En köksträdgård för många pollinerare!

10 mars, 2019

Blommor i köksträdgården

I år ska jag ”go bananas” med sommarblommor i köksträdgården!

Förutom att det blir väldigt trevligt med blommor bland grönsakerna så lockar det pollinerar till köksträdgården. Win-win utan tvekan. Med tanke på alla larmrapporter om att bin och insekter dör bör vi verkligen ge goda förutsättningar till återhämtning i insektsfaunan. Kan du plantera sommarblommor till bina så gör!

Jag kommer så de flesta sommarblommorna inne och sedan förflytta dem till odlingstunneln för uppväxt. I odlingstunneln får de bra uppväxtvilkor och förhoppningsvis blir det knubbiga och välmående plantor för utplantering. På detta vis kan jag börja något tidigare än om jag skulle direktså dem på plats och jag kan påverka ”layouten” på ett lättare sätt.

Färgskalan kommer i huvudsak gå i dessa toner och kombineras på olika sätt. Olika gula nyanser, olika orangea nyanser i kombination med olika rosa nyanser och vinrött. Låter kanske helt wild and crazy men jag tror faktiskt att det kan bli riktigt snyggt. En köksträdgård i en färgexplosion kan man väl inte annat än bli glad av?!

 

Solros Copper Queen F1 från Johnsson

Solroshäck

I år ska äntligen anlägg den där solroshäcken som jag så länge har planerat att skulle göra. Nu blir den av och jag har valt flera olika sorter till min solroshäck. Jag föreställer mig att det kommer bli supersnyggt med en sida av köksträdgården som ramas in av dessa skönheter i en härlig kombo:

Copper Queen F1 – En orange solros men skiftande nyanser i färgskalan och en stor brun fröställning. Den ska också bra bra till snitt.

Evening Sun – Solrosor med sprakande färgställning från det djupaste mahogny till guld och kopparfärger på en samma blomma.

Golden Hedge –En buskig solros, det vill säga en solros som förgrenar sig ordentligt med många blommor på en och samma planta. Blommorna går i guldgult och är cirka 15 cm i diamter.

Dubbel Sunking – Guldgula fluffiga blommor också något busig. Ser annorlunda ut med sina fyllda blommor och jag tror att den skapar snygga effekter tillsammans med de andra.

Krasse Alaska Salmon Orange från Johnssons

Krasse

Blommande krasse i köksträdgården är väl nästan given, eller hur? Jag har köpt i flera olika krassesorter i olika färgskalor till köksträdgården och kanske för att även smycka runt hönsgården. Den läckraste krassen i laxoranget med variegerade blad till ”vanlig” krasse med gula, röda och orangea blommor. Det roliga med krasse är att både blommor och blad är ätbara samt att de är ganska lätta att odla. De kräver inte så mycket utan är ganska anspråkslösa.

Alaska Salmon Orange – Underbar krasse som jag har odlat tidigare. Laxorangea blommor med ett variegerat bladverk som verkligen lyfter fram blomman. 30 cm hög. Jag tror att jag ska odla den här krassen bland annat i stora korgar som jag placerar ut i köksträdgården här och var. Lite som tavlor i ett hem.

Ladybird Rose – En ny och helt unik färg för krasse, lite sotat rosa blommor med nyckelpigeprickar! 30-40 cm hög. Tror den här skulle bli superfin med ståtlig svartkål eller vinröda rosenskära. Kanske både och?! 

Bloody Mary – Även den här en ny, unikt blommönster med sina röda och gräddgula blommor med röda fläckar och ränder. Kolla här får du se, färgskalan är helt annorlunda mot den traditonella krassen. 

Slingerkrasse /Indiankrasse – Färgstark krasse i gult, rött och orangea toner, den traditionella varianten. 200 cm hög. Denna ska få boa in sig vid Glädjehuset för att locka till sig pollinerare till tomaterna.

Tagetes Strawberry Blond från Nelson Garden

Tagetes

Förra året odlade jag två sorters tagetes för första gången i mitt liv och jag blev helt tagen! Att jag kunde bli en tagetsälskare var otippat då jag har avskytt denna blomma. Jag odlade en magnifik Linnètagetes vid namnet Burning Embers och en kryddtagetes som hette Signet Lemon och doftade citrus. Jag har tagit frön från dem och kommer odla dem igen. Här kan du se hur det såg ut förra året:

 Blommande köksträdgård 2018

Signet Lemon – Liten gul kryddtagetes som doftar starkt citrus. Både blommor och blad är ätliga och dekorativa, passar bra i sallader, till grillat och på bakverk.

Burning Embers – Kulturarvssort från 1920-talet. Röda-bronsröda blommor med guldkant med viss variation till orangea varianter. Sirligt, buskigt växtsätt för kruka och rabatt. Sorten härstammar från Linnés Hammarby.

Orange Gem – Små blommor i oranget och är typ kusin till Signet Lemon. Blir spännande och se om den har någon unik doft?

Strawberry Blond – En nyhet för mig, en tagetes med fyllda blommor i olika rosa toner. Är det möjligt med rosa tagetes tänkte jag och bestämde mig för att odla den.

Rosenskära Sweet Kisses från Mr. Fothergill´s

Rosenskära

Jag har haft rosenskära – Cosmos – i kin köksträdgård de senaste åren och tycker verkligen om den blomman som finns i alla möjliga färger. Förra året hade jag både gula och vita, samt några vinröda. När den blir risig blir den bra täckmaterial och uppskattas också av bin under blomning. I år har jag plocka fram och tillbaka i frökorgarna och har till slut bestämt mig för endast två sorter som passar i min färgkarta.

Sweet kisses – Läckra veckade picotee-blommor i rosa och vita nyanser med ett långt och fint fjäderlikt bladverk. 100-120 cm hög.

Veloutte – Stora, enkla, mörkt rubinröda blommor med vita strimmor i riklig variation.

Ringblomma Orange Flash från Impecta

Ringblommor, Astrar och Zinnia

Ringblommor har odlat många år, säkert sen jag började odla. Vad vore en trädgård utan ringblommor? Sen jag började odla ringblommor har det kommit ut många olika varianter. I år ska jag så Orange Flash som har heldubbla blommor i  puderrosa och gult och är superläcker. Ja vanliga ringblommor är också fina men den här extra fin.

Sen ska jag gå in på okänd mark för mig, nämligen försöka mig på Astrar och Zinnia som jag inte har odlat tidigare. Skoj och otroligt spännande. Jag får helt enkelt läsa på hur de ska sås och vad de behöver för något för att blomma. Jag har några bra böcker om just odling av snittblommor och i dem borde jag ju hitta även tips för lyckad sådd för mina nykomlingar.

Ringblomma Orange Flash –  blommor i  puderrosa och gult, höjd 70 cm

Aster Tower Chamois – En persikofärgad pionblommande aster med uppemot 12 stammar. 60 cm hög.

Zinnia Queen Lime Orange –  Aprikos-orangea blommor med ett ljust rosecentrum. 75-100 cm hög.

Zinnia Lime Cordinal – Iögonfallande annorlunda fyllda blommor i limegrönt.

 

Det var de blommor jag hittills har en plan för och vem vet vad som händer innan sommaren här. Kanske hittar jag fler blommor att så eller så blir det dessa. Trots allt har jag ingen jätteköksträdgård och det är väl bra om jag får plats med någon grönsak också!

/Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Odla din jord - ett sätt att värna om köksträdgården!
Dags för tomatsådd?