Bondjäntepraktikan v 14

11 april, 2022

 

Kära läsare…

Nu rullar det på, jisses vad det går undan när våren är på besök. Och så kom det köldknäppen från istiden och det hade jag kanske inte räknat med. Persikorna i odlingstunneln som precis hade slagit ut förfrös alla blommorna på, bruna tråkiga blommor som troligen inte ger någon frukt i år på. Trist…

Det är fullt upp och här kommer en liten uppdatering.

Hönsen och Glädjehuset

Hönsen levererar ägg och i veckan har det också vänts i Glädjehuset. Varannan eller var tredje veckan vänds det i Glädjehuset för att hålla varmbädden brinnande och det är viktigt att den hålls varm för att ge värme kalla nätter eller som det var nyss, en köldvecka. Det är många som frågar om hur jag gör och jag har lite svårt att hinna med att svara alla var och en och hoppas att ni läser inläggen som jag har skrivit om Glädjehuset.

Glädjehuset

Nu håller jag faktiskt på att kolla runt om hur jag ska byta växthusplasten på Glädjehuset för att det är många hål i den nu. Kanske att det blir kanalplast istället men jag återkommer när jag har bestämt mig. Nackdelen med mjukplast är att den går sönder efter några år när hönsen pickar på den.

Tomaterna

Tomater är sådda och små små söta plantor är på gång. De allra flesta är ju små taniga plantor och det tar några veckor så är de lite mer tomatplantor som ska skolas om. Det är så himla roligt med tomater och jag har sått både inomhus och i odlingstunneln. Tomaterna som såddes tidigare i vår som är fönstertomater har börjat blomma!

Det finns ju många sätt att odla tomater och det går faktiskt att ha tomater större delen av året om man önskar. Det är klart att det är inte lika mycket smak på tomaterna i fönstret som det är på tomater som har fått sol men dessa är nog ändå godare än långväga transporterade omogna tomater.

Luktärtorna

Konstaterar att min plan att flytta ut luktärtorna tog tvära kast i och med den kalla veckan. Luktärtorna ränner iväg här inne men till helgen får de flytta ut i odlingstunneln och det blir bra för både dem och mig! Tänkte att det var bra att visa på att allt inte blir alltid som jag har tänkt mig, även för mig så är mångt och mycket nåt jag inte kan påverka och behöver förhålla mig till det.

I odlingstunneln

Jag preppar mina odlingsbäddar i odlingstunneln med bokashikompost och sedan förvattnar jag bäddarna. Det betyder att till helgen kan jag börja så i bäddarna men först måste jag vattna flera gånger för att de är snustorra. Att förvattna är ganska tråkigt med himla bra för att få en bra balans med fukt innan jag sår.

Först ut för sådd är ytliga grönsaker för att låta bokashin omvandlas till jord. Det vill säga, jag sår grönsaker som har korta rötter och klarar sig utan någon större skötsel av mig och oftast betyder det snabba bladgrönsaker.

Odla ärtor

Sist men inte minst har jag sått helt vanliga gula ärtor för att kontrollera jorden. Har jag tur har jag inom kort en massa örtskott att blanda ner i salladen. Det är test för att se om jorden mår bra och frisk från pyralider innan jag planterar mina tomater i den.

Här kan du läsa mer om detta: Provodlar jorden med ärtor

Till nästa gång så borde jag…

  • kratta löv och samla ihop till blivande lövmull
  • skola om kronärtskockorna
  • skola om paprikaplantor
  • pyssla om kallsådda sommarblommor
  • väcka liv i dahliorna
  • så inne odlingstunneln
  • så ute i köksträdgården

Ja ni ser vilken lista! puh….

Ta hand om löven - även på våren!
Provodlar jorden med ärtor