Extra nyttiga tomater med Cis-Lykopen

17 februari, 2019

Tänk att det är så himla spännande med tomater?! Ju mer jag lär mig desto mer intressant fakta hittar jag och det är en djungel där ute. Här försöker jag reda ut vad lykopen och cis-lykopen är för något och var en kan finna dem. För vi visste ju att tomater är nyttiga men visste du att de kan vara supernyttiga?!

I radioprogrammet Matens pris granskas vad som döljer sig bakom de låga matpriserna och diskuterar konsekvenserna av dem…

Lykopen och cis-lykopen

Röda tomater får sin färg från lykopen som tillhör familjen antioxidanter och har positiva hälsoeffekter, bland annat förebygger hjärt och kärlsjukdomar. Lykopen som aborberas i kroppen när den har värmts upp skyddar också mot cancer och inflammationer och inte enbart mot hjärt och kärlsjukdomar.

Enligt docent Siamak Haghdoost behöver man ungefär 10 mg om dagen för att få en förebyggande effekt mot bröstcancer, mot matstrupcancer, prostatacancer, hjärt– och kärlsjukdomar och mot inflammation. Nyckel är att äta tillagade tomater och även veta vilka röda tomater som innehåller höga halter av lykopen. I programmet  Matens pris kan du lyssna mer på de olika hälsoeffekterna av just tomater och vilka tomater som är nyttigast. 

Orangea tomater innehåller däremot olika halter av något som heter Cis Lykopen. Cis lykopen absorberas i kroppen utan att vi behöver värma upp tomaterna. Och om jag har uppfattat det rätt så kan det vara så att ett glas orange tomatjucie kan vara 10 gånger nyttigare än ett glas röd tomatjucie.

Orangea tomater

Förra året odlade jag för första gången tomaten Moonglow som är en riktigt köttig och nyttig tomat som också är en ”Stefan Sundström tomat”. Stefan odlar enhel del tomater och har skrivit en tomatbok Stefans Stora Feta röda. I den berättar han bland annat om Moonglow som jag blev nyfiken på.

Tomaten Moonglow

Jag hade två plantor av Moonglow under 2018 och i år kommer jag nog odla fler. Tomaterna var goda, smakrika med lätt sötma och höll cirka 4-6 veckor i rumstemperatur. Ibland kallas just sådana tomater för ”Excellent keeper” eller “Long Life”-typ, klarar transporter bra och är extra hållbara jämfört med vanliga tomater.

Det är olika mycket cis lykopen i oranga tomater och bland annat här har du läsa mer om det, Hertitage food crops reserach trust.  Men jag har plockat ut några och skrivit dit cis-lykopenhalten

Orange Plum 1.84

Big Yellow 4.06

Orange Strawberry 4.14

Yellow Brandywine 4.15

Kellogs Breakfast 4.42

Amana Orange 5.04

Moonglow 5.38

Tangerine 5.82

Big Organge 6.14

Orange Roma 6.92

Jag ska göra ett experiment i år tror jag, odla både i växthus och utomhus för att se vilka som gillar vilket klimat. Visst vore det roligt med skog av tomatplantor med orangea tomater? Som en apelsinodling!

Det finns några saker som jag brukar göra med tomater och det är ju så klart olika inläggningar och ketchup. Tänk er en orange ketchup! Hur läckert som helst. Eller en orange gazpacho en varm dag…. mmmm…. längtar redan.

Här kan du läsa lite intressanta artiklar om du är mer nyfiken, eller vill se vilka sorter jag ska odla.

Tomatlista 2019: Gula och orangea sorter

Tomatlista 2018: Orangea sorter

Månadens spaning och modetomater

Heirloom tomatoes 

Lycopene in orangea tomatoes

Tangerine tomatoes boost disease-fighting antioxidants in blood

Låt tomaten smaka!

Kenneths tomatpåle - för frilandsodling av högväxande tomater
Att tänka på vid tomatsådd