Gödsla rätt och lätt!
Det kan vara en hel djungel att hitta de rätta metoderna och de rätta produkterna för att gödsla dina grönsaker, bärbuskar och blommor som du odlar. Det är klart att man vill ta hand om sina växtligheter på bästa sätt och det skadar inte om det är både lätt och inte kostar en förmögenhet.
Odlaren och journalisten Lena Israelsson har undersökt saken närmare och med fasa visar det säg att allt inte är som det ska där ute på marknaden med alla gödselpreparat. Och, det kanske inte är så ovanligt att försäljare lovar något som man inte håller i slutändan men jag tror faktiskt att detta slår det mesta inom trädgård. Många ekologiska gödsel (inte alla men många) verkar skada plantan kraftigt, hämmar frukttillsättning och vi värsta fall dör plantan. Dessutom kan vi konstatera att många produkter som marknadsför sig som miljövänliga kanske inte är det i någon större utsträckning. Här kan du läsa mer vad hon skriver om du är intresserad:
Algomin är inte alltid miljövänligt
Bättre alternativa gödselpreparat
Då kanske du ställer frågan men vad ska jag använda då om det nu finns risk att flertalet produkter i handeln skadar mina växter? Jag använder mig uteslutande av följande sätt att gödsla mina växter, både grönsaker i köksträdgården och de finaste blommorna. Flera av dem är helt gratis och några för en mycket billig peng.
Urin – guldvatten
Många med mig använder guldvatten, eller urinvatten som jag säger rätt och slätt. Man kissar i en potta eller ett kärl och använder kisset utblandat med vatten till sina växtligheter. 1:10 är en bra och lagom bra blandning för växterna. Om du funderar runt ätbart och gödsel med urin så vattna inte direkt på den ätliga delen av grönsaker utan bredvid så känns det kanske inte märkligt.
Jag brukar också få frågan om man äter mediciner, kan man vattna då med urin i sina grönsaksland? Om jag har förstått det rätt så kan man alltid vara försiktig men det borde inte finnas några större hinder.
”Det finns läkemedel och läkemedelsrester som utsöndras via urinen, det gäller bl a antibiotika och könshormoner. Det är inte känt att dessa påverkar vare sig växter eller markorganismer och de bryts snabbt ner i jorden. Risken med läkemedelsrester anses därför vara liten vid uringödsling.” skriver Svensk Trädgård om ekologisk odling.
Faktablad: Gödsling med urin, Riskförbundet Svensk Trädgård
Bokashivatten
Bokashivatten eller lakvatten som det också kallas är en restprodukt som man får när man bokashikomposterar. Bokashivattnet späds ut med vatten och är mycket näringsrikt och bra att gödsla med. Bokashikompostering är när man tar hand om sitt hushållsavfall med en fermenteringsprocess och effektiva mikroorganismer.
Läs mer här:
Ogräsrens
Ogräs kan man använda på flera olika sätt. Det går att använda ogräs som täckmaterial och lägga ovan på jorden så att det sakta men säkert förmultnar och ger gjorden näring. Du kan också göra ogräsvatten precis som nässelvatten om du vill, se nedan. Ett annat sätt är att göra ensilage av ditt ogräs genom att vakuumpacka ogräset och skapa grönsmassa att gödsla med. Nils Åkerstedt har varit en stor förespråkare just för denna metod och här kan du läsa mer om du vill:
Boken om marktäckning – och om odling i sand
Vallört på olika sätt
Vallört är utmärkt gödsel för dina växter och odlingar tillika hållbart! Det finns flera olika sätt att använda sig av vallört så klart. Du kan odla den nära det du vill gödsla och låta den ge sin näring direkt på sin plats. Du kan också göra vallörtskoncentrat eller vallörtsvatten som du gödslar med. I England är vallört en mycket populär växt för just gödsling på grund av att den är så näringsrik. Vi borde nog följa dem på den punkten då den är anspråkslös och tillgänglig, lätt att använda och bra för jorden. Det är även en mycket populär växt inom alternativmedicin.
Här kan du läsa mer:
Nässelvatten
Du kan göra gödselvatten på brännässlor på olika sätt och de flesta som har provat vet att det luktar nåt helt galet med förruttnelseprocessen. MEN man kan också göra gödselvatten på brännässlor som inte alls luktar dödens apa utan faktiskt lite mer som svartvinbärssaft… På våren och tidig sommar innehåller nässlorna höga halter av (NPK) kväve, fosfor och kalium som våra växter mår bra av. Nässelvatten får också en hög procent kisel i vattnet som sägs motverka bladlusangrepp om man sprayar med det.
Här kan du läsa mer:
Gödsla med nässelvatten som inte luktar illa!
Jord och gödsel
Att jag har ett favoritämne och det är jord och gödsel har ni nog märkt. Jag skulle kunna prata om gödsel och jord både på inandning och utandning för det är bland det viktigaste för hållbar odling och för en hållbar planet. Hoppas ni hittar er favorit och kanske blir det lite lika för er som för mig, det är spännande, roligt och stimulerande med näringtillförsel!
Johnna a.k.a Bondjäntan
0 kommentarer