Månadens blomstervän: Malin Hellström

21 maj, 2020

Nu ska ni få träffa Malin som har det finaste insta-kontot man kan tänka sig om man är förtjust i dahlior. Om man ännu inte har upptäckt dahliorna så varnar jag redan nu, kollar du in @lunden_9 så får du med all säkerhet ett ha-begär!

Vad är det bästa med blommor i trädgården?

Det bästa är att man blir så glad av blommor!! Att vara ute i trädgården, göra fint, vattna eller plocka in en bukett skänker sån fridfullhet och lycka.

Vilka blomsorter odlar du helst?

I år går jag all in på min snittblomsodling där jag kommer blanda väldigt mycket, men varmast om hjärtat är ändå alla mina dahlior. Dahlior är en perfekt blomma att ha i sin trädgård! Den blommar från midsommar fram till första frosten i oktober.

Vilken typ gillar du, annueller, perenner, knölar och/eller lökar?

Egentligen skulle man ju önska att man inte behövde gräva upp dahlians knölar inför vintern, men eftersom man måste det så får jag säga att favoriten är knölar.

När det kommer till annueller så älskar jag purpurvinda, svartöga, rosenskära, sommarrudbeckia & krasse! Blomtanten i mig kan inte få nog av krasse som slingrar sig ut över pallkragarna, krukorna & i barnens woodland! Dessutom finns krasse nu för tiden i så många olika färger & varianter.

Men man kan inte leva utan perenner! Tack och lov för perenner som år efter år bara kommer och skänker blomsterglädje.

Hur och var odlar du dina blommor? Berätta!

Jag odlar mina blommor i hela trädgården! Där det finns plats står en blomma. Min make blir tokig då han mest av allt vill ha en fin gräsmatta där en gräsklipparrobot åker runt, men det går inte för alla blommor & växter.

Jag älskar att ha dahlior i både rabatt och i kruka. Vi har ett stort trädäck so jag gärna fyller till bredden av dahlior!

Vi har även två köksträdgårdar, ett växthus och ett orangeri. I köksträdgårdarna blandar vi ätbart med blommor! Det är perfekt att odla blommor och ätbart på samma yta. Jag förespråkar verkligen samplantering och att odla mycket på liten yta!

Prova tex rosenskära bland dina sallad och grönkålplantor. Förtjusande vackert!

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Vill du få en lång säsong med dahlior se då till att regelbundet ge flytande näring på sommaren (Bokashi, guldvatten, nässelvatten eller blomstra) och plocka hela tiden in buketter! Det låter konstigt men ju mer du plockar desto mer blommor kommer.

Hur tänker du runt hållbar odling och blomsterodling?

Att tänka hållbart är superviktigt! Man vill ha en trädgård som mår bra.

Jag återanvänder all jord, fyller på med hästgödsel jag fått av grannen och hönsgödsel som jag får av våra egna höns. Vi fyller på våra bäddar med gräsklipp, vattnar med bokashi, nässelvatten och guldvatten.

Allt hänger ihop i ett kretslopp och gör att trädgården växer och frodas!

Finns det någon drömträdgård, park eller visningsträdgård med massor av blommor som du skulle vilja besöka?

Jag vann tidigt i våras en resa till Keukenhof i Holland men kunde inte åka pga Covid-19. Jag hoppas att jag kommer iväg nästa år istället.

Vad fick dig att vara med som Bondjäntans Blomstervän?

Jag vill verkligen lyfta fram att blommor inte är särskilt svårt. Alla kan lyckas med blommor och grönsaker. Det är inte ouppnåeligt! Får fler upp ögon för grönsaksodling och blommor får vi mer närproducerat vilket resulterar i bättre miljö med minskade utsläpp. Det tycker jag vore kanon! Tänk att gå över till grannens snittblomsodling istället för att ta bilen till blomsteraffären och köpa blommor som importerats från Holland.

Namn: Malin Hellström

Bor och trädgårderar: i Sala, Västmanland

Arbetar med: frisör med två salonger i Sala. Jobbar även som plantfluencer & driver instagramkontot @lunden_9

Intressant att veta: I år öppnar jag upp min trädgård med sommarkafé, snittblomsodling och grönsakskorgar. Det ska bli så spännande!

I trädgården har jag ca 100 olika sorters dahlior som man får plocka av och köpa med sig hem. Eterneller, zinnior, väderspåman, vallmo och en herrans massa annat finns också att plocka i buketter.

Tack snälla Malin för att du ville vara med och visa dina finaste blommor! /Johnna a.k.a

 

 

Gödsla med nässelvatten som inte luktar illa?!
Dags att så de tre systrarna, majs, squash och bönor!