Skapa din bärträdgård!
Tänk utanför boxen
Att skapa sig en bärträdgård behöver inte vara så svårt. Man kan skippa hela ”jag måste ha alla bär för att det ska spela något roll” eller jag behöver ”mera mark”, ”större trädgård” för att det ska gå. Du kan faktiskt skapa en bärträdgård i det lilla och framför allt fundera igenom vilka bär vill du ha och varför?
Även på den lilla balkongen rymt det uppstammat krusbär i kruka och nedanför kanske smultron. Det mesta går faktiskt om man tar efter den så kallade containerodlingen, att odla i olika sorts kärl som passar ens plats. Fyll dem med jord och bärbuskar och du får en fantastisk bärträdgård inom nära räckhåll.
För några år sedan hade jag en ambition om att ha så många bär som möjligt och glömde bort att odla det jag verkligen gillar. Två mindre lyckade bärår har fått mig att fundera på vad är det jag vill ha? Och hur ska jag odla det jag vill ha? När jag flyttade köksträdgården var det med i beräkningarna att jag kanske skulle behöva tänka om. Sagt och gjort, jag har valt bort några bär och valt om några bär.
Hur vill jag använda bären?
Eftersom vi äter sylt och marmelad i mycket begränsad omfång, är det inte superviktigt att bären är så kallade syltbär. Det skadar inte men bären är inte till för att konserveras till sylt, gele eller marmelad. Däremot äter vi massor av färska bär som de är, direkt från busken, till frukostyoghurten, som mellanmål eller varför inte till dessert. Så bären behöver vara goda som de är och därmed faller vissa bär bort. Den jag väljer att ha kvar trots att den inte smakar något vidare är faktiskt Aronia som fungerar också som vindskydd förutom att bären är nyttiga. Aroniabären har hög halt av antioxiderande antocyaninerna, vitamin A, B2, C och E samt järn och jod.
Jag väljer alltså bär efter hur jag vill äta dem. Om du eller din familj vill ha massor av konserver med sylt bör du välja syltbär och grattis, det finns massor av roliga bär som till exempel Taybär som är en blandning av björnbär och hallon och passar perfekt till sylt! Slår garanterat vilken köpesylt som helst.
Hur förlänger jag bärsäsongen?
Jag tänker också på när jag bestämmer mig för att jag vill till exempel odla svarta vinbär att köpa två eller tre sorter som mognar lite olika tid på säsongen. Om du har flera sorter som avlöser varandra så förlänger du ju skörde perioden och kan äta bär en längre period. Du kan också om du vill köpa flera av samma sort och skörda mycket under kort period om du önskar. Jag har valt minst två sorter av svarta vinbär, röda vinbär, krusbär, blåbär, björnbär och aronia. Av hallon har jag i alla fall fyra sorter.
Var planterar jag mina bär?
Jag har valt att ha bär lite överallt i trädgården för att det är så gott. Men jag har också försökt få till en ny struktur så att jag känner att jag får in så mycket bär jag kan. I den nya köksträdgården har jag valt att ha bärbuskar längs med sidorna så att de får plats men att de inte är i vägen. Jag har också valt att skapa mig en lightversion av så kallad skogsträdgård på baksidan av huset. Mellan huset och hönsgårdarna har jag planterat äppelträd och svarta vinbär. Dit kommer jag även flytta enstaka hallonplantor så att hönsen också får nåt gott att äta på. Tänkte att jag planterar dem nära stängslet av inhägnaden så när det ramlar hallon så får hönsen dem.
Jag tror att bären ska planteras nära där du befinner dig. Har du en liten uteplats som du ofta är vid, plantera några bärbuskar i närheten. Gör bären tillgängliga. Jag är mycket i köksträdgården och därför vill jag ha de flesta av mina bär i anknytning till den. Jag vill kunna plocka bär med lätthet.
Hur får jag tag i plantor?
Det lättaste sättet är ju att köpa så många plantor du önskar men det kan ju dra iväg i stora kostnader. Även om man beställer på nätet så kan det lätt dra iväg. Det kan vara värt kostnaden för att få massor av bär samma säsong, ni vet, tålamodet kan vara kort. Ett annat alternativ är ju att byta till sig plantor av vänner och bekanta. De flesta har standardbär i trädgården och delar mer än gärna med sig av sticklingar. Kanske har du något som den andre önskar?
Växtloppis och bytes-och-köpes forum på till exempel facebook brukar vara ett bra tips för att hitta billiga plantor.
Ett annat sätt är ju att köpa ett fåtal av olika sorter och skapa egna plantor genom avläggare och dela på plantor. Vinbär och krusbär går bra att föröka med avläggare eller sticklingar. Efter två -tre säsonger kan du ha massor av bärbuskar som ger bär, du behöver bara lite tålamod. Hallon sprider sig när man inte vill att de sprider sig, det brukar vara en utmaning att begränsa hallon. Köp en planta av flera sorter och inom några år har du garanterat en djungel av hallon om du önskar!
Varför ska jag odla bär?
Bär är både gott och nyttigt. Bäret har också många användningsområden. Dock är det svårt att hitta fina ekologiska bär som håller måttet. Alltför ofta är bärproduktionen besprutad och jag väljer i alla fall att tänka på vad som jag stoppar i munnen. Att odlar bär är ju en garanti för att jag ska veta vad som har hänt bäret under dess uppväxt, från buske till tallrik.
Så jag rekommenderar alla att odla bär, även den som har balkong eller litet kryp in.
/Johnna a.k.a Bondjäntan
0 kommentarer