Nyheter i min köksträdgård – vilka frönyheter blir det?

7 februari, 2020

Jag får lite då och då frågor om vad jag sår som är nytt för i år och jag tänkte faktiskt dela med mig av några nykomlingarna i Bondjäntans köksträdgård. Det är vanligt att man kör på gamla vanliga säkra kort och det gör även jag men jag brukar även hitta nyheter att prova. Nu behöver ju inte mina nyheter vara nyheter på frömarknaden utan de kan ju faktiskt funnits ett tag utan att jag har fått span på dem.

Det är inte helt omöjligt att jag ena året tycker något verkar supertråkigt och kommande år så vill jag verkligen ha den och odla den. Det beror ju lite på vad jag håller på med, vad jag blir inspirerad av och kanske vad jag har ätit. Det är inte helt ovanligt att jag blir inspirerad av utländska youtubekanaler med matlagning eller odling och då söker jag plötsligt efter något som jag tidigare inte alls var intresserad av eller inte ens visste att det fanns.

Nuförtiden så är det faktiskt mest sortnyheter även om det också finns grönsaksnyheter. Dock har jag provat på ganska mycket så nu hittar jag och letar jag efter olika sorter och variationer som har olika kvaliteter. Jag har också hittat ett sätt att äta mer grönt och det är att skapa ”Tapas” med grönsakerna och hitta på nya variantrar med mindre grönsakstallrikar för plock.

Så här kommer några nyheter och vad jag tänker att jag ska använda dem till.

Brysselkål Red Ball

Tidigare har jag endast odlat grön brysselkål men i år ska jag prova på dessa röda sötingar som också kallas för karamellkål. Ja men hur kan man inte odla något som kallas för karamellkål undrar jag? De ska vara lämpliga för nordiskt klimat.

Broccoli Apollo F1

En broccoli eller brokali som ger många små huvuden istället för ett stort. Denna variant har jag inte provat och ska se om jag kan få en högre skörd så jag har till mina grönsakssmoothies med broccoli. Fantastisk broccoli som får extra många sidogrenar. Ger därför hög skörd under lång tid av små, mjälla huvuden. En delikatess lätt förvällda med smör. Jag ska förså den nu tidigt på våren för att se om den kan ha en lång skördetid.

Kronärtskocka Purple Romagna

Jag gillar ju kronärtskocka som både köksträdgårdsväxt och som prydnadsväxt. Jag har odlat flera sorter och i år odlar jag tre sorter varav Purple Romagna är helt ny för mig. Min förhoppning är att den är så mörkröd/lila som det ser ut då jag ska matcha den med vinröd rosenskära framför odlingstunneln. Jag har målat upp en fantastisk bild av köksträdgården där denna kronärtskocka är drottningen.  Kronärtskockorna är vackert lila. Bladen är vackert silvergrå och en prydnad i sig. Kronärtskockan är av mellanstorlek.

Purjolök Blue De Solaise

Jag brukar odla flera sorters purjolök och det kommer jag göra även i år. En vacker purjolök som har blågörna blad som jag brukar odla är Northen lights och den ska jag odla i år också men den ska få en utmanare i Blue De Solaise. Det är roligt att jämföra utsende, kvalitet och hållbarhet och hitta den bästa. Blue De Solaise är en äldre fransk kultursort som ger en sen höst- eller vinterskörd av långa purjolökar med blågrå blad. Mycket köldtålig och får en mörkare färg efter frost, kan skördas mitt i vintern.

Rättika Largo de Mallorca gigante

Det är så spännande med denna rättika som kommer från Mallorca. Den ska ha god smak och passa både för sallad och wok. Jag hoppas på denna för att prova både pickla och mjörksyra för att vara en del i en tapastallrik. Jag brukar göra det med rädisor och ska jämföra dessa.

Salladskål Natsuki F1

Jag brukar odla salladskål från sensommaren och framåt, jag gillar verkligen salladskål som är en användbar grönsak. JAg använder den till vanliga sallader, wokar och gräddstuvar, ja och framför allt till Kimchi! Salladskålen Natsuki F1 ska vara en sort som utvecklas snabbt och skördas som ung. Jag ska prova på att odla den tidigt i vår och se om det är en ny favorit i köksträdgården.

Scharlottenlök Zebrune

Jag har faktiskt bara odlat en enda gång schalottenlök och jag lyckades inte värst bra. Kan ha berott på min odlarerfarenhet var kort eller väder och vind, jag vet faktiskt inte men efter det har jag inte varit så sugen på dem igen. Nu har jag dock bestämt mig för att ge schaloottenlöken en andra chans då jag hitttade denna Zebrune. Dessa är medelstora avlånga lökar med brunrosa skal och vitt, sprött fruktkött.  Gourmetlök med mild, delikat löksmak för färskkonsumtion och tillagning. Skördas från augusti till långt inpå senhösten. Kan med fördel vinterlagras. Jag hoppas på att det är en riktigt skönhet, god och hållbar variant.

Slanggurka Armenian Yard Long

Armenian Yard Long är en slanggurka eller kanske lite mer som en gurkmelon. Jag hoppas i alla fall på att smaken likna melon då jag har svårt att få till så många meloner som jag skulle vilja.  Jag gillar verkligen tapas som melon och lufttorkad skinka och det är favorit på sommaren i värmen. Håll tummarna för att detta skulle kunna funka! Armenian Yard Long´ är en ovanlig och unik armenisk gurksort som ger långa, ljusgröna och djupt räfflade gurkor med en frisk smak. Kan bli uppåt 90 cm långa men smakar bäst vid 30 – 40 cm. Sorten är dokumenterad sedan 1400-talet i Mellanöstern. Mycket uppskattad för sin fina smak, sitt tunna skal både som färsk, picklad och tillagad. 

Slanggurka Passandra F1

Passandra är en kortare slanggruka än normallånga och min förhoppning om att jag ska lära mig odla goda slanggurkor. Den ska vara motståndskraftig och som endast sätter honblommor och ger rik skörd. Jag ska ha den i odlingstunneln tillsammans med Armeninan Yard Long och hoppas på god salladsgurka.

Fröfirmor som har dessa frön om du skulle vara intresserad:

Runåbergs fröer

Impecta 

Fröbanken

Gourmet Garage

//Johnna a.k.a Bondjäntan 

 

Ps. Du vet väl att jag finns på facebook som Bondjäntan och där uppdaterar jag ofta, alltifrån höns och odlingar till drömmar och dahlior! ds.

Dags att så tomater?
Februari - längtans tid