Plantera om blåbärsbuskarna

5 maj, 2019
Amerikanska blåbär

Lite som godis

Mina blåbärsbuskar som är tre olika sorter har gett mig rikligt med bär genom åren. De smakar inte som vanliga blåbär och ersätter inte heller vanliga blåbär. Näe, jag vågar nog påstå att de är alldeles egna, en egen sorts bär som jag gillar skarpt. De ska inte jämföras med vanliga blåbär utan de är som de är. Fina, goda och lite som godis.

Jag har tre buskar som jag har haft säkert 8-9 år nu, så länge i alla fall att jag har glömt vad de heter och att de har bytt plats 2 gånger. Det är ju inte optimalt att flytta runt blåbärsbuskar men eftersom jag har gjort om i trädgården så har de faktiskt fått flytta. Förrförra hösten flyttade de till ett mindre bra ställe, lite i skuggan men i väntan på rätt ställe.

Jag hoppades att det skulle fungera, de ska ju klara halvskugga och fick en hyfsat bra bra plats tyckte jag. Dock var det sommaren med värme och torka så jag kan inte utesluta att det faktiskt var en faktor som påverkade blåbären i hög grad. Kanske både och.

Flytta och plantera om

Nu äntligen ska de få komma på ”rätt plats” i utkanten av köksträdgården, jag är där nu i mitt pussel. Ni vet det där brickpusslet som man flyttar nio olika siffror så att de till slut hamnar i rätt ordning. Så är det i min trädgård sedan jag valde att flytta köksträdgården och göra en del till en rekreationsträdgård. Många moment senare är det dags att flytta dem till sin plats.

Här har jag sett ut en bra plats till blåbären, framför lunden och i kanten av köksträdgården. Här kommer de att förhoppningsvis trivas men det är lite jobb innan de kan komma på plats.

Först gräver jag bort 20-30 cm för att få bort allt ogräs och rötter. Jag ska inte bara plantera mina blåbär här utan också försöka få till en bra jordkultur så att det blir en fuktighetshållande och lucker jord med lågt pH-värde. Grässvålen lägger jag i botten på två nya odlingsbäddar så tar jag hand om dessa på ett bra sätt.

Rätt sorts jord med lågt pH-värde

Jag gräver ur ganska stora hål för att de ska få gott om utrymme. Jag gräver ur jord för att fylla på med kalkfattig jord när jag planterar mina buskar. Amerikanska blåbär gillar kalkfattig jord, en jord som är sur, det vill säga med lågt ph-värde.  Jag har köpt mig några säckar rhododrendronjord som är till för surjordsväxter och har lågt ph-värde för att skämma bort dem så mycket jag kan. Nu gäller det att ge allt!

Jag kommer skapa egen surjord men inte just nu. Nu behöver det vara en lite kvick-fix så att jag kommer till skott och kan plantera om mina blåbär där jag tror att de kommer må bra. Senare ska jag berätta hur jag tänker skapa egenblandad surjord.

Mina halvdöda blåbärsbuskar får en rotblöta under tiden jag gräver stora hål

Medan jag gräver och förbereder låter jag blåbärsbuskarna dra i vatten. De behöver all vätska de kan få till sin omplantering och får stå några timmar i blöt. En så kallad rotblöta är att rekommendera även när det är växter du gräver upp och flyttar på.

Jag passar på att ”städa” i området där jag planterar mina blåbär. Grästuvår och ogräs tas hand om, grävs bort för att bli jord i ett annat sammanhang. Jag brukar samla och sedan skapa ny jord i jordmakeriet. Både gammal jord och ogräs är användbart och kan bli ”ny” jord.

Jord från jordfabriken med Bokashi blandas ner tillsammans med surjorden

Det är bra att grunda med den nya jorden i gropen du ska plantera. Ta i, var inte rädd. Det är bra om det är ordentligt med surjord om det inte är din normala jord i trädgården. Sedan ställer du ner plantan, gärna i den nivå den har befunnit sig tidigare eller något lägre och fyller på med mer jord. Om du sätter plantan något djupare gynnar det skottbildningen på plantan.

Jag väljer också att blanda ner jord från jordfabrik med bokashikultur för att främja hälsosamma växter eftersom de har haft det tufft. De behöver återhämta sig och få så mycket omvårdnad som är möjligt. Jord med positiva bakterier och mikroorganismer som kan mota bort skadliga svampar och sjukdomar. Mikroorganisemerna i bokashijorden stöttar mykorrhiza, samspelet mellan växter och jordsvampar att växa bättre och ge växterna ökad motståndskraft. 

Vattna gynnsamt så att växtplatsen är ordentligt genomvattnad. Det är viktigt att plantan inte torkar ut vid planteringen utan fokuserar på återhämtning.

Fermenterad lövmull

Minska vattenavdunstningen

Jag tänker också mycket på hur jag ska skapa en så bra mikrokultur för mina blåbär med bland annat bokashikulutur nerblandat i jorden. En annan sak är ju att se till att vattenavdunstningen blir så minimal som möjligt. Ett sätt är ju att blanda ner biokol i planteringen, laddad biokol som tillför näring när växten behöver. Det är viktigt att biokolet är laddat med urin eller växtnäring av något slag så att det inte suger ur den befintliga jordens näring. Förutom att vara växtens batteri med näring så är biokolets främsta egenskap att binda kol i jorden samt behålla fukten i jorden, mycket värdefulla egenskaper torra somrar.

15 cm tjockt lager med lövmull

Jag har ju också flera säcka färdig fermenterad lövmull som är två år gammal. Första året fick det bli lövmull i sin egen takt och i höstas blandade jag den med bokashi. Nu får den spridas som ett täcke över hela blåbärsplanteringen, på så sätt försöker jag skapa den där mullrika fuktighetshållande jorden som förhoppningsvis klarar lite torrare klimat.

Blöta tidningar ovanpå lövmullen

Något annat jag gör är att jag täcker med tidningspapper och sedan lägger jag på barkmull för att minska vattenavdunstningen. Tidningspappret behövs kanske inte men jag tänker att det skapar ännu ett lager som skyddar. Nu hade jag inte täckbark som är mer optimalt att täcka med, barkmull brukar man blanda ner i jorden för att få en bra struktur i jorden men det får ändå.

Hela planteringen täcker jag med barkmull

Klippa ner

Vid omplantering eller plantering så rekommenderas det att klippa ner blåbärsbuskarna kraftigt för att gynna skotttillväxt och rotbildning. Jag klipper ner mina och hoppas på att de repar sig, det gör riktigt ont att klippa ner. Alltifrån 10 cm ovan mark till 3 dm ska gynna plantan. Jag tar i och klipper bort det döda… och lite till. Fjuttiga pinnar står kvar och jag hoppas att de kommer igen.

Tids nog får vi se om de tog sig. Håll tummarna nu att de kommer igen. //Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Favorit i repris: Solskenssirap
Hur kan jag hantera en torr och varm sommar?