Kenneths tomatpåle – för frilandsodling av högväxande tomater
Nu ska ni få ett tips om Kenneths tomatpåle!
Det är Kenneth Nilsson som odlar tomater på höjden på sin kolonilott på söder i Stockholm. Ett smart sätt som sparar plats och du får fler tomatplantor på liten yta. Jag tänker prova på detta i år och odla en tomatskog med hjälp av tomatpålarna. Så spännande och jag blir alldeles tomatglad, det ska bli ett jätteroligt experiment med min tomatskog. Alla bilder är Kenneths och lånade med tillåtelse!
Runt varje påle planterar Kenneth 3-4 tomatplantor som får växa uppåt. Det är viktigt att se till att bladverket inte blir för tjockt och att tomatplantorna tjyvas. Pålen håller garanterat mot vilka stormar som helst, och inte en enda planta kan glida ner och flaxa fritt säger Kenneth. Pålarna är flyttbara, det är bara att lirka upp jordankaret, så nästa sommar kan du ha pålarna på andra ställen om du önskar.
Själva tomatpålen är en superenkel konstruktion. Ett jordankare av mindre storlek och en ”påle” som passar till jordankaret. Jag tror att det heter regel om man går in i en brädgård och på bilden storleken 45 x 45 mm.
Runt ”pålen” fäster man någon variant av nät, kanske har du något hemma som du kan återanvända eller så köper du från närmsta järnaffär eller någon bygghandel. Du behöver inte spika fast nätet utan kan med enkelhet klämma fast nätet eftersom det är formbart.
Välj en plats som du önskar odla dina tomater, med fördel en plats med god fet jord. Annars behöver du gräva ur lite jord och förbättra jorden så att dina tomater trivs. Du kan ha flera tomatpålar bredvid varandra men ge lite utrymme emellan så att du kan komma runt. Det är otroligt fiffigt att tomatplantornas rötter får fritt utrymme och kan växa sig starka och fina och ”letar upp sin jord i rabatten”. Jag tror också att det kan vara en fördel att täckodla just där du odlar tomaterna.
Kort och gott, Kenneths instruktion:
1) Köp ett jordankare. Brukar finnas två grovlekar. Ta den smalaste!
2) Köp en påle, ca 2,5 – 3 meter och som passar i jordankaret.
3) Köp hönsnät och klipp en remsa nät som går att ”klämma fast” runt pålen. Du behöver inte spika eller något, bara klämma ihop nätet ovanför toppen på pålen.
5) Leta upp det gynnsammaste, fetjordigaste stället på tomten. I en rabatt, i ett gammalt grönsaksland, eller gräv en stor tomatgrop med mycket gödsel.
6) Banka ner jordankaret där du vill ha tomaterna.
7) Sätt den nätklädda pålen i ankaret.
8) Plantera minst fyra plantor vid pålens bas. En planta på varje ”sida” av pålen.
9) Fäst tomatrankorna vid nätet, kanske vid varje halvmeter, eller tätare.
10) Gödsla, vattna och skörda tomater!!!
Alla högväxande tomater kan med fördel odlas runt pålen, det är ju lite av poängen att just odla högväxande uppåt. Busktomater behöver inte samma sorts stöd.
Här finns några förslag på körsbärstomater som är högväxande: Körsbärstomater
Det var alles för den här gången! Nu drömmer jag om mina tomatpålar och min tomatskog.
//Johnna a.k.a Bondjäntan
Warning: Trying to access array offset on false in /var/www/blogs/wp-content/themes/lrf-blog/comments.php on line 21
kommentarer