Hügelbädd till mina blåbär!
Amerikanska blåbär i köksträdgården
Jag har några amerikanska blåbär som jag har flyttat runt några gånger och jag får liksom aldrig riktigt till det med dem. Jo de växer och ger bär men de alltid på ”fel” ställe och har aldrig riktigt hittat hem. Jag skulle helst vilja ha dem i lunden men jag tror att det är för skuggigt där och jag vill ju att de ska fortsätta ge blåbär.
Så nu landar de mitt i köksträdgården, där det är rikligt med sol, i den breda gången. Jag har en bred gång genom hela köksträdgården som jag gillar och som nu blir ett minne blott, ja i allafall för nuet. Jag har några supersmala pallkragar som jag har provplacerat i gången och gått några varv med skottkärra, pirra allt vad jag nu har hittat på för att känna om det är möjligt. Och jo… jag tror att det blir genomförbart.
En hügelbädd!
Hugelbädd är en upphöjd odling med stockar, ris och annat trädgårdsmaterial för kompost och just ordet kommer från tyska språket och betyder hög-odling eller kull-odling. Hügelbädd är så himla fiffigt för att det värmer upp jorden då den är upphöjd och eftersom den är uppbyggd av organiskt material som stockar så är det en långsam nedbrytningsprocess i den som ger en kontinuerlig källa av näringsämnen till mina blåbär.
Jag börjar med att klippa eller skära bort markduken som jag har under marktäckningen. Jag skär runt kanterna innanför lådkanten som jag fäst med blompinnar så att den inte rör sig utan ligger kvar där jag önskar ha den. Det var ganska tungt jobb men det går om man bara tar det lite lugnt och är ihärdig. Jag började med sax men sedan blev det en morakniv som faktiskt gjorde jobbet. Marktäckningen öste jag ut på resterande marktäck.
Efter att jag fått bort markduken och marktäckningen i lådan började jag gräva ur lådan. Småknepigt även detta moment då marken var hyfsat hård då jag anlägger mina hügelbäddar i en gång, det vill säga ganska ihoptrampad mark. Jag gräver ett spadtag djupt på ca 30 cm och man kan gräva djupare om man vill ha många stora stockar.
Jag ska också tillägga att du behöver egentligen inte gräva i jorden utan kan göra samma moment ovanpå marken om du har utrymme och kan skapa en större och bredare hügelbädd, som en kulle. För mig är det lite av compact-living-modell och för att den ska hålla ihop och få plats får det blir så här. Har du en trädgård som har en mark som kanske är stenig och svår att odla på är hügelbädd att rekommendera då den normal anläggs ovanpå.
Vattenreservoar
Du kan bygga upp din hügelbädd av stockar, grenar, ris och annat överblivet organiskt material. Jag har gamla vedträd som är på väg att förmultna som jag tänker att passar bra eftersom de också har rätt storlek och då ändå inte fungerar att elda med. Förutom att de bygger upp odlingsbädden och ger näring så är stockarna och grenarna bra att använda för att de suger också åt sig vatten. Under torrare perioder finns det då en källa till fukt i bädden och det minskar behovet av vattning.
Lövmull
Amerikanska blåbär vill ha näringsrik men jord med långt Ph för att trivas. Eftersom jag inte har så mycket egentillverkad surjord så fyller jag på med köpt surjord till mina blåbär. Amerikanska blåbär som inte ska växlas med vanliga blåbär vill ha en väldränerad jord rik på organiskt material och med lågt pHvärde på 4,5–5,5.
Ta hand om löven och skapa lövmull
Jag har också lövkompost i säckar från förra året och förrförra året som jag blandar ner i hugelbäddarna. Det blir riktigt mumma för blåbären. Vi borde verkligen använda mer lövmull som man har börjat göra i England i stor utsträckning. Där har lövmull ersatt torvmull eftersom brytningen av torv förstör stora delar av våra torvmossar. Lövmull har samma egenskaper som torvmull eftersom den är fuktighetsbevarnde, hyfsat näringsfattig och har en struktur som den behåller i några år.
Jord och gödsel
Jag har blandat lövmull, surjord och hönsgödsel i form av Glädjehusmylla. Du kan använda annan gödsel men använd helst det du har kunskap och kännedom om så att du inte förstör dina växter. Det finns tyvärr en massa produkter som har pyralider i sig som är ett ogräsmedel som skadar växter och har de senaste åren skapat många ledsna odlare när deras odlingar förstörts. Om du vill läsa mer så skriver journalisten och trädgårdsexperten Lena Israelsson om det på sitt forum: Odla mat
Glädjehusmylla som jag ofta skriver om är från början kutterspånsbädd till hönsen under vintertid. Det blir alltså en näringsrik mylla med hönsgödsel som jag odlar mina tomater i. När jag är färdig för säsongen med tomatodlingen så blir det jordförbättring i mina odlingar. Win-win. Här kan du läsa mer om Glädjehuset som är ett kretsloppshus med höns och tomater. Bondjäntans Glädjehus
Jag vill verkligen lyfta fram att man, i hög grad kan bli självförsörjande på gödsel och jord, både för att minska risken för att drabbas av oönskade produkter men framförallt för ett hållbart odlande. Små steg i rätt riktning för vår planet. Mina inlägg om Jord och gödsel att läsa.
Här hittar du mer inspiration till Hügelbädd och hur man bygger ovan mark Bygg och odla i en Hügelbädd av Bella Linde som också är en no-dig-inspiratör! Det är en riktigt bra instruktionsartikel om hur du kan bygga din Hügelbädd med det du har i trädgården.
Håll nu tummarna om att mina blåbär kommer trivas som drottningar i köksträdgården!
0 kommentarer