vilka sorter som odlas. 

Facebook Bondjäntan

Även på instagram lägger jag ut både bilder och förklaringar på vad jag gör. Från att haft fokus på odling och grönsaker är jag inne i ny epok och vill få in blomster både i köksträdgården och i den övriga trädgården. Jag vill gärna fortsätta att odla året runt men också få till medelhavsväxter i köksträdgården och en mångfald i bärodlingen

Instagram Bondjäntan

 

Bondjäntepraktikan v 8
Dags att så tomater?