Bondjäntepraktikan v 1

9 januari, 2022

Bondjäntepraktikan

Ja men nu är vi (läs jag) igång med årets första veckobrev, eller som det ska heta, Bondjäntepraktikan – vecka för vecka! Så himla roligt och lite läskigt på samma gång faktiskt. Idén kom från att ni är ganska många som skickar frågor till mig om när jag gör saker, hur jag gör saker och varför. Flertalet har ”pockat på” och sagt att jag borde skriva någon form av offentlig dagbok där man kan följa det jag gör. Även om några också är nyfikna på mitt dagjobb som skolledare så är de flesta mest intresserade av hur jag gör kompost och jord, när jag sår och odlar, om jag bygger lådor, tar hand om skörden eller annat som pågår här hemma hos mig.

Så under några månader har jag funderat på olika alternativ och till slut har det landat i en serie på 52 veckor  där jag delar med mig av allt det som jag tror kan vara intressant. Jag tänker att det inte bara blir en logg på saker som jag har gjort utan lite funderingar och reflektioner om livet i allmänhet men särskilt om hållbarhet på olika sätt. Även jag behöver lära och ibland behöver även jag göra omtag. Ibland ändrar jag ståndpunkt då jag har ny information att ta till mig eller att jag är faktiskt på en annan plats i livet än tidigare. Tror att det är det som kallas utveckling…

Namnet på serien

Namnnet på serie kommer från att jag frågade om hjälp vad det hela skulle kunna heta. Många bra förslag och sedan även röstning på sociala medier om vilken av mina favoritförslag som låg bäst i munnen och kändes ”fräsigast”. Det är absolut inget försök till att ersätta den gamla Bondepraktikan som siar om väder med mera. Utan ett roligt namn som jag ska fylla med ett innehåll som berättar om vad jag gör på min fritid.

Bilder och text

Jag har märkt att fler och fler gillar många bilder framför mycket text och det är nog talande för den tid vi lever i. Jag vet att det är lättkonsumerat med bilder och även videos, mycket populärt men jag väljer ändå textformat. Min förhoppning är att jag skriver så pass intressant att du väljer att läsa det jag har att förmedla. Jo lite bilder kommer också men det mesta är nog text, ”brevformat” så att säga.

Köksträdgården i vinterskrud

Kära läsare…

I skrivandes stund sitter jag med en kopp te och det är lördag kväll vecka 2. En god men trött känsla i kroppen och det är skönt att sitta ner i fåtöljen och ta det lugnt även om hjärnan får arbeta. Nu ska ni få höra om veckan som har gått! Inatt har det kommit säkert 2 dm snö och det lyfter humöret en heldel då det blir så ljust utomhus. Nu kommer det nog inte ligga kvar särskilt länge då det faktiskt är nollan och det ska bli några plus kommande veckan. Här om dagen hade vi en riktig köldknäpp på minus -14 och det kändes på kinderna på morgonpromenaden.

Vad har jag gjort denna vecka då?

ÅRSKRÖNIKAN!

Jag har sammanställt årskrönikan för 2021! Och måste säga, för att inte ha hunnit med så mycket så har jag ju ändå hunnit med galet mycket?! Det känns bra att titta tillbaka när det känns lite tröstlöst och ynkligt, jag hinner ju inte med det jag vill göra och plötsligt ser man hur mycket som ändå har hunnits med. Du får gärna läsa båda delarnas så ser du, ganska många ting är gjorda. Du får reda på varför jag blir rörd till tårar, hur nöjd jag är med Flamencorabatten som var ett pågående projekt nästan hela 2021 och så mycket mycket mer!

Del 1 jan-juni

Del 2 juli-dec

Nytt spännande projekt – hydroponisk odling

Har påbörjat ett nytt projekt med hydroponisk odling denna vecka och jag kommer skriva mer om det i de närmsta veckorna. Jag håller på att lära mig och läser på. Testar att odla sallat och vi får väl se hur det går. Hydrponisk odling är odling utan jord. Du odlar i vatten och i en näringslösning. Fördelen? Jag vet inte ännu… som sagt, jag håller på att lära mig. Jag har en tanke om att innan jag förkastar en odlingsform ska jag försöka mig närma mig den så att jag själv har provat på. Man vet aldrig vad man kan lära sig.

Mer om det snart.

Groddar

Jo jag groddar nu, det gör jag oftast på vinterhalvåret för att det ger så mycket vitaminer och ett gott tillbehör oavsett om man vill ha det på mackan eller i sin sallad. Groddade mungbönor är den enklaste ”färska” grönsak som man kan ha tillgång till utan svårigheter.

Först brukar jag lägga bönorna i blöt över natten, lite mer än dubbelt så mycket vatten än bönor är bra. På morgonen tömmer jag bort vattnet och låter burken stå lite på glänt. Nu är det dags att börja skölja! Två-tre gånger om dagen ska man skölja sina bönor och jag gör det morgon och kväll. Fyller på vatten och tömmer, Fyller på vatten och tömmer igen. Dag 3, på kvällen smakar jag på bönorna och oftast är de färdiga! In med dem i kylen när de är klara. Jag brukar ha kvar dem i burken för här går det åt snabbt.

Fröådder

Jag har burit in fryst jord. Oh my vad det är tungt. Tur att jag har börjat träna igen så att jag orkar med tunga säckar utan att ryggen går av! Den frysta jorden är till för att kunna kruka om mina frösådder så småningom. Och kanske för att jag ska göra jordkuber…? Vet inte, har inte bestämt mig ännu.

Till mina första sådder har jag dock använt mig av återvänd jord, alltså jord som är odlad en gång och är inte lika näringsrik längre. Passar bra till sådder faktiskt om man inte har såjord. Mina första frösådder har jag gjort idag lördag förmiddag. Det blev basilika i två mindre odlingslådor och sedan blev det tre sorters kruktomater som är en mindre variant och blir inte så höga:

  • Venus
  • Vilma
  • Veranda Red

Jag ska odla dem som fönstertomater med växtbeslysning i köksfönstret för tidigare skörd. Jag brukar ju inte skynda så med tomater men i år gör jag ett undantag. Jag ska ha dem till ett projekt och sen blir det ju fint med tomater i köksfönstret. Det där projektet med fönstertomater är lite småhemligt så ni får vänta lite på information om vad jag ska med dem till.

Visst är det roligt att komma igång med sådderna igen! Jag passade på att så lite extra tomater så att jag kan ge bort, tvinga in en kruktomat eller två till vänner och bekanta som inte ännu har börjat odla. Det är en ny sorts gerillaodling! Fniss! Ska bli roligt att se om någon av dem läser det här…

Snabba enkla etiketter

Jag har mina plastetiketter i odlingstunneln och på riktigt orkar jag inte hämta dem. Ibland blir jag så där löjligt lat och tänker hellre på alternativ. Man kan ta smörask-lock att klippa i eller olika burkar som jag har gjort på bilden. Tvätta och klipp! Perfekt lifehack!

Frölådan

Japp, jag har faktiskt gått igenom några av mina frölådor och det finns massor av att så! Ser att några av fröpåsarna mycket gamla så visst behöver jag beställa lite frön till köksträdgården men till exempel så är både bönlådan och kållådan överfulla med frön så det kan jag nog strunta i nu. Hälften av alla mina frölådor stod i odliongstunneln fram till nu så jag vet inte om kvaliteten på fröna är på topp men det lär jag ju få veta vad det lider. Nästa vecka har jag nog gått igenom alla frölådor så jag har bättre koll. Ett mål detta år är att använda de frön jag har och försöka minimera frököpet vad gäller grönsaker. Vi får se hur det går.

 

Ja men det var första veckobrevet från mig och jag hoppas att du gillade att läsa det jag berättar. Du får göra berätta om det är något mer du vill att jag berättar om. Med det önskar jag dig en fin vecka och så hörs vi snart igen!

Allt gott! /Johnna aka Bondjäntan

******************************************

Ni hittar mig på sociala medier:

Facebook

Instagram

Bondjäntepraktikan v 2
Årskrönika, året som gick... [del 2]