Bondjäntepraktikan v 8
Kära läsare…
Ja men här är jag igen med lite småpunkter om vad som pågår hemma hos mig så här i slutet av februari. Det är med värk i själen som sitter framför sociala medier för jag kan inte låta bli att följa det hemska som händer i Ukraina. Jag har svårt att förstå att man har gått i krig, att man skapar denna hemska situation där människor flyr och andra dör. Försöker fokusera på annat som kan ge tröst, något som skapar framtidstro.
Hoppas på att solens strålar ska värma, att få lite ordning i kaoset ska ge begriplighet och tröst. Att så blommor kan ge känslan av framtid. Städa skingrar tankarna… Odla din framtid.
Städuppdrag
I helgen har jag försökt mig på att städa i odlingstunneln. Det är så typiskt mig, oavsett om det är inomhus eller i odlingstunneln och jag har tänkt att jag ska städa så slutar det med att jag möblerar om! Det betyder att jag inte alls hinner med vad som är tänkt utan planen blir något helt annat. Kanske var det illa tvunget att möblera om för att jag ska få bort alla 100-tals krukor som står inne i odlingstunneln i väntan på krukförrådet. Har planerat ett bygge med ett litet krukförråd som typ ett utedass där jag kan ha spadar och krukor. Men det är fortfarande bara i planeringsstadiet.
Jag har flyttat på arbetsbänken och fixat lite hyllor att trycka in krukorna i så länge. Det är mina odlingshyllor som jag brukar ha inomhus som får hjälpa till i odlingstunneln. Nu blev jag ju inte riktigt klar med städandet som ni ser men jag kan ana odlingsplats. Jag har sorterat krukor till en förbannelse men de är inte med i bild ännu. Jag har sorterat både små och stora krukor, brätten och sålådor. Jag har tömt småkrukor på sin jord för att återbruka den så småningom och då till nya sådder istället för såjord eller till bokashihinkarna. Här gäller verkligen den som spar han har!
Ställa upp så-plats
Ja tanken var ju att jag skulle fått till pallbockar och brädor som jag skulle kunna börja ställa nya sådder på. Du kan se den ena pallbocken på bilden som står där i väntan på att få bära många småplantor vad det lider. Jag brukar ställa upp anignen i mitten av tunneln eller på sidorna i bäddarna typ ”odlingshyllor” med brädor och bockar för att skapa mer utrymme för sålådor. Perfekt att kunna plocka fram vid behov och sedan plocka undan.
Sådd av sommarblommor
Nu har jag börjat så mina sommarblommor. Jo jag det stämmer faktiskt. Jag har på senare år börjat med kallsådder mer och mer och det har faktiskt med att göra att det är så enkelt. Dessutom så behöver man inte passa sådderna inomhus med ljus och temperatur utan utomhus regleras det lite bättre och du får kraftiga plantor! Ytterligare en anledning är att det lätt blir plastbrist inomhus för att det finns grönsaker och blommor som behöver värmen och då får man plats med mer om man gör kallsådder på dem som går.
Det finns flera olika sätt att göra kallsådder på, i olika plastkärl, i pallkrage, på friland, i kallväxthus och på bloggen skriver jag lite om hur man kan använda sig av minimal plats och så massor av sommarblommor. Vinterså sommarblommor
Samma lika gör jag med olika grönsaker och jag kommer nog under veckan skriva mer om det. Ja det var ju lite därför jag försökte få ordning i odlingstunneln så att jag får plats med både sommarblommor och grönsaker.
Vända i Glädjehuset
Ja idag var det också dags att vattna och vända i Glädjehuset som också är ett av mina växthus. Det är ett hemmabygge av trä och växthusplast till skillnad mot odlingstunneln som är köpt järnkonstruktion med bågar och växthusplast. Ungefär varannan vecka, var trejde vecka så vänds det i Glädjehuset där hönsen är under vintern. De har en tjock matta av kutterspån som blir som en varmkompost och värmer upp växthuset under vintern.
Vi har fortfarande kallt på nätterna med ca minus 6-10°. På dagarna är det lite varmare, mycket tack vare solen som värmer skönt. Hönsen har det bra och leverar massor av ägg, varmkomposten brinner långsamt, alltså ”golvet” i glädjehuset. Hela golvet är som en enda stor varmkompost som måste skötas för att ge värme så att hönsen inte fryser. Sköter man komposten dvs bädden av strö med noggrannhet så får man det varmt och gott, från någon + grad till 15 grader varmt.
Här kan du läsa mer om du vill: Året runt i Glädjehuset
Dags att så tomater?
Att dra upp tomatplantor kan bli en hel vetenskap om en lyssnar på allas ”to-dos” och alla ”no-nos”. Jag ser många olika förslag på hur en ska så och hur en ska få starka plantor men om sanningen ska fram så kan en med ganska små medel få superfina tomatplantor utan en massa ”extra allt”.
Börja inte för tidigt för om det blir svårt att ge rätt förutsättningar för dina tomatplantor. En bra tid att så sina tomater är cirka 6 till 8 veckor innan utplantering av dina tomatplantor när frostrisken är minimal. Men kom ihåg, det sista genomsnittliga frost-datumet är bara just det, genomsnittligt. Våren och vädret kan vara galet nyckfullt så ingenting är säkert. Även om du räknar och sår i ”rätt tid” kan moder jord ha egna åsikter.
Det är många (supermånga) frågor nu om när man ska så tomaterna och hur. I ett inlägg försöker jag besvara och beskriva mina bästa tips och trix för att lyckas med tomatsådden. Dags att så tomater?
Jag ska också försöka mig på att hinna skriva snart ett inlägg om kallsådda tomater! För det är också en möjlighet som många inte vet om att det fungerar alldeles utmärkt. Jag vet att det är mycket kallsådd och vintersådd nu men det är ju så himla praktiskt.
Luktärtsfrossa
Och så höll jag på glömma att jag faktiskt fått ännu fler luktärtsfrön denna vecka! Tack snälla Josefin för finaste brevet med frön – där drömmar gror. Så himla rätt! Fröna hittar ni här hos Jordnära fröer. Vackra och unika blomsterfröer till snittblommor och fägring. För blomstrande odlingsglädje i din trädgård och snittblomsodling. Där drömmar gror.
Vi ses snart igen och må så gott så länge!
På återseende! /Johnna aka Bondjäntan
*****************************************************************************
Ni hittar mig på sociala medier:
Kolla in min facebooksida där jag skriver om om köksträdgården, hur jag odlar i odlingstunnel året runt och vårt kretsloppshus Glädjehuset med höns och tomater. Apropå tomater så kan du följa min passion om tomater och vilka sorter som odlas.
Facebook Bondjäntan
Även på instagram lägger jag ut både bilder och förklaringar på vad jag gör. Från att haft fokus på odling och grönsaker är jag inne i ny epok och vill få in blomster både i köksträdgården och i den övriga trädgården. Jag vill gärna fortsätta att odla året runt men också få till medelhavsväxter i köksträdgården och en mångfald i bärodlingen
Instagram Bondjäntan
0 kommentarer