Hur kan jag hantera en torr och varm sommar?

4 maj, 2019
Förra sommarens enda åskväder levererade dubbla regnbågar.

Vattenförsörjningsproblem

Utifrån förra årets varma och torra sommar funderar jag mycket på kommande sommar och mitt odlande. Jag vill verkligen inte hamna i samma situation om vädrets makter beter sig likadant.

Om det är så att vi går mot torrare och varmare somrar så behöver vi inte bara fundera på hur vi motverkar det utan även hur vi anpassar oss.

Vattenförsörjningsproblem är en verklig fråga och det visar sig att grundvatten nivån redan nu för i år ligger väldigt lågt. Om det inte börjar regna så kommer vi ha en ny torr och svår sommar som drabbar oss på olika sätt, alltifrån böndernas odlingar till den där pelargonsamlingen som man kanske byggt upp. Olika konsekvenser av samma problem – brist på vatten.

Problem till lösning

I denna utmaning som vi verkar stå inför så ser jag det finns olika saker man kan fokusera på. Det är lite spännande att anta en utmaning, ett problem och vända det till lösningar, vrida och vända och se, hur kan jag göra då? Vad behöver jag och vilka förutsättningar behöver jag skapa för att minimera problemet?

Det finns tre olika nivåer på det här med odling och vattenförbrukning som jag behöver arbeta vidare med. Vi har olika förutsättningar och behov och utifrån det behöver tänka. Det är ju så klart skillnad på vara djurbonde eller om det är den lilla balkongodlingen vi tänker på, mina funderingar handlar om hur jag kan tänka framöver och kanske inspirerar det dig vidare hur du kan tänka. För mig handlar det om att:

  • Skörda regnvatten
  • Minimera vattenförbrukning
  • Bygga upp jorden

Jag har insett att alla tre är viktiga utifrån det jag har beskrivit ovan, det är tre olika komponenter som påverkar odlingarna och hur jag kan ta hand om dem på bästa sätt. Så jag kommer skriva en artikelserie i tre delar där jag ska visa vilka justeringar jag behöver göra och hur jag tänker framöver.

Att skörda regnvatten

Jag behöver se över hur jag skördar regnvatten hemma hos mig. Var har jag hängrännor, hur fyller jag upp tunnor och hinkar, hur bevarar jag vatten, behöver jag ändra på något? Och svaret är att jag behöver göra flera förändringar för att optimalt ta hand om det regnvatten som eventuellt kommer.

Spara vatten

Hur kan jag vattna mina tomater på bästa och mest effektivt att det passar oss?

Minimera vattenförbrukningen

Jag har för länge sedan slutat använda vattenspridare för att vattna eftersom det inte är effektivt och mycket att vattnet inte kommer tillgodo som det är tänkt. Jag vattnar ju med vattenslang och vattenkannor, vet nu att jag kan reducera förbrukningen av vatten upp till 70% med droppbevattning och bevattningssystem som dessutom leder till en jämnare bevattning. Det här ju superspännande och jag kommer se över olika alternativ och behovet här hemma.

Jag kommer också visa på förändringar som jag redan har gjort, bland att att hur man kan tänka runt vindens uttrokande effekter. Ibland är inte ett plank bara ett plank utan har faktiskt en förmåga att hjälpa till. Och hur kan man tänka runt solens strålar och skugga…

Odla din jord

Bygga upp jorden

Det är också viktigt att bygga upp jord, eller odla din jord så att den är fuktighetshållande samtidigt som den är lucker. Det här är ju ett ämne som jag gillar skarpt och hela tiden lär jag mig nytt. Men det finns faktiskt massor av bra tips på hur man kan bygga upp jorden, både kortsiktigt men framför allt långsiktigt. Alltifrån täckodling till biokol ligger på tapeten så klart och jag ska verkligen grotta ner mig i att bygga upp bra förutsättningar för odling. Jag tror på att långsiktigt arbete och en hållbar odling som gynnar både människa och natur.

Utmaning

Jag har tyvärr inte alla svar utan prövar mig fram. Jag utvärdera och gör om. Jag läser på och letar efter information. Och så prövar jag igen. Ofta blir det riktigt bra men ibland blir det pannkaka med mina idéer men det är också utveckling om man vill. Jag ser fram emot att grotta ner mig i mina tre kategorier för att se vad de ska leda till, vilka nya kunskaper jag lär mig och vilka insikter som jag får. Jag måste nog säga att jag tar mig an denna utmaning med hopp.

Vi ses och hörs snart igen! / Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Plantera om blåbärsbuskarna
Månadens tomatvän: Tina Ahlin