Vintertomater – hållbara tomater att odla
Varför odla vintertomater?
Vintertomater har flera olika namn men jag kallar dem för vintertomater som ett samlingsnamn då det är på vintern en har nytta av dem. Tomaterna saknar sötman som en hittar i ”vanliga” solmogna tomater så de är som matlagningstomater även om en kan använda dem som vanligt. Jag menar det är ju också vanligt att köpetomater saknar sötman under vintertid då många av dem plockas innan de är färdiga och fraktas kors och tvärs över världen.
Varför odla vintertomater? Det är en relevant fråga faktiskt när en kan få fina tomater året om i affären. Stora, små, olika former och olika färger, det är bara att välja och vraka efter smak, humör och tillgänglighet. Mitt svar är för att du kan välja ett alternativ till långvägade transporterade tomater och välja bort tomater som är odlade i oljeuppvärmda växthus som förbrukar mycket energi. Har du möjlighet kan du välja att odla vintertomater utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Eller bara för att det är roligt! För det kan jag lova dig, det är ett roligt odlande och det är roligt att följa utvecklingen av och med vintertomater.
På bilden ovan ser ni ett experiment jag gjorde för några år sedan. Hela experimentet handlade om att sortera ut de mest hållbara tomaterna och de godaste. Tyvärr var den hållbaraste tomaten inte den godaste men det beror också på vad man ska ha dem till.
Ponderosa som var den mest hållbara tomaten passar absolut utmärkt i matlagning. Den är supergod i grytor, som stekt och wokad. Jag gillar den i omelett tillsammans med med lite chili och basilika. Smaken är mild och syrlig efter en tids lagring. Vid skörd är de ganska trista men som ett gott vin blir de bättre och bättre. De används med fördel som matlagningstomater men jag kan nog tycka att de fungerar även som ”färska” salladstomater om man jämför med trista smaklösa köpetomater mitt i vintern.
En favorit som jag har är att äta vintertomater med en god ost. En krämig fetaost med olja och rödlök är magiskt gott. Eller äta vintertomater som i Katalonien, en nationalrätt är pa amb tomàquet: skrubba tomaten mot ett rustikt bröd. Du grillar eller toastar ett lantbröd av grov karaktär. Gnugga brödbitarna med vitlök och sedan tomaterna och sist pensla på en god smakrik olivolja och strö över salt.
Odla vintertomater
Att odla vintertomater är inte svårt. Det man behöver tänka på att de behöver lite annorlunda miljö än vi är vana att ge tomater. Dessa tomater växer som bäst med lite skrala förhållanden skulle man kunna säga. Det är tomater som växer bra på Italiens bergsluttningar, det vill säga att de odlas utan extra gödsel och sparsamt med vatten. Även de Katalonska sorterna som går under namnet Tomàquet de Penjar […] ”hängande tomater” gillar torrare klimat.
Var hittar man Vintertomater då?
Förutom olika förkedjor för tomatbyte och olika forum där byteshandel pågår brukar vintertomater både bytas och säljas, har du tur och hittar Kenneths Piennolo så slå till!
Det finns faktiskt också några fröfirmor som säljer tomater av det hållbara slaget:
Gorumet Garage har Italienska vintertomater, hela 8 sorter i sitt sortiment, bland annat Ponderosa och Vesuvio Giallo. Men även ”vanliga” röda vintertomater
Camill Plum har ett stort sortiment av olika grönsaker men också ett fantastisk sortiment av tomater, även flera vintertomater. Hon odlar ekologiskt och säljer mycket ekologiska frön på sin hemsida Fuglebjerggard.
Les Refardes är ett Katalonskt företag som också säljer ekologiska frön. Därifrån har jag beställt flera av mina Tomàquet de Penjar tomaterna.
Ekoplantan brukar sälja plantor av vintertomater på våren och värt att hålla utkik, förhoppningsvis kommer det i år igen.
Vad är en piennolo?
Många kallar dessa tomater för piennolotomater lite missvisande. Själva piennolon är sättet att förvara tomaterna på i stora klasar. Man binder upp dem med tråd i en piennolo och förvarar dem hängande och därifrån kommer namnet. Här kan du se en liten film på piennolotillverkning.
Ja det var väl lite kort och gott om vintertomater! //Johnna a.k.a Bondjäntan
1 kommentarer