Gödsla med nässelvatten som inte luktar illa?!

9 juni, 2020

Du kan göra gödselvatten på brännässlor på olika sätt och de flesta som har provat vet att det luktar nåt helt galet med förruttnelseprocessen. MEN man kan också göra gödselvatten på brännässlor som inte alls luktar dödens apa utan faktiskt lite mer som svartvinbärssaft…

Första gången jag hörde om att man kunde fermentera sitt nässelvatten var jag ganska skeptisk. Det var på Pungpinans kolonilott jag läste om det och självklart prövade jag eftersom jag blev nyfiken. Jag har gjort nässelvatten sedan jag började odla och det luktar något fruktansvärt men är mycket effektivt. Kunde jag få till samma lika utan den fruktansvärda stanken så var det så klart intressant. Sedan dess har jag gjort det med gott resultat.

Receptet är följande:

5 dl Effektiva mikroorganismer (flytande på flaska)

5 dl rörsockermelass

Nässlor

Blanda i en 10-liter lufttätt hink med nässlor och ljummen (ej varmt) vatten. 
Låt står 10-14 dagar under lock. Späds 1:20 innan användning i odlingen.

Nu tänkte jag göra samma lika men faktiskt prova med vanligt vitt socker och se vad som händer. Får jag till en fermenteringsprocess även då eller kommer de börja ruttna och stinka? Spänningen är olidlig.

Edit: det fungerade alldeles utmärkt så nu blir det samma lika i år med strösocker som alternativ till rörsockermellas! Jag kommer ”brygga” i stor tunna precis som förra året men då kommer jag pröva mig fram med mindre mängder EM och socker till antalet liter vatten.

Användningsområden

På våren och tidig sommar innehåller nässlorna höga halter av (NPK) kväve, fosfor och kalium som våra växter mår bra av. Nässelvatten får också en hög procent kisel i vattnet som sägs motverka bladlusangrepp om man sprayar med det. 

Många hälsokostpreparat innehåller just nässlor då de har högt näringsvärde och innehåller mycket magnesium, zink och kalcium. Lite av ett nordens gingseng. För mig är nässelvattnet tomaternas ”best friend”, ja även för andra grönsaker men tomaterna mår extra bra av nässelvatten oavsett om det är fermenterat eller inte.

Fördelen med fermenterat nässelvatten är inte bara att det inte luktar illa utan även att nässelvattnet är mer näringsrikt med aktiva mikrober än den traditionella varianten.  

De fermenterade nässlorna brukar jag använda sedan i min täckodling och framför allt till pumporna och squash som älskar näring. Det är som en vitamininjektion och både vinterpumpor och vanliga pumpor levererar fina stora frukter.

Här nedan kan du läsa mer om hur jag gödslar om du är intresserad:

Gödsel till tomater

Bokashivatten – så bra! 

Alla mina inlägg om Jord och Gödsel

/Johnna

 

Denna artikel är inte sponsrad!

Du hittar produkter som EM hos t ex

Bokashi.se

Mikrojord

Zets trädgård

ETC varuhuset

Gödsla med vallört!
Månadens blomstervän: Malin Hellström